Jumătatea Sălbatică de Sally Green

Titlul original: Half Wild
Editura: Trei
Traducere: Ioana Filat
An apariție: 2015
Număr pagini: 409

Jumătatea Sălbatică este al doilea volum al trilogiei HALF LIFE. Dacă primul volum, ” Jumătatea Rea” m-a surprins într-un mod neașteptat de plăcut, mai ales ca știam că este romanul de debut al autoarei, recunosc că pentru acest al doilea volum așteptările mele au fost prea mari! Am citit păreri elogioase despre el:
Jumătatea sălbatică are personaje la fel de complexe, elementul magic la fel de pregnant şi scene de acțiune tot atât de tensionate ca în romanul care o precede, ”Jumătatea rea” (Publishers Weekly)
Părerea mea este că nu s-a ridicat la înălțimea primului volum (care a fost foarte promițător).
O să expun pe scurt cadrul acțiunii, fără să insist pe detalii și finalitatea evenimentelor, pe care vă voi lăsa să le descoperiți singuri și o să vă spun ce mi-a plăcut în carte (pentru că are multe părți bune), dar și ce am simțit că a lipsit.

În primul volum l-am cunoscut pe Nathan – fiul lui Marcus, cel mai temut Vrăjitor Negru, și al unei Vrăjitoare albe – ținut captiv într-o cușcă și apoi vânat de membrii Consiliului Vrăjitorilor Albi! În ziua în care împlinea 17 ani trebuia să primeasca trei daruri și să devina el însuși vrăjitor, iar dacă va da greș, va muri!!
Așadar, o să încep prin a vă dezvălui –întrucât nu pot altfel – finalul primului volum.
Nathan și-a întâlnit tatăl, pe Marcus, temutul Vrăjitor Negru și a primit de la acesta trei daruri, trecând astfel prin ceremonia inițierii ca Vrăjitor.
Adevărata provocare căreia trebuie să-i facă acum față este cum să-și controleze darul nou descoperit, un dar puternic, moștenit de la tatăl său, care amenință să scoată la iveală o latură sălbatică a sa, împotriva căreia trebuie să lupte pentru a nu-l domina!
După ce își revine în urma rănilor primite de la cei care îl vânaseră, Nathan pleacă în căutarea lui Gabriel, cel mai bun și devotat prieten al său, urmând apoi să-și găsească aliați pentru a o salva pe iubita lui Annalise din mâinile lui Mercury, puternica Vrăjitoare Neagră pe care am întalnit-o în primul volum.

M-a impresionat reîntâlnirea dintre Nathan şi Gabriel, suferința prin care trecuse Gabriel crezând că Nathan a murit. Mi-a plăcut profundul atașament de care Gabriel dă dovadă pe tot parcursul carții. Este un personaj pozitiv, bine conturat. Deși relația dintre cei doi era de prietenie, m-a bulversat puțin natura sentimentelor simțite de Gabriel față de Nathan, veți vedea despre ce este vorba…
Și atunci, apropiindu-se şi mai mult, Gabriel mă sărută foarte încet şi blând pe buze, cu o tandrețe infinită, încât abia dacă ne atingem. Mă trag un pic în spate, însă el rămâne aproape.
-Să nu te urăști. Să nu urăști nici o părticică din tine.
Gabriel mă trage spre el și mă cuprinde în brațe, îi simt răsuflarea caldă în păr. Nu prea știu cum să reacționez odată ce m-a sărutat și m-a luat în brațe. Nu știu cum s-o iau. Așa îmi arată ce simte pentru mine. Însă ştie probabil că eu nu simt ce simte el și nu pot să schimb lucrul ăsta. Însă îl iubesc sincer. E prietenul meu, prietenul meu cel mai bun, îl iubesc mult, mult de tot. Plâng mai departe în brațele lui.”
Un alt personaj care mi-a plăcut foarte mult a fost Van Dal, o Vrăjitoare Neagră atât de bine și de frumos conturată, încât am considerat prezentarea ei – descriere, comportament – un mare plus al cărții!
Când se întoarce să se uite la noi mă minunez cât de frumoasă e. Pare și băiat, și fată, și nu pare să aibă mai mult de douăzeci de ani…Vocea nu i se potriveste deloc, însă e firească pentru o fumătoare…Are ochii de un albastru pal, nuanța costumului…Însă ochii lui Van au parcă safire rotitoare, unele mari, altele mărunte, care, la atingere, scot scântei ce se preschimbă în alte și alte safire. Sunt cei mai frumoși ochi din câți am văzut vreodată. Observ că fumul care îi iese din gură nu e cenușiu, ci de un roz foarte stins, nuanța cravatei de la gât. Dâra de fum pare însuflețită, prelingându-se încet în sus pe obraz și răsucindu-se și risipindu-se în aerul din fața ochilor”.
În general mi se pare inspirat felul in care sunt descrisi ochii vrăjitorilor în carte, prezența acelor cristale rotitoare de diferite nuanțe și forme…

