Livada de vișini – A.P. Cehov – recenzie carte (guest post)
Livada de vișini – A.P. Cehov – recenzie carte (guest post)
Livada de vișini – Cehov – Părere: 4/5
Am descoperit Livada de vișini a lui Anton Cehov după ce am citit Pescărușul. M-a fascinat stilul lui de scriere, temele abordate, felul în care redă personajele, cu tot tumultul lor sufletesc, cu toate năzuințele lor. Așa am ajuns să pun și Livada de vișini între piesele de teatru preferate.
Despre ce este vorba în Livada de vișini, de Anton Cehov?
Ranevskaia Liubov Andreevna se întoarce la moșia sa din Rusia după o lungă ședere la Paris. Pretextul întoarcerii sale este faptul că moșia urmează să fie scoasă la licitație, din cauza datoriilor acumulate. Cu această ocazie, femeia îi va vedea pe apropiați, pe fiicele sale Ania și Varia, pe Gaev, fratele său. Familia Andreevnei face parte din aristocrația rusă, o clasă aflată în declin odată cu abolirea sclaviei din 1861. Evenimentul a condus la îmbogățirea sclavilor și sărăcirea aristocraților.
Ranevskaia a ales să meargă în Paris după ce fiul său Grișa a murit înecat la acea moșie. S-a căsătorit cu un bărbat care i-a lăsat moștenire datorii, iar în Paris, are un alt bărbat care a jefuit-o, care a înșelat-o. Actualmente, Ranevskaia se vede nevoită se iasă la liman ca urmare a datoriilor sale. Însă, cum va face asta? Moșia va rămâne a lor, va fi vândută?
Întoarcerea Andreevnei reprezintă un prilej de reunire cu familia, un moment de emoție puternică și totodată nostalgia față de un timp pierdut și demult apus. Am perceput întoarcerea ei ca o reîntoarcere acasă, după mult timp. Pentru ea, totul e o reamintire a momentelor bune din viața ei, ca și cum ar fi regăsit fericirea, liniștea.
Însă, este vorba despre liniștea de odinioară, asociată copilăriei, nicidecum cea din prezent. Acum, totul este marcat de zbucium, de agitație, de dorința de a acoperi toate datoriile.
”RANEVSKAIA: O, draga, scumpa, frumoasa mea livadă!… Viaţa mea, tinereţea mea, fericirea mea, adio!… Adio!…” – Cehov, Livada de vișini
Semnificația titlului și alte simboluri din Livada de vișini
În schimb, avem impresia că odată cu această reîntoarcere, totuși călătorim în timp și vedem un tablou simbolic al tinereții. Nu degeaba, întoarcerea are loc primăvara, anotimpul atât de frumos, dar care trece atât de repede. Ranevskaia contemplează cu drag livada de vișini, locul unde odată era fericită. Acest loc corespunde cu tinerețea ei. În plan simbolic, livada de vișini reprezintă frumusețea, inocența, tinerețea, caracterizată însă de efemeritate. Nimic nu poate fi întors înapoi, însă cu toții își amintesc cu drag de perioada trecutului, când totul era la locul său.
”RANEVSKAIA (Priveşte pe fereastră în grădină): O, copilăria mea, curăţenia mea… În odaia asta dormeam, de aici priveam livada… Fericirea se trezea odată cu mine în fiecare dimineaţă.”
De asemenea, avem de-a face în plan simbolic cu dualitatea viață – moarte. Dacă livada de vișini simbolizează tinerețea, în același timp, din prisma timpului prezent, este și o alegorie a morții. Livada îi amintește Andreevnei de băiatul ei care a murit, de mama ei care s-a stins, iar acum la bătrânețe, este și locul de unde nu își mai poate recupera liniștea tinereții.
Părerea mea despre Livada de vișini, Cehov
Mi-a plăcut cum Cehov arată, indirect, printr-o familie, portretul unei societăți în schimbare. Dincolo de emoția pe care aceștia o resimt odată cu revederea casei și a livezii, totuși, pentru cei din societatea actuală, această livadă nu reprezintă nimic din punct de vedere sufletește. Această indiferență întruchipează, de fapt, înclinația vădită către o societate materialistă.
”RANEVSKAIA: (…) Dacă în toată gubernia există ceva interesant, nepreţuit chiar, atunci e numai livada noastră de vişini.
LOPAHIN: Nepreţuit în livada asta, nu e decât… că e mare… rodeşte o dată la doi ani şi nici atunci n-ai ce să faci cu vişinele. Nimeni nu le cumpără.”
Totodată, am admirat felul în care sunt construite dialogurile. Acestea au dublu sens, exprimă metaforic o idee, o emoție, o nostalgie… Deși cartea nu reprezintă o înlănțuire de acțiuni și evenimente, nu este dinamică, totuși, este o carte de o profunzime extraordinară.
O piesă atemporală….
De asemenea, piesa lui Cehov este o piesă avangardistă, pentru faptul că anticipează mentalitatea unei noi lumi, o lume atrasă de vânzări, ipotecări, o lume pragmatică în care sufletul este trecut în plan secund.
În același timp, Livada de vișini nu este doar o portretizarea a unei societăți care se schimbă, ci este o imagine a ciclului lumii întregi, care se schimbă la nesfârșit, care evoluează în ritmul său. Este, de fapt, imaginea unor societăți ce se schimbă inevitabil, odată cu trecerea timpului.
Livada de vișini este cartea care ne face să ne întrebăm ce este viața noastră, care e scopul nostru, trăim noi viața cu sens sau o irosim? Uitându-ne înapoi, ce înseamnă o viață fericită, o viață trăită cu sens?
Livada de vișini este o tragedie, deși a fost concepută de Cehov ca o comedie la început. Este o meditație la schimbarea societății, la valorile care se înlocuiesc unele pe altele, la scopul final al tuturor acestor lucruri…
Citate preferate:
- ”VARIA (Încet): Ania doarme… (Deschide încet fereastra) A răsărit soarele. Nu mai e frig… Mamă ce minunaţi sunt pomii! Dumnezeule… Aer! Cântă graurii.
- GAEV (Deschide cealaltă fereastră): Livada toată e albă. Liuba, străluceşte în nopţile cu lună…”
- ”RANEVSKAIA: Ce livadă minunată! Troiene de flori, cerul albastru…”
- ”TROFIMOV (Lui Pişcik): Cu energia pe care aţi risipit-o, umblând după bani, de-a lungul vieţii, aţi fi putut răsturna pământul.”
2odorous