Luna din palat – Weina Dai Randel – Editura Nemira – recenzie

Luna din palat – Weina Dai Randel – Editura Nemira – recenzie

Luna din palat - Weina Dai Randel - Editura Nemira

Luna din palat, de Weina Dai Randel – Editura Nemira – recenzie

6 motive să NU citești Luna din palat, de Weina Dai Randel – Să nu citiţi cartea, e doar a mea! My precious!

Editura Nemira, 2019

Colecția Damen Tango

Titlu original: The Moon in the Palace, 2016

430 de pagini

Traducere din limba engleză de Florentin I. Andronescu

   Luna din palat – bildungsroman – cinci stele

La ce e bună nemurirea, dacă o trăiești singur?

   Așa suntem noi, bibliofilele; ne place să facem clasamente, să facem minuni și scandal din nimic, dar, mai ales, adorăm să împărtășim din experiențele noastre literare. De ce ne place aia, de ce nu ne place cealaltă… .  Ba o carte e prea groasă la început, apoi plângem că s-a terminat, ba ridicăm în slăvi un autor pentru ca, mai apoi, să ni se pară mediocru, ba așteptăm și câte un an traducerea volumului următor dintr-o serie care ne-a ținut treze până în zori, ori ne face să visăm vreun personaj. Iar la găsit motive suntem experte! Uite aici 6, ca să nu citești Luna din palat.

  1. Povestea de iubire e prea sensibilă și-ți poate provoca leziuni cerebrale. Mei, o tânără chinezoaică cu trupul „zvelt ca de fetiță”, este aleasă una dintre cele 15 fecioare alese de Împăratul Taizong. Conform tradiției, conducătorul a tot ce zboară și a tot ce merge, Atotputernicul, deținea un întreg harem și vizita femeile în anumite zile ale lunii. Timpul trece, iar Mei începe să se facă observată la palat, mai ales de către Pheasant, despre care crede inițial că este un simplu grăjdar. Între cei doi se înfiripă o poveste de iubire minunată, adevărată, mai mult decât o pasiune adolescentină. Dar, ce păcat că Mei este proprietatea Împăratului și doar a lui!

iubirea și destinul erau doi cai sălbatici, care nu puteau fi struniți. Galopau în direcții diferite și o luau pe cărări diferite, unde cei doi curenți, dorință și speranță, nu se întâlneau. Să-l urmezi pe unul însemna să-l trădezi pe celălalt. Să-l faci fericit pe unul însemna să-i frângi inima celuilalt.

Luna din palat – roman erotic.

  1. Lecția de istorie îți va aminti de școală. Sigur vrei asta? Acțiunea este plasată în secolul al șaptelea, în timpul dinastiei Tang, domnia împăratului Taizong. Cu pricepere, autoarea ne introduce într-o lume a contrastelor, a ierarhiilor sociale, unde femeile pot fi spânzurate doar pentru că nu au ales îmbrăcămintea potrivită pentru împărat. O adevărată lecție de istorie a Chinei, însușită în mod firesc, prin amestecul autenticității trecutului cu ficțiunea. De exemplu, doamnele de la palat erau împărțite în ranguri:

 

Cel mai înalt rang dintre toate îl avea Împărăteasa, soția principală, dar ea murise în urmă cu un an, așa că Împăratul își avea doamnele consoarte, doamnele de rangul doi, pe care le numea Cele Patru Doamne; apoi veneau doamnele de rangul trei, cunoscute ca Doamnele de Onoare, urmate de doamnele de rangul patru, Frumusețile, de doamnele de rangul cinci, Grațiile, de doamnele de rangul șase, Talentatele, de doamnele de rangul șapte, Artistele, de doamnele de rangul opt, numite Yunu, și cele de rangul nouă, numite Cainu. În total, 118 doamne de viță nobilă.

Luna din palat – roman istoric

  1. E plină cartea de trădători, fiecare știindu-și interesul, așa cum e viața în ziua de azi; de la mici trădări pentru a acapara atenția împăratului, până la înalte trădări, ce duc la fratricid și au rostul de a schimba conducerea, din răzbunare și dorință de putere. Pe Mei, eroina noastră, o trădează prietena, pe împărat îl trădează copiii. Comploturi, atentate, trădări – fac din Luna din palat un roman de acțiune intens.
  2. Unele scene sunt șocant de violente. Cruzimea face parte din viața la curte, unde viața omului valorează uneori mai puțin decât un lingou de argint și unde, odată descoperit un trădător, i se ucide întreaga familie.

O siluetă, niște membre așezate într-o poziție ciudată, rășchiate lângă zid. Avea capul căzut într-o parte și sângele îi gâlgâia din gâtlejul despicat, iar mantia, mantia lui albă, atât de cunoscută era într-o baie de sânge. […] În față era un buștean. Lângă el, un om mascat s-a ridicat și a căzut un topor.

Un trosnet. Un cap ca o minge s-a rostogolit, adunând frunze, mizerie și balegă de cal, s-a lovit de rădăcinile smulse ale unui ulm…

Luna din palat – roman naturalist

  1. Te poți identifica prea ușor cu personajul narator, chiar dacă aceasta face parte dintr-o lume de mult timp apusă. Mei e un personaj rotund, deoarece ea evoluează de la o copilă speriată și naivă, la o adevărată luptătoare, singura, poate, care îndrăznește să îl privească în ochi pe împărat.

E precum Chang’e, preafrumoasa din legenda chineză care își dorea să fie nemuritoare, așa că a băut licoarea magică, ajungând în palatul din Lună.

Dacă aș fi fost Change, oare aș fi ales plăcerea palatului ceresc sau un acasă umil în brațele lui Pheasant?

Luna din palat – bildungsroman

  1. Începi să dezvolți un soi de dependență pentru cărțile din colecția Damen Tango, așa cum am pățit eu. Fugi ca dracul de tămâie de Păcatele familiei, Bărbatul care n-a mai sunat sau Soția plantatorului de ceai, creează dependență!

   Weina Dai Randel este o scriitoare născută în China. Luna din palat a fost primit favorabil de către cititori din întreaga lume, fiind considerat unul dintre cele mai bune romane istorice din ultimii ani, alături de romanul care i-a urmat, The Empress of Bright Moon.

Să nu citiţi cartea, e doar a mea! My precious!

Totuşi

Cartea Luna din palat, de Weina Dai Randel o găsiţi pe site-ul Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi

Review overview
5
***Andreea Oana Duduman-(Andreea D)***Soție, mamă a trei fete superbe, profesor de limba și literatura română, cu un viciu fără leac: cititul. Când am o carte bună în mână, uit de cotidian. Sunt o persoană practică, cu simțul umorului, însă nu foarte sociabilă; vorbesc doar dacă am ceva de spus. Empatică, iubesc oamenii și mă impresionează poveștile lor. Nu de puține ori mi le-am imaginat subiecte ale unor romane celebre. Respir literatură, eman literatură pe tocuri, pe platforme, în balerini sau în opinci; viața toată e literatură, trebuie doar să observi... .

6 COMMENTS

  1. Andreea, cele 6 motive pe care le-ai descris sunt – cu siguranță – atu-urile unei cărți excepționale. Modalitatea ta de expunere este una originală. Mi-a plăcut foarte mult!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.