Mă numesc Salma de Fadia Faqir

Titlul original: My name is Salma
Traducere: Ilinca – Smărăndița Șchiopu
Editura: Leda
Număr pagini: 302

Mă numesc Salma este cea de-a treia carte a autoarei de origine iordaniană Fadia Faqir și este un semnal de alarmă referitor la viața dusă de femeile de origine musulmană într-o societate dominată de bărbați.

Salma este o tânără păstoriță de origine benduină, care trăiește alături de familia sa în Hima, pe malul râului Exe. Viața ei liniștită avea să se schimbe, când l-a întâlnit pe Hamdam, la râu. S-a îndrăgostit; fapt ce a dus la încălcarea legilor sacre ale triburilui, rămânând însărcinată în afara căsătoriei.

Pentru a fugi din calea morții și a răzbunării neamului său, Salma se va refugia în închisoarea tribului, unde va naște o fetiță, pe Layla, care îi va fi luată și dusă la orfelinatul pentru copii nelegitimi.

Nici închisoarea, nici legea nu este de partea Salmei, astfel că pentru a fi în siguranță trebuie să renunțe la originea ei benduină și să devină cetațean britanic. Datorită unei măicuțe misionare, imigrează în orașul Exeter, unde se pregătește să înceapă o viață nouă.

Deși se pricepe foarte bine la croitorie, Salma nu este văzută bine de oamenii blonzi datorită culorii pielii. Are o nouă identitate, Sally Asher, dar din păcate originile nu îi pot fi ascunse sub aspectul britanic.

Greu la început, Salma reușește să se angajeze ca și croitoreasă la un butic și își va lua chirie în casa unei bătrâne bețive, Liz, unde este văzută ca fiind o servitoare indiancă. Noua viață nu i-o ascunde pe cea trecută, astfel că Salma este bântuită în fiecare nopțile de chemarea fiicei sale chiar dacă serile și le petrecere în diverse cluburi, încercând să se adapteze la noul stil de viață.

Sunt multe schimbări de care Salma are parte de-a lungul transformării într-o britanică veritabilă și face nenumărate eforturi pentru a supraviețui într-o societate în care este respinsă. Își ia două slujbe și pentru a-și spăla păcatele se agață de fiecare bărbat care îi dă atenție, însă își dă seama că nu este decât o dorință în ochii britanicilor.

Se înscrie la facultate tocmai pentru a stăpâni mai bine limba engleză dar acolo va avea parte de o schimbare majoră a vieții ei. Profesorul ei de literatură, John, îi află în cele din urmă trecutul și ajung să se căsătorească și să aibă un băiețel împreună. Noul ei fiu nu îi va alunga dorul de fetița lăsată în Hima, fapt ce o determină pe Salma să se întoarcă în trecut pentru a o căuta.

Are de ales între a fi fericită cu noua ei familie și a risca să moară încercând să ajungă la Layla.
Ceea ce o așteaptă când se reîntoarce acasă puteți afla doar dacă citiți cartea Mă numesc Salma și înfruntați alături de protagonistă legile făcute de bărbați într-un secol unde femeile erau tratate ca fiind simple sclave.

Fadia Faqir a scris o capodoperă din punctul meu de vedere și a scris-o atât de bine încât alternează trecutul cu prezentul și înțelegi mai bine acțiunea care se desfășoară în carte. Mi-au plăcut emoțiile transmise printre rânduri și legătura pe care ți-o creezi ușor cu personajele. E o carte ușoară dar cu impact major asupra cititorului.

Scriu ca să depun mărturie și să fac dreptate. Scriu ca să exorcizez temerile oamenilor. Scriu în încercarea zadarnică de a-mi insufla mie însămi curaj. Drumul a fost și mai este încă lung, cu multe opreliști, dar fără opriri, însă, totodată, plin de recompense și de surprize plăcute. ”

Autor: Măli
Review overview
5

10 COMMENTS

  1. Felicitari Malina, frumoasa recenzie! Ma tenteaza mult cele scrise de tine, asa ca am pus cartea pe lista de dorinte!

  2. Ai realizat o recenzie foarte frumoasa. Desi nu am mai citit o astfel de carte pana acum, trebuie sa spun ca mi-ai acaparat atentia prin descrierea ei:)

  3. Mălina, te felicit pentru această primă recenzie! Acest început anunță că în continuare vei face o treabă foarte bună 🙂 Eu urmează să primesc această carte și, sincer, abia aștept s-o citesc 🙂 Sincer nu știam despre ce este vorba până să-ți citesc recenzia :))

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.