Darcey Bell – O simplă favoare – Editura Litera – recenzie

Darcey Bell – O simplă favoare – Editura Litera – recenzie

Darcey Bell

Darcey Bell – O simplă favoare – Editura Litera – recenzie

„O simplă favoare”

 Autor: Darcey Bell

Editura Litera

An apariție: 2018

Număr de pagini: 365

Traducere din limba engleză: Manuela Bulat

   Darcey Bell – O simplă favoare – prăjituri cu răvaș

   Dragi cititori, cunoaștem cu toții acel moment în care pur și simplu știm când o carte este bună, plină de suspans, având acel je ne sais pas pe care îl căutăm cu aviditate: te ține treaz nopțile, nu te lasă să o ții prea departe de tine că te animă din nou să o iei de pe birou. La prima vedere volumul nu pare a avea nimic special, fiind o altă poveste despre fapte mai mult sau mai puțin reale pe care autoarea s-a gândit să le folosească într-o nouă poveste. Ideile preconcepute trebuie lăsate deoparte. Cartea de față este precum un borcan plin de prăjituri cu răvaș. Pe fiecare bucățică de hârtie ai continuarea; din dorința de a afla ce se va petrece mai departe desfaci toate prăjiturile, dar răvașele nu sunt ordonate, iar tu nu știi ce va urma pentru a recompune povestea, așa că apelezi la o anume autoare.

   Darcey Bell s-a născut în 1981 și a crescut la o fermă din vestul statului Iowa. Este educatoare la o grădiniță din Chicago. Volumul de față reprezintă opera de debut a acesteia, tradus în peste 25 de țări.

   „O simplă favoare” se deschide prin atenționarea dată de una dintre protagonistele lucrării, Stephanie, și anume că lumea întreagă își are propriile secrete, iar omul nu va putea fi înțeles niciodată pe de-a-ntregul, el aflându-se, practic, la mijloc, între adevăr și minciună, respectiv secret. Stephanie este o mamă și văduvă de doi ani. Își iubește sincer băiatul, Miles, și încearcă să îi ofere acestuia totul. Totuși, poți rămâne cu adevărat singur? Fără prieteni, fără cineva căruia să îi povestești cele petrecute peste zi? Nu. Insul prin propria natură este sociabil, încearcă să comunice cu cei din jur pentru a nu ajunge la autodistrugere. Stephanie avea prieteni, dar mai mult virtuali decât reali. Scrierea unui blog despre viața mamelor nu aduce atât de multă satisfacție pe cât s-ar crede. Prin urmare, Stephanie era în căutarea unei persoane căreia să i se destăinuie și a găsit-o în persoana lui Emily. Cea de pe urmă este imaginea în oglindă a lui Stephanie, dar în sensul negativ fiindcă oglinda nu arată mereu numai punctele bune, forte ale unei persoane. Cine este Emily? Mama celui mai bun prieten al fiului lui Stephanie. Se întâlnesc la școală, iar Stephanie este invitată acasă la Emily. Cele două își destăinuie una alteia ce anume le frământă, dar mereu există o persoană sinceră și vorbăreață în scenă, credulă chiar, Stephanie, și alta care ascunde prea multe, tace, ascultă, este șarmantă și atât, Emily. Cele două se potrivesc și nu prea. Timpul trece, iar acestea se văd din ce în ce mai des și se leagă o prietenie strânsă care pare a se destrăma la primul seism.

   Într-una dintre zile, Emily o roagă pe Stephanie să o ajute, luându-l pe fiul el Nicky la dânsa acasă până ce va putea ea să ajungă. Zis și făcut, dar ea nu mai vine după băiețel, iar zilele trec destul de repede. Stephanie apelează la persoanele care îi urmăresc blogul, dar nimic. Îl sună pe soțul lui Emily, dar acesta era plecat din State, merge la locul de muncă al femeii și nimic. Toată lumea o cunoaște pe Emily pentru plecările ei intempestive așa că nu ridică un deget. Nimeni, cu excepția unei prietene prea bune.

   Zilele trec. Se întoarce și Sean, soțul lui Emily care va chema poliția spre a le spune cele întâmplate. Nu după mult timp se va descoperi cadavrul femeii, identificat prin tatuajul de la mână și inelul de pe deget. La examenul intern se arată că persoana era consumatoare de droguri, ceea ce înseamnă că prietena nu spusese chiar totul despre viața sa. Se află, totodată, părți din trecutul lui Stephanie care se îndrăgostise de fratele ei vitreg, pe care soțul era gelos, acesta din urmă alegând moartea amândurora pentru a nu avea nimeni persoana iubită alături.

   Stephanie va petrece din ce în ce mai mult timp cu Sean, ajungând chiar să aibă o relație amoroasă cu acesta, dar cumva simte că ceva nu este bine. Ceva rămăsese nerezolvat: Emily și secretele prea bine păstrate, „Mami a fost acolo…mi-a zis că n-o să mă mai părăsească niciodată”. Tic-tac, tic-tac Stephanie. Oare ce vei descoperi?

   Volumul cuprinde trei părți: prima care surprinde perspectiva lui Stephanie, a doua care o adaugă pe Emily, și a treia care aduce în prim-plan gândurile lui Sean. Nu pot spune că nu m-a deranjat la început să citesc mesajele scrise de Stephanie pe blog. Totuși, faptul că povestea trebuie recreată de cititor fiindcă nu e dată de la început întreagă, ci fărâmițată a fost ceea ce m-a atras, simțindu-mă că la rezolvarea unui puzzle. Descrierile sunt sumare, autoarea punând accentul mai ales pe psihologia personajelor. Un alt punct forte este dinamica operei, schimbările bruște de situație, gândirea lui Emily și felul ei de a fi care emană vitalitate și necesitatea de a fi înțeleasă de cineva. Să fi fost înțeleasă cu adevărat de cineva vreodată? Poate o veți face voi, dragi cititori.

„Oare Emily era prietena dominantă? Mi-am ridicat privirea spre ea și am știut…Era real. Prietena mea dispăruse.”.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi Editura Litera

Darcey Bell – O simplă favoare – Editura Litera – recenzie carte

 

 

 

***Stanciu Maria Crina (Crina Stanciu)***Salut la toată lumea, mă numesc Crina și sunt la fel de obișnuită ca oricare altă fată, cu mențiunea că îmi place scrisul și cititul. Eu ador tot ceea ce iese din tipar, sunt pasionată de călătorie, de limbile străine, noi culturi. Alții descoperă lumea făcând alpinism sau scubadiving, eu o aflu la picior, cu avionul sau descrisă în paginile unei cărți de aventură, fantasy, crime, dragoste, istorie, ficțiune pentru adolescenți. Abia aștept să elucidez și mai multe mistere aici, alături de ceilalți colaboratori și de voi!

9 COMMENTS

  1. Chiar sunt curioasa s-o citesc! Aveam indoieli dupa ce auzisem pareri impartite, insa acum mi s-au risipit, vreau s-o citesc, macar sa incerc! Felicitari pentru recenzie!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.