Acțiunea carții poartă personajele în diferite locuri, ajungând din Anglia în Slovacia, sau în orașe precum Barcelona (în Spania) sau Basel (la granița dintre Germania, Franța si Elveția). Ceea ce m-a dezamăgit a fost insuficienta prezentare a acestor locuri, s-a simțit lipsa unei documentari prealabile, astfel încât acestea rămân simple denumiri ale unor locații, fără să te simți transpus în vreun fel in ținuturile respective! Lipsesc orice fel de descrieri ale peisajelor, caselor sau oamenilor din zona respectivă. Mi-a plăcut în schimb modalitatea pe care a imaginat-o autoarea pentru a călători dintr-un loc în altul, niște portaluri magice – ”scurtăturile”!
Interacțiunea vrăjitorilor cu oamenii e foarte puțin reliefată sau explicată (se face referire la semipuri, jumătate om, jumătate vrăjitor) – cea mai mare parte a acțiunii se petrece în pădure.
Annalise este în cele din urmă salvată în urma unei acțiuni în care Nathan, împreună cu Gabriel, Van Dal si Nesbitt (partenerul lui Van) își pun viața în primejdie.
Dacă în primul volum mi-a plăcut de Annalise și de felul în care se purta cu Nathan, acum aceasta m-a dezamăgit. Mi-a inspirat un personaj nehotărât, cu un caracter slab, parcă autoarea nu știa prea bine cum să o contureze. Nici în relația dintre ei nu am simțit acea chimie pe care am așteptat-o!
În continuare, suntem martorii formării unei Alianțe a Vrăjitorilor (Albi şi Negri) în scopul desființării Consiliului Vrăjitorilor Albi, ai cărui membrii făceau abuzuri greu de tolerat, chiar și în lumea lor. Este cooptat si Nathan, atât pentru puterea lui, dar și pentru a-l determina pe Marcus să se alăture Alianței, ceea ce el reușește sa facă. Marcus este un antierou, dar care mie mi-a plăcut ca personaj. Mi-a plăcut de asemenea relația pe care o construiește și timpul – prea scurt, ce-i drept – petrecut cu Nathan.

Când mă uit la el și eu îl văd altfel. Nu ca pe un mare Vrăjitor Negru, ci ca pe un om. Un om al cărui tată a fost ucis în chinuri, a cărui mamă, Saba, a fost hăituită și ucisă de Vânători. Un bărbat care n-a putut să trăiasca alături de femeia pe care o iubea și al cărui fiu a fost ținut în cușcă.
– Nu crezi că ai fi putut să fii un om mai bun? Dacă lucrurile ar fi stat altfel, adică.
– Ești bun doar dacă rămâi bun la greu, nu când îți vine ușor, râde el. Mama ta a fost un om bun.”
Antagonismul bine-rău, sălbatic-civilizat, dragoste-ură, uman-inuman este foarte bine exploatat în carte. Unde se termină unul și unde începe celălalt? Până la urmă, majoritatea personajelor sunt descrise în nuanțe intermediare, nici unul nu e numai bun, sau numai rău, nici unul nu e chiar ce pare a fi, totul depinde de perspectiva din care privești lucrurile. Toate acestea te fac să rămâi puțin pe gânduri și să îți pui niște întrebări, iar acest lucru îl consider un plus al cărții.
Nathan ca personaj a evoluat foarte mult. Dacă în primul volum gândurile și trăirile lui sunt văzute prin ochii unui copil, în acest al doilea volum, avem clar de-a face cu un tânăr!
O vom reîntâlni pe Celia – profesoara și tutorele lui Nathan – de fapt temnicera lui din Jumătatea rea – de această dată de partea Alianței! Vom vedea de asemenea ce se întâmplă cu frații vitregi ai lui Nathan – Arran, Deborah și malefica Jessica). Sunt introduse multe personaje episodice, pe care le cunoaștem fugitiv, dispărând repede din peisaj, dar înărcând întrucâtva acțiunea, după părerea mea.
În ultima parte a cărții asistăm la misiunile de luptă ale membrilor Alianței nou formate împotriva Vânătorilor (apărătorii Vrăjitorilor Albi din Consiliu), miza acestei lupte fiind destinul întregii lumi a Vrăjitorilor. Vă avertizez că unele din scenele descrise sunt foarte violente!
Va reuși Nathan să-și controleze latura sălbatică a sinelui?
Care va fi deznodământul luptei? Cine va supraviețui și cine va fi sacrificat?
Veți afla raspunsul citind Jumătatea sălbatică, o carte care merită citită, fiind suficient de captivantă încât să fie o lectură atractivă!

Rămân fără răspuns multe alte întrebări, dar pentru asta trebuie să așteptăm apariția ultimului volum al trilogiei, HALF LOST, care va apărea în 2016!

Editura Trei

Multumesc Editura Trei pentru posibilitatea de a citi cartea Jumătatea Sălbatică de Sally Green. Cartea poate fi achiziţionată direct de la Editura Trei sau din librăriile online.

Autor: Oli

7 COMMENTS

  1. Felicitari, draga mea! Frumoasa recenzie.
    Eu am cumparat ieri cartea asta….si acum ma bucur ca am putut afla cate ceva despre carte. Mersi frumos, ella!

  2. Multumesc Geo! E o carte care mi-a placut, m-a intrigat, in acelasi timp as fi vrut mai mult, dar pe total e o lectura captivanta!
    Bine ai facut ca ai luat cartea, fiind si tu un fan al genului fantasy, sigur iti va placea!

  3. Wow! Inca ma simt in actiunea carti…Felicitari pentru o recenzie absolut minunata! Cartea aceasta o voi citi cu multa placere. Multumesc. Astept recenzia volumului trei cu nerabdare!

  4. Multumesc! Imi pare bine daca v-am tentat! Pentru volumul trei mai avem de asteptat, ca va fi publicat abia in 2016, dar eu il astept cu interes!

  5. Multumesc Oli pentru cele exprimate de tine ,pareri pertinente .Asa stiu cu ce voi avea de-a face!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.