O lume aproape perfectă – Diane Cook – recenzie

O lume aproape perfectă – Diane Cook – recenzie

by -
0
O lume aproape perfectă - Diane Cook - recenzie

O lume aproape perfectă – Diane Cook – recenzie

Titlul: O lume aproape perfectă

Autor:  Diane Cook

Editura: RAO

Anul apariției: 2024

Nr. de pagini: 440

Colecție: Literatură Americană, Cărți horror

  Într-o lume în care resursele sunt din ce în ce mai puține, ajungându-se la un raport îngrijorător în privința viitorului acestora, într-o lume în care spațiul locuibil este din ce în ce mai mic cu fiecare an care trece, necesitatea unor schimbări radicale este iminentă. Supraviețuirea speciei umane are nevoie de o nouă direcție pentru următorii pași, dar și soluții la problemele acestui prezent în care nepăsarea, informațiile eronate voluntar și lipsa discernământului colectiv se regăsesc pretutindeni. Ne este cunoscut contextul?

  Autoarea denumește această carte ca fiind o ficțiune ecologică horror, eu aș numi-o realitatea unui posibil viitor…

Cândva exista o credință culturală, într-o era dinainte să se nască ea, cum că, dacă ai legături strânse cu natura, ești un om mai bun. Și când ajunseseră pentru prima dată în Sălbăticie, își imaginaseră că trăind aici vor deveni mai solidari, mai buni, oameni mai adaptați. Dar ajunseră să înțeleagă că există o mare neînțelegere în privința cuvintelor mai buni. Probabil că se referea doar la faptul de a fi un om mai bun, iar definiția cuvântului om era lăsată interpretării.

   Relatarea unui experiment despre coabitarea în sălbăticie pe parcursul mai multor luni a unui grup de persoane, douăzeci la număr, care aderă voluntar la această încercare de interacțiune cu natura, și conștientizarea unora dintre problemele cu care ajung să se confrunte, constituie începutul acestei uimitoare povestiri.

   Evoluția care a dus la exodul populație spre Oraș, aspect care a avut ca rezultat dezechilibru existent în partajarea echilibrată a resurselor naturale, are urmări greu de imaginat pentru generațiile viitoare. Minți luminate încearcă să găsească soluții, dar rezultatele se lasă așteptate…

  Ce se întâmplă când aproape tot pământul este folosit pentru extragerea resurselor și depozitarea gunoaielor, un posibil răspuns îl găsim în paginile acestei cărții… horror.

   Suferința celor implicați în acest experiment este relatată înduioșător și te apropie de personaje într-un mod neașteptat, iar etapele parcurse presărate cu întâmplări din ce în ce mai greu de acceptat oferă paginile următoare un peisaj sumbru și lipsit de speranță, pe alocuri.

  Cu cât pătrundem mai mult în Sălbăticie cu atât problemele se amplifică, iar schimbările de ordin comportamental sunt mai pregnante și greu de înțeles. Multe lecții de viață, multe întrebări, dar și răspunsuri neașteptate găsim în cele ce urmează. 

Doriseră  să fugă din Oraș, unde aerul era otrăvitor pentru copii, iar străzile erau aglomerate, unde rânduri de zgârie-nori se întindeau la orizont și dincolo de el. Și pentru că tot pământul care nu fusese preluat de Oraș era folosit pentru susținerea Orașului, căci se pare că acum toată lumea locuia în Oraș. Fie că voia sau nu. Așa că, în timp ce o parte dintre cei douăzeci plecaseră în Sălbăticie pentru aventură, și câțiva pentru a dobândi cunoștințe, majoritatea fugiseră deoarece credeau că, într-un fel, viețile lor depindeau de asta.

  Care sunt așteptările celor implicați, schimbă ceva experimentul relatat, cum s-a ajuns de la douăzeci de persoane la două mii, fără autorizație de ședere să locuiască în Sălbăticie, aflăm citind această remarcabilă poveste ce aduce în atenția noastră un semnal de alarmă referitor la viitorul planetei. Suntem conștienți că resursele noastre sunt limitate și povestea unui mâine poate să rămână nescrisă….

  Care sunt sacrificiile de care suntem capabili pentru viitorul celor dragi….

   Recomand!

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: bookzone, libris şi cărtureşti

Recenzii cărți

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.