Manifestul unui hater – Alex Ionescu – recenzie

Manifestul unui hater – Alex Ionescu – recenzie

Manifestul unui hater - Alex Ionescu - recenzie

Manifestul unui hater – Alex Ionescu – recenzie

Titlu: Manifestul unui hater

Autor: Alex Ionescu

Editura: Lebăda Neagră

Anul apariției: 2023

Nr. de pagini: 414

Colecția: Purple Spot

  Unul dintre cuvintele deținute de titlul acestei cărți mi-a atras atenția prin multitudinea interpretărilor legate de sensul acestuia. Greu de decis care dintre acestea este cel mai aproape de adevăr, cert este că citind cartea voi afla exact care este definiția în accepțiunea autorului. Prefața, în cele mai multe cazuri, ajută cititorul să își facă o idee despre subiectul cărții, aflând totodată motivele care au avut ca rezultat conceperea acesteia.  În cazul de față, autorul devine criptic, pare decis să intensifice progresiv ceața legată de subiectul concret dezbătut, complicând răspunsul într-un mod ce pare, cumva, intenționat. Întrebat de prieteni care este subiectul cărții, Alex Ionescu este tentat să răspundă, pentru început, despre… nimic. La o analiză mai atentă revine asupra deciziei și răspunsul este… despre viață. Ok! Hai să vedem, concret, ce regăsim în rândurile scrise.

“Dar aceasta nu este o lucrare de lingvistică, vreo odă târzie adusă lui G Pruteanu de un sub-epigon. Este mai mult o autobiografie a interacțiunilor/protest pamfletar/filosofie aplicată la adresa lumii la începutul de mileniul III. Fără dorința de a începe un nou gen literar și fără vreo scuză că nu am citit o autobiografie ca să o am ca exemplu, îmi doresc doar să las posterității și o opinie diferită de cea a majorității….”

  Urmând sfatul autorului care ne recomandă să nu luăm sigur nimic, să rămânem măcar ușor circumspecți, întreb – Nu a fost totul clar!!!

  Criteriile după care a fost construit subiectul cărți sunt ingenioase, abordarea temelor este una inteligentă, ușor accesibilă, trecând peste definiții și creionând o imagine a situațiilor de o claritate copleșitoare pe alocuri. Discuțiile ample legate de sistemul nostru de valori și priorități sunt menite să ne determine să vedem pericolele existente în drumul pe care voluntar și oarecum inconștient, îl alegem în fiecare zi a existenței noastre.  Lipsa asumării unor responsabilități, comoditatea, instinctul de turmă și sclavia confortului, sunt doar câteva dintre elementele ce construiesc cotidianul din ce în ce mai conturat de… algoritmi.

  Dezbaterile legate de dualitatea umană, caracteristica preferată a autorului, sunt discutabile. Exemplele care însoțesc argumentele sunt bine punctate, dar… la baza acelor descoperiri importante stă doar acest defect greu de suportat! Îmi plac polemicile autorului, sunt antrenante, elocvente și dau un farmec aparte cărții. Acest lucru se întâmplă și în situațiile în care părerile  personale legate de subiectele dezbătute, diferă de opiniile transpuse fascinant de autor, concluzia este că: în structurile diferite ale minții găsim adevăratul conținut.

  Trecând peste misoginismul evident al autorului în multe dintre… cugetările întâlnite aici, cartea este fascinantă prin multitudinea temelor derulate. Fiecare pagină aduce un subiect de analiză, fiecare capitol se dovedește progresiv mai profund, mai circumstanțiat. Captivantă, intensă și argumentativă, acestea sunt definițiile care îmi vin în minte atunci când mă gândesc la ea. Învățămintele regăsite, explicațiile întâmplărilor din trecut și modul cum au schimbat istoria lumii, în viziunea autorului, de ce societatea a ales acest drum în evoluția ei, ignorând celelalte posibilități, toate acestea și multe altele le găsiți în lectura captivantă a acestui manifest al unui hater mai puțin obișnuit.

 

“M-am simțit forțat să adaug acest capitol pentru a lăsa cât mai puțin loc de interpretări acestei lucrări, în speranța că poate măcar la final să îi dau o coerență și un sens mai clar. Am considerat necesară această extra-clarificare deoarece calitatea oamenilor pare a fi chiar mai slabă decât m-am așteptat și descris în această carte. Cum problemele lor sunt perspectiva îngustă, prejudecățile și o limitare sper autoimpusă, mi-a fost ușor să găsesc literatură pe această temă din care să mă inspir, problema fiind una milenară.”

  Ce mult ne strâng pereții peșterilor… în rândurile