Iubire interzisă de Stelian Țurlea – Editura Integral – recenzie
Iubire interzisă, de Stelian Țurlea – Editura Integral – recenzie
Iubire interzisă
Stelian Țurlea
Editura Integral – 2022
“Un love-story est-european
Romanul cuprinde o tulburătoare poveste de dragoste, consumată în ultimii ani ai dictaturii comuniste. I s-ar fi potrivit și titlul Dragostea în vreme de ciumă. Protagoniștii sunt Petru Sala, cercetător științific la un institut-fantomă, unde se fac „sinteze” pentru un ministru niciodată vizibil, și Maria, traducătoare la același institut. Cu douăzeci de ani în urmă cei doi au fost colegi de facultate, dar atunci au ratat prilejul de a trăi o mare dragoste. O trăiesc abia acum, când nu mai sunt risipitori, când știu să prețuiască o rație de pasiune intensă smulsă cu greu vieții. (…)
Romanul poate fi considerat un love-story est-european. Dragostea este învinsă – tot de cancer, însă de un cancer al societății, generalizat. Stelian Țurlea conduce simplu și subtil istorisirea, alternând persoana a treia cu persoana întâi (în cazul acesta naratorul este Petru Sala). Cum se vede întreaga poveste de dragoste din perspectiva Mariei nu vom afla niciodată, iar această omisiune face femeia „enigmatică”, în tradiția prozei româneșți.”
(Alex Ștefănescu)
O poveste de dragoste din anii comunismului. O poveste despre iubire, frică, trădare, putere, reguli impuse de societate și de educație. O poveste despre o societate în care fiecare lucru expus atrage după sine sancțiuni, spre deosebire de ceea ce se petrece pe ascuns, o societate în care un bărbat egoist, dar cu un statut puternic, se crede stăpân asupra familiei și mai ales a soției, văzută doar ca o anexă, un bun al soțului.
Povestea este oarecum simplă….
Maria și Petru, foști colegi de facultate și prieteni, pe care viața i-a despărțit, se reîntâlnesc după douăzeci de ani, pe scările instituției unde, culmea, lucrau amândoi de ceva vreme. Petru Sala era cercetător științific, Maria traducătoare.
O simplă întâlnire, o cafea băută împreună, o vizită a ei la el acasă,o atracție instantanee și o după amiază de dragoste,dau startul poveștii. Întâlnirile se repetă, Petru se îndrăgostește, dar, ca un duș rece, Maria îl anunță că soțul ei Vlad ( tot coleg de facultate cu ei) se întoarce și că au împreună și un băiat de 14 ani.
Sigur că povestea de dragoste, ratată acum 20 de ani pentru că erau prea tineri și aveau alte aspirații de la viață, e ratată din nou din cauza regulilor și a încorsetărilor societății, dar vina principală o au protagoniștii.
De ce cred asta ? Păi să vedem….
Petru Sala este tipul de om liniștit, introvertit, dar corect. E sufocat de cerințele postului, de atitudinea șefilor și colegilor, dar strânge din dinți și merge înainte. O iubește pe Maria și o vrea, chiar cu băiatul ei, dar este conștient de faptul că hotărârea trebuie să fie a ei. El știe că nu are statutul social și situația materială cu care este ea obișnuită și intuiește că într-un moment de nemulțumire Maria l-ar fi învinuit pe el pentru tot. Și în ochii celor din jur ,și mai ales ai copilului, el ar fi fost cel care i-a despărțit părinții. Dacă Maria ar fi fost divorțată i-ar fi acceptat pe amândoi fără rezerve, dar trebuia să fie decizia ei.
E-adevărat că Petru se temea și de un refuz, de respingerea pe care o mai experimentase, dar avea dreptate în privința Mariei, știind că doar iubirea lui nu este suficientă.
Vlad – soțul este tipul de om care se crede stăpân nu numai asupra bunurilor materiale, dar și asupra membrilor familiei. Este cel care hotărăște comportarea, gândirea, activitatea familiei.
Vrea să fie și cel care dirijează povestea de dragoste a celor doi,crezând că are drept de veto asupra vieții și sentimentelor lor.
Și Maria are o parte mare de vină. Îi convine situația materială, s-a obișnuit cu reacțiile soțului, dar nu are puterea să lupte pentru ceea ce vrea nici în căsnicie nici în afară ei.
În loc să-și ia viața în propriile mâini, fără să apeleze la vreunul dintre bărbați, să divorțeze și să-și crească fiul, ea se lasă manipulată, îi spune soțului toate datele despre amant și detaliile despre întâlniri.
Am avut impresia că a făcut mărturisirea în speranța că-i va atrage atenția soțului, îl va face gelos și-l va determina să-i acorde mai multă atenție.
Ceea ce mă face să cred că nu-l cunoștea prea bine, și că sinceritatea ei e o armă letală cu două tăișuri în mâna lui. Mai mult, nu se gândește nici un moment la neplăcerile pe care i le putea cauza lui Petru.
O poveste de dragoste care putea fi frumoasă și împlinită în alte condiții și alte timpuri.
Iată câteva gânduri ale lui Petru Sala, inserate în scrisorile (niciodată trimise) adresate Mariei, mai precis sentimentelor de iubire:
”Viitorul îmi pare atât de tulbure de parcă ar fi în alt veac al cărui început e peste decenii. Când totul ar putea fi atât de simplu dacă n-ar fi constrângerile astea sociale din ultimii ani. Pretutindeni în jur: doar teamă și lașitate.”
“Azi știu că ceea ce simt e iubire. Dacă te-aș vedea,ți-aș spune-o,cu rugămintea să uiți pe loc,să nu revii asupra niciuneia din hotărârile tale și să nu te lași influențată de ce spun eu. Știu că de azi,oricând te voi vedea am să-ți spun asta.”
“Ironia soartei e că ai apărut într-o perioada atât de tulbure-nu numai în viața mea,ci tulbure în general.”
“Nu te vreau numai ca femeie.Te vreau ca femeia mea.”
Mulțumesc Domnule Stelian Țurlea pentru o poveste superbă!
Carte disponibilă pe site-ul Editura Integral
Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Iubire interzisă de Stelian Țurlea – Editura Integral – recenzie
Multumesc pentru recomandare, Arci!
Felicitări autorului
Mulțumesc pentru recomandare!