Mai puternic, mai iute, mai frumos – Arwen Elys Dayton – Editura Rao – recenzie
Mai puternic, mai iute, mai frumos, de Arwen Elys Dayton – Editura Rao – recenzie
Mai puternic, mai iute, mai frumos
Arwen Elys Dayton
Titlu original: Stronger, faster, and more beautiful
Editura RAO
Traducere: Maria Adam prin LINGUA CONNEXION
An apariție: 2019
Număr de pagini: 336
Gen: SF
Dacă tehnologia, știința, medicina ar ajunge la nivelul la care te pot salva de orice boală, te fac „mai puternic, mai iute, mai frumos”, ai alege să modifici natura umană sau continui să urmezi calea firească a vieții? Privind din prezent, orice latură a viitorului se rezumă tot la viață și moarte, însă latura SF prezintă alternative care pot fi deopotrivă prielnice și sumbre. Arwen Elys Dayton ne poartă într-o călătorie mult în viitor, cu șase salturi în etape de evoluție diferite, care nu doar fascinează prin imaginație și, de ce nu, posibilitate, ci și ridică întrebări ale căror răspunsuri tulbură și mai mult apele deja învolburate ale umanității.
„Am ajuns într-un punct al istoriei omenirii în care pur și simplu nu trebuie să acceptăm ceea ce ne-a dat natura.”
Chiar și pentru aceia care nu obișnuiesc să citească SF, „Mai puternic, mai iute, mai frumos” te captivează. Cartea este mai degrabă o antologie, șase povești distincte, cu personaje și acțiuni diferite, plasate în perioade de timp care aduc succesiv schimbări din ce în ce mai frapante asupra oamenilor, dar care au ca liant ingineria genetică, modificările fizice ca scop al atingerii unui ideal și alte câteva elemente ce dăinuie încă din prezent, ca religia și manipularea maselor. Cu toate că ideile cuprinse în carte sunt un joc de imagini terific și te transportă într-o lume surprinzătoare, cele șase părți fragmentează lectura, făcând-o pe alocuri obositoare și greu de urmărit. Fără o bază de pornire solidă, o poveste care să le preîntâmpine pe celelalte, planul ascendent al schimbărilor bulversează, iar personajele nu reușesc să lege, în scurtele lor aventuri și tragedii, o relație cu cititorul care să impresioneze și dincolo de factorul SF.
Prima parte ne prezintă conceptul de transplant între doi frați semi-identici, cu scopul de a-l salva pe unul prin „îngemănarea” organelor și de a deveni astfel mai puternic, învingând defectul genetic cu care s-au născut, concept care pare să deschidă o poveste interesantă, dar care este doar primul pas spre ceea ce evoluează ca biologie sintetică, fuziuni hibride între oameni și alte creaturi, ceea ce face ca următoarele părți din carte să pună în mișcare o roată a vieții care, neoprită la timp, poate distruge tot ce s-a clădit.
„Vă invit să priviți dincolo de capacitățile actuale de reconstrucție a țesuturilor și oaselor. Acelea vor deveni în curând banale. În foarte scurt timp vom putea crea elemente structurale noi, forme care nu apar în mod natural în corpul uman – forme pe care nici nu ni le-am imaginat încă.”
Trecând prin etape de la reconstrucția trupului cu elemente tip cyborg, la modificarea ADN-ului în vederea unui IQ mai mare și adaptarea la viața subacvatică, la criogenare până în momentul descoperirii remediului împotriva cancerului, explorarea spațiului și modificarea corpului pentru a rezista condițiilor de a mina pe un asteroid, la crearea unor proto-ființe perfecte din punct de vedere genetic, „Mai puternic, mai iute, mai frumos” este o carte cu impact și este vizuală.
Concentrând în fiecare poveste viețile unor personaje marcate de aceste modificări, planul general al scrierii reflectă abilitatea omului de a dezvolta cele mai surprinzătoare și fascinante, dar și cele mai teribile, lucruri. Nimic nu este prea departe de adevăr în cartea lui Arwen Elys Dayton, întrucât știința și medicina sunt într-o continuă evoluție, însă elementul cheie, și pe care pune accent autoarea, este – cât de departe se va ajunge, cum vom gestiona descoperirile, când vom ști să spunem Stop?
„Părul negru și ondulat pe o parte, părul castaniu și cârlionțat pe cealaltă, ochiul negru, ochiul verde […] dar pe fiecare tâmplă avea în plus câte un ochi galben, ca al păsărilor de pradă, și încă două brațe. Fiecare dintre cele patru brațe avea o culoare diferită a pielii.”
Dincolo de ficțional, tema cărții ridică un interes plăcut, documentarea științifică făcând-o într-o anume măsură să pară plauzibilă, însă este și rost de ridicol și absurd, nivelul la care sunt duse modificările oamenilor ajungând greu de imaginat. „Mai puternic, mai iute, mai frumos” este o combinație interesantă de SF cu distopie, romanțată pe alocuri de tipicul young-adult, însă suspansul, dramaticul situațiilor, descrierile de ansamblu ale noii lumi lipsesc, făcând personajele, trăirile și deznodământul să pară fără substanță. Chiar dacă personal aș fi preferat poveștile să se lege într-un tot unitar, salturile în timp să fie un pic mai line, punctele de construcție să prezinte o intrigă până la final, astfel încât poveștile să nu pară doar un fragment din întreg, unele scene m-au ținut antrenată și aș putea spune că viitorul nu sună bine, dar Arwen Elys Dayton asigură totuși o serie periculoasă, uimitoare de evenimente.
Arwen Elys Dayton este o scriitoare din Statele Unite care abordează cu succes stilurile SF, fantastic și ficțiune speculativă.
Preferă să creeze în paginile sale un univers aparte, populat cu personaje care cuceresc, stârnesc frustrări și angoase sau inspiră și stimulează imaginația cititorilor.
A fost remarcată începând cu anul 2012, datorită trilogiei bestseller The Seeker – Căutătorul, precum și a thrillerului SF intitulat Resurrection – Învierea, a cărui acțiune se desfășoară în Egipt.
nu stiu sigur cat ar fi pe gustul meu, dar de documentare si de informatii nu am ce sa zic!
Multumesc, Alice pentru impresii! Nu este chiar genul meu, dar pare interesanta cartea.
Interesanta carte dar cam sf pentru mine.
Multumim Alice.
Mi-a plăcut recenzia ta!
Alice, cartea asta m-a cam dezamăgit puțin pentru că poveștile ori au fost prea scurte, ori prea SF-iste.
Recenzia ta îmi place!
Felicitari pentru recenzie! Intr-adevar, sunt niste idei interesante, dar nu prea le am cu SF-ul.
Multumesc pt tentatie, o sa tin cont de ea.
Am cartea.subt curioasă si Eu in privinta ei! Multumim pentru recenzie!