China sau “dragonul adormit”
Ştiaţi că… China sau “dragonul adormit”
China sau “dragonul adormit” cum mai este denumită, este singura ţară din lume unde limba oficială este o limbă modernă fără alfabet. Limba chineză este de asemenea cea mai vorbită limbă din lume, ea fiind limba oficială şi în Taiwan (chineza mandarină), de asemenea mai este şi a doua limbă oficială din Singapore. Nu-i pricepem noi, este greu să înveţi limba chineză, dar sunt, se pare foarte mulţi care o fac şi o vorbesc bine, de exemplu un chinez cult cunoaşte aproximativ 6000-7000 de caractere, cei care cunosc doar 2000 de caractere sunt consideraţi ca având un nivel de alfabetizare scăzut! “ Pe teritoriul Chinei se vorbesc mai multe dialecte ale chinezei, care din anumite puncte de vedere ar putea fi interpretate ca limbi înrudite. Diferenţele dintre dialectele chineze fac imposibilă înţelegerea verbală, fiind comparabile cu diferenţele dintre limbile romanice. Pe de altă parte, scrierea este comună tuturor dialectelor, pentru că ideogramele chinezeşti indică numai sensul, nu şi rostirea. Astfel, doi chinezi vorbind dialecte diferite se vor putea înţelege în scris, chiar dacă nu se pot înţelege verbal.”- Wikipedia. De exemplu: mă duc la vecinul chinez de peste deal de casa mea să-i explic că pisica mea cea neagră, un pic vărgată pe care o pregătesc la cină, este în curtea lui, nu-i spun prin viu grai, îi scriu şi el, tot în scris îmi răspunde amintindu-mi de strămoşi noştri comuni …
O curiozitate cu “specific chinezesc” este aceea că “până în 2030, China va avea mai mulţi locuitori decât totalul populaţiei SUA.” Deci, ca să înţeleg, mai mulţi chinezi, mai puţine pisici (le mănâncă într-un ritm alarmant), mai mult produse contrafăcute (sunt specializaţi în asta ), în final vom avea cu toţi ochi oblici ! Ce procent ne oferiţi în 2100 ! Mesaj pentru toată populaţia planetei: Dragi chinezi a sosit timpul să populăm şi luna, deoarece aici pe pământ am ocupat tot… Dragele noastre femei … la atac…
În timp ce noi ceilalţi, treceam printr-o criză mondială, chinezi descurcăreţi şi fără număr cum sunt, nu au resimţit-o. PIB-ul lor în acea perioadă a crescut vertiginos chiar, acest aspect l-am remarcat şi eu, un om de rând şi care nu sunt chinez, deocamdată, în piaţă! Usturoi românesc mai aveţi? Îl întreb eu pe vânzător. El supărat îmi răspunde: O, doamnă nu mai primim de luni bune… Nu se mai plantează la noi, poate clima noastră este de vină! Chiar aşa !!!- Da, doamna – spune el şi pare atât de epuizat, dar nu se lasă: Avem usturoi mândru chinezesc, nu doriţi ! Nu, mulţumesc! Nu vreau să mor în chinuri !
China, poate cea mai cunoscută ţară datorită abundenţei de produse existente pe piaţă, dacă din alte motive nu, deşi cine nu a auzit de Dinastia Ming, de exemplu, întâlneşti şi la ora actuală cazuri de ciumă! Tuburător, nu !
O curiozitate de neînţeles pentru mine este următoarea: “În 1973, China s-a oferit să „exporte” în Statele Unite 10 milioane de femei tinere şi necăsătorite, fără drept de revenire, ca măsură de contracarare a crizei demografice.” Parcă ar suna: Suntem mai fertili ca voi şi ne-am decis să vă ajutăm …..Da. ştiu aspectele legislative în vigoare referitoare la natalitate în mândra Chină, totuşi ceva din timp nu se putea face? Acele femei nu au nici un cuvânt de spus! China este, după părerea mea, ţara contrastelor! Cu o istorie remarcabilă, o cultură de excepţie, o literatură uluitoare şi atât de fascinantă, o ţară în plină creştere economică, China adăposteşte azi 30 milioane de oameni care locuiesc în bordeiei ! Concludent, nu ! Într-o altă viaţă doresc să o vizitez, să locuiesc un timp acolo ca să aflu cum Dumnezeu creşte la ei PIB-ul!
