O noapte de pomină de Ada Tudor – LiterPress Publishing - recenzie

O noapte de pomină, de Ada Tudor – LiterPress Publishing – recenzie

O noapte de pomină

Autor: Ada Tudor 

Editura: LiterPress Publishing

Număr pagini: 178

An apariție: 2023

Gen: historical romance

  Sincer vă spun, nu există suficient de multe cuvinte pentru a descrie cât de mult m-a cucerit această poveste. Au trecut câteva zile de când am terminat-o de citit și încă îmi amintesc anumite evenimente și conversații. Pentru mine a fost una dintre cele mai frumoase surprize editoriale ale acestui an și mă bucur enorm că cei de la LiterPress Publishing au avut ideea să o publice.

  Nicio clipă nu am avut impresia că citesc o poveste scrisă de un autor român, ba chiar m-am gândit că se aseamănă mult cu romanele publicate în cadrul colecției ,,Iubiri de poveste”. Trebuie  să recunosc că mi-a stârnit nostalgia, m-a făcut să-mi amintesc de vremurile acelea când noi, iubitoarele genului historical romance, eram fascinate de scrierile Ralucăi Butnariu. Pe atunci, ea era singura autoare care putea sta la aceeași masă cu cele mai cunoscute scriitoare de historical romance din lume. Însă acum, pot spune cu mândrie, că romanul scris de Ada Tudor ar putea rivaliza cu cărțile scrise de autori străini. Și e cu atât mai mult de apreciat, fiind vorba despre un debut literar.

  ,,O noapte de pomină” mi-a intrat ușor pe sub piele, m-a făcut să mă îndrăgostesc de protagoniști și m-a determinat să mă implic sufletește. Pe tot parcursul lecturii am fost captivată de maniera în care era descrisă atmosfera epocii victoriene, creând oameni și locuri pline de veridicitate. Am fost instantaneu captivată de personaje, care sunt profund complexe, oameni minunați care încearcă să-și croiască drum printr-o lume adesea nedreaptă – și o fac în același timp păstrându-și intacte onoarea și integritatea.

   M-a fermecat povestea lui Valerie încă de la început și am admirat-o pentru caracterul ei, iar Nicholas m-a cucerit complet, fiind un bărbat cu principii, plin de compasiune, corect și onorabil. Am trăit alături de ei toate momentele frumoase, dar și cele mai scandaloase întâmplări. Cu toate că amândoi fac parte din aristocraţia engleză prin naştere, povestea lor de viață este cât se poate de diferită.

   Părinții lui Valerie Camden au murit în urma unui accident de trăsură, când ea avea doar şaisprezece ani. A petrecut anul de doliu la moșia lor din Southampton, unde s-a ocupat de tot ceea ce ținea de administrarea acesteia, cu ajutorul servitorilor. A fost fericită acolo până în ziua când unchiul și, totodată, tutorele ei legal, contele de Crayden, a venit să o ia la Londra, promițându-i că va avea parte de primul ei sezon. Ajunsă acolo însă, și-a dat seama că a fost păcălită și că unchiul ei a descoperit o modalitate de a se folosi de ea pentru a-i lua averea. Timp de şase luni a ținut-o închisă în casă, fără să vadă pe nimeni în afara servitorilor, apoi a anunţat-o brusc că vrea să o mărite cu un prieten de-ai lui şi să împartă cu acesta zestrea ei.

   Valerie s-a prefăcut că este de acord cu unchiul ei, însă a pus la cale un plan de evadare. A reușit să fugă în noaptea de dinaintea nunţii, însă indivizii angajați de unchiul ei au zărit-o pe când se strecura afară din casă pe intrarea servitorilor şi au urmărit-o. Nu s-ar fi putut salva dacă nu i-ar fi apărut în cale o trăsură, ocupantul ei reușind să-i salveze viaţa.

   Modul îndrăzneţ în care se insinuase în braţele lui, l-a determinat pe bărbat să profite de ocazie și să o seducă. Însă, după o noapte plină de pasiune, Valerie și-a dat seama de situaţia în care s-a pus singură, că și-a distrus reputația, ceea ce însemna că nu mai putea să realizeze un mariaj onorabil, rămânând astfel iar la cheremul unchiului ei. A fugit din apartamentul acestuia fără nici o explicație și s-a refugiat în casa nașei ei, contesa de Wallstone, care a luat decizia să o ia pe Valerie cu ea în Franţa. Contele Du Bouillard, un vechi prieten de-al nașei ei, s-a arătat mai mult decât bucuros să le găzduiască, iar când a aflat întreaga poveste a lui Valerie, a făcut mai mult decât atât, a luat-o de soţie.

    După șase ani, Valerie revine în Londra ca văduvă a contelui DuBouillard, și se simte, în sfârșit, pregătită să dea ochii cu înalta societate londoneză. La primul bal al sezonului, se reîntâlnește cu bărbatul misterios din trăsură, care o salvase în trecut, însă el nu o recunoaște pentru că singurele lucruri pe care le putuse zări din ea în acea noapte erau pletele negre și un semn de pe umăr.

 

,,Când se privise, în sfârşit, în oglindă, lui Valerie nu îi venise să creadă. Din sticla încastrată în rama de argint o privea o femeie frumoasă, o femeie matură, care putea lua viața în piept fără frică. Valerie ştia că undeva, ascunsă, era tot fetiţa speriată care fugise din casa unchiului ei în urmă cu şase ani, dar, deşi se holbase minute în şir la imaginea din oglindă, nu o zărise deloc. Văzuse doar femeia sigură pe ea în care se transformase.

  Pe acea femeie o admirase contele la bal, pe ea o urmărise cu privirea prin sală, şi Valerie se simțise ca într-un basm. Uimită că eroul poveştii îi acorda ei atenţie. Apoi o invitase la dans, iar ea plutise alături de el pe aripile muzicii.”

   Nicholas Alexander Haven, conte de Heavenstoke, este burlac convins și nimeni și nimic nu îl poate determina să se însoare. Știe că, la un moment dat, va trebui să pună capăt existenţei sale uşuratice şi să se înhame la jugul căsătoriei, dar era hotărât să nu facă nimic din toate astea mai devreme decât era absolut necesar. Dar când o vede pe contesa DuBouillard nu îşi poate lua ochii de la ea. Este suficient de fascinat de Valerie încât să îi propună să-i fie amantă. Dar oare ea va accepta acest aranjament? Ce secret ascunde Valerie? Cine este bărbatul care încearcă să o șantajeze? Vor reuși cei doi să treacă peste toate secretele și să înfrunte toate amenințările, fără să se aleagă cu inimile frânte? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!

 

,,Femeia asta nu înceta să fie o enigmă, cu toate că tocmai îi povestise viaţa ei. Totuşi, Nick nu putea să scape de sentimentul că ea îi ascundea ceva. Undeva, la limita subconştientului, sentimentul acela îi dădea târcoale. Ceva nu se lega. Prea multe lucruri aveau totuşi legătură, dar Nick nu reuşea să prindă exact ideea care ar fi putut să facă lumină în tot acel amalgam de gânduri, amintiri şi senzaţii care îl înconjurau de când o întâlnise pe contesa Du Bouillard.”

Carte disponibilă pe site-ul Literpress.ro

Recenzii cărți

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , bookzone şi cărtureşti, librărie.net

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.