I putt a spell on you…de Allex Trușcă

I put a spell on you…,de Allex Trușcă – Editura Litera – recenzie

I put a spell on you…

Autor: ALLEX TRUȘCĂ

Editura Litera, 2020

Colecția- Biblioteca de proză contemporană coordonată de Doina Ruști

Număr pagini: 221

Despre autor

  „Allex Trușcă (n.1982,Motru) este absolvent al Facultății de Automatică și al unui masterat în business management. Scrie proză în registrul fantastic, fiind autorul romanelor Nebunul alb (2019) și Cealaltă regină (2018). Publică în mod curent povestiri în reviste și antologii. Pasiunile sale sunt istoria și mitologia medievală. și, în plus, îi plac pisicile negre și catedralele gotice.”

  I put a spell on you… este o carte inspirată din realitate dusă ușor spre fantezie, dar care te lasă cu senzația că nu știi ce a vrut autorul să spună sau dacă te-a lăsat pe tine, ca cititor, să alegi ce vrei să crezi.

   Personajul principal, Cristian, este prins în mrejele unei aventuri de scurtă durată, dar care îi creează remușcări pe o perioadă îndelungată și care va provoca transformări  în relația de cuplu. Aventura cu o necunoscută nu doar îi provoacă mustrări de conștiință, ci îi deschide ochii asupra căsniciei sale căzută în rutină. Ileana, amanta ocazională e sexy și senzuală, iar soția lui, Marcela, e opusul. La scurt timp după ce și-a înșelat nevasta, aceasta începe să se transforme în femeia fatală. Își schimbă garderoba, look-ul, comportamentul. Se umple de viață, trăind clipa, iar Cristian devine tot mai obosit, temându-se că poate pierde ceea ce are. Se consumă și trece prin întâmplări ciudate, rupte parcă din filmele fantastice.

   Allex Trușcă ne face radiografia vieții de cuplu căzut în rutină, plictisitor, care își dorește să iasă din zona de confort, dar se teme de consecințe. Infidelitatea scoate la iveală dorințe nebănuite și demonstrează că nu putem cunoaște cu adevărat un om nici într-o viață. Imperfecțiunea umană vizibilă în societate, pornind de la părinții prea posesivi, până la vecinii bârfitori, superstițiile transmise din generație în generație punându-și amprenta pe întâmplările de zi cu zi, indiferent dacă crezi sau nu în ele.

Nu vreau s-o pierd. Îmi repet în fiecare zi , iar gândul acesta mă roade ca un cancer. Mă tem că nu pot ține pasul cu ea, deși îmi spun că de mâine o să-mi înving fricile, că o să ies din zona de confort, că mă voi scutura de praf cum s-a scuturat ea. But not today, râde de mine imaginea din oglindă, iar eu mă urăsc pe mine și o urăsc pe Marcela că nu mai e cea de demult.”

 

   Bărbații își doresc ca soția să fie frumoasă, dar să nu o arate. Să-și ascundă frumusețea, iar ceilalți să nu o observe. În schimb ei se uită cu dorință la femeile cu atitudinea plină de dorință, senzuale și sexy. Când soția devine o astfel de femeie, se tem. Nu fac diferența între ce au și ce-și doresc, nu știu că pot să le aibă pe amândouă într-una singură.

   I put a spell on you… este un roman realistico-fantastic, care atrage cititorul prin simplitatea textului și prin povestea bine conturată, conflictul interior al personajului principal și întâmplările din viața acestuia, unindu-se pentru a construi o poveste elegantă care pliază pe cerințele actuale a prozei contemporane.

  Dacă nu ați citit încă romanele lui Allex, puteți începe cu I put a spell on you… .

  Apropo, la început, mă întrebam de unde vine titlul. Nu vă spun. Musai să citiți și să descoperiți singuri. Sper că această recenzie v-a trezit interesul, chiar dacă nu v-am dat prea multe detalii despre ce se întâmplă în roman. Nu-mi plac recenziile care povestesc cartea, iar cititorului îi piere pofta de lectură. Mie mi-a plăcut.I putt a spell on you…de Allex Trușcă

Carte disponibilă pe site-ul Litera

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.