“Dar ceea ce ştim noi despre chinezi este aproape nimic pe lângă ce ne-ar oferi viaţa de zi cu zi, dacă am trăi cot la cot cu ei şi am simţi cutumele chinezeşti, altele decât cele cu care suntem noi obişnuiţi.” – Portalul Big Picture – altfel spus, nu mâncăm pisici, le creştem fără să le gustăm, nu facem export convenabil pentru economia autohtonă, ne înmulţim fără ajutor din afară, avem produse de ale lor, de ale noastre nu, stai, aici cam semănăm!
Curiozităţi despre China şi locuitorii ei:
“Floarea de lotus este văzută ca un simbol al purităţii şi este considerată sacră de către chinezi.”
“Politica “un singur copil” a contribuit la un dezechilibru semnificativ între bărbaţi şi femei. În prezent există peste 35 de milioane de băieţi mai mult decât fete. Este illegal ca medicii chinezi să dezvăluie părinţilor sexul viitorului copil, pentru a preveni avorturile, deoarece mulţi părinţi prefer să aibă băieţi decât fete.”
“Poliţia din China foloseşte tot mai frecvent gâşte în locul câinilor poliţişti. S-a dovedit că, gâştele au un spirit agresiv mult mai dezvoltat şi un văz mult mai precis decât al câinilor.”
“Emisiile poluante rezultate din spaţiul Chinei ajung până la San Francisco, peste Pacific, contribuind cu o treime din poluarea acestei mari metropole.”
“Tinere femei din China sunt dispuse să plătească 700 dolari pentru o intervenţie chirurgicală de refacere a himenului, întrucât cutumele locale constituie o piedică majoră la căsătorie, în cazul când mireasa nu este virgină.”
“În China se consumă anual circa 4 milioane de pisici, carnea de pisică fiind considerată comestibilă. Există şi crescătorii pentru pisici, dar multe din ele se vânează în sălbăticie.”
“Recordul pentru cel mai lung blocaj în trafic înregistrat vreodată în întreagă lume a avut loc la Shanghai, pe o lungime de 99 km. Blocajul a durat 12 zile.”
“Întrucât mulţi chinezi nu se pot întrerupe din plăcerea de a folosi telefoanele mobile şi tabletele chiar şi atunci când se plimbă prin localitate, în oraşul Chongging au fost trasate alei speciale pentru aceştia, asemănătoare celor folosite în alte oraşe de biciclişti. Cine se plimbă cu telefonul în afară acestui perimetru este amendat.”
“…..aproape 5.000 de copii născuţi în prajma Jocurilor Olimpice au primit numele Aoyun, care în mandarină înseamnă chiar „Jocurile Olimpice”.
“În fiecare an, în China se taie 20 de milioane de copaci, doar pentru a face faţă cererii de beţişoare (chopsticks)” “Peste 30 de milioane de chinezi locuiesc în bordeie, mai mult decât întreagă populaţie a Arabiei Saudite”
“Jumătate dintre porci trăiesc în China (475 de milioane).”
“În oraşul Datang, supranumit ”oraşul şosetelor”, se produc 8 miliarde de perechi de şosete anual”
“Aproximativ 100 de milioane de chinezi trăiesc în fiecare zi cu mai puţin de un dolar american.”
“În China sunt supuşi de trei ori mai mulţi oameni la pedeapsa cu moartea decât în tot restul lumii la un loc.”
“Ca peste tot în lume, şi în China avem câteva legi care ne lasă fără cuvinte. Din câte se pare reîncarnarea este interzisă în această ţară dacă nu există o permisiune din partea guvernului.”
“Facebook, Twitter şi New York Times sunt interzise încă din anul 2009.”
“Cel mai mare mall din lume este situat în China, dar este 99% din timp gol”.
“Unul din cinci oameni de pe glob este chinez.”
“Fursecurile cu răvaş nu au fost inventate în China, ci în San Francisco în anul 1920.”
“Chinezi au inventat hârtia, compasul, praful de puşcă şi bancnotele. Hârtia igienică a fost creată tot aici, în jurul anilor 1300. Aceasta era destinată numai pentru uzul exclusiv al împăraţilor.”
“Aproape 700 de milioane de chinezi consumă apă contaminată.”
“Chinezi nu au decât două nume ( sau prenume ). Numele de familie este întotdeauna primul rostit, urmat apoi de un singur prenume.”
“Statutul marital al unei femei este asociat cu părul. O fată tânără poartă două cozi, în timp ce o femeie căsătorită are voie să poarte o singură coadă.”
“La fiecare 5 zile începe construcţia unui nou zgârie-nori.”
“Cuvântul „cenzură” este cenzurat în China”.
“În China se fumează aproximativ 50.000 de ţigări în fiecare secundă.”
“Aici există 64 de milioane de locuinţe în care nu locuieşte nimeni şi chiar oraşe în care nu trăieşte niciun om.”
“Populaţia Chinei s-a majorat în ultimii 23 de ani cu aproximativ 20.6%, în 2012 atingând valoarea de 1.354.040.000 locuitori;”
“În 1911, împletirea părului în codiţe a fost interzisă în China, deoarece se consideră că acest obicei aminteşte de trecutul feudal al ţării.”
“Cei mai tineri părinţi din istorie ( doi copii cu vârste de 8, respectiv 9 ani) au trăit în China. Copilul lor s-a născut în anul 1910.”
“în ultimii ani, multe cuplurile chineze îşi afişează afecţiunea lor prin purtare de haine identice .”
Cu drag, Iliuţa!
Iti savurez cu mare placere fiecare articol! Multumesc Iliuta! Nu am iesit niciodata din tara, asa ca tu imi oferi posibilitatea sa vad, sa inteleg …
Multumesc Alina ! Parerea ta inseamna mult pentru mine ! Ma bucur mult ca iti plac articolele mele ! locco_smiley_37
Cat de distractiv articolul acesta despre chinezi,dar si cat de realist!felicitari Iliuta !
Multumesc Nicki ! Am o problema cu produsele chinezesti si abundenta lor pe piata romaneasca ! Au curiozitati interesante, totusi !
Intersant articol!
China ne acapareaza de tot! Am vazut un tutorial pe youtube cum un chinez prepara o…varza sintetica. Nu-mi venea sa cred unde s-a ajuns. In curand, bag mana in foc ca la piata voi vedea afise pe care o sa scrie: varza China. E clar ce inseamna asta. Yuck! :))
Sa nu mai vorbim si de ouale sintetice.
In curand la piata vor fi afise gen Piata cu produse made in China, poftiti va rog, ieftin , mult si sanatos! Si la un metru un afis cu Mancati aici, muriti acasa ! Ador ouale din gelatina si conservanti, carnea de vita… obtinuta din carne de porc, merele sarutate de stewardese…..raiul pe pamant….
Câns ai spus „Unul din cinci oameni de pe glob este chinez”, ai spus totul! Sunt mulți, într-adevăr… Am avut ocazia să cunosc o profesoară de chineză sosită voluntar în Suceava, unde predă cursuri de chineză la universitate. Mi-a spus că, în mod ciudat, la ei sosesc, în ultimii ani, din ce în ce mai mulți străini care caută un job… și îl găsesc relativ repede, spre deosebire de unele țări din Europa noastră. În rest, simboluri, tradiții, limba – despre care profa de care vă spun zice că e cea mai simplă de pe glob și oricum, muuuult mai simplă decât complicata noastră limbă română. E o țară plină de oameni cu idei, sunt foarte inventivi. E posibil ca tot ei să fie și inventatorii orezului din plastic… 🙂
Îmi plac foarte mult materialele acestea! Le citesc cu mare drag de fiecare dată!
Multumesc pentru apreciere ! Chinezi au o mare calitate, cea care ii ajuta enorm, sunt numerosi ! 🙂
Doamne cate nu stiam!carne de pisica?serios!!!broaste,serpi stiam,dar si biata pisica!suntem super saturati de,,made in china”.Un articol care mi-a facut o reala placere,multumesc Iliuta.ca de obicei ne transporti prin intermediul articolului tau intr-o alta lume! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10
Multumesc pentru apreciere, Nicol ! locco_smiley_37
Mi-a placut faza cu reincarnarea interzisa de guvern. 🙂 =)) Am savurat articolul. Felicitari.
Multumesc, Mara ! 🙂
Super 🙂
foarte interesant articolul tau iliuta,ca de obicei.este intr-adevar o tara a super contrastelor,nu pot sa-i inteleg cum pot fii atit de evoluati in unele privinte si atit de inapoiati totusi.dar ai dreptate nici pe mine nu ma incinta abundenta produselor „made in china”la noi.felicitari!vorba alinei cu tine vizitam lumea!
Multumesc, Arci ! Alaturi de voi, calatoria mea este mai frumoasa ! locco_smiley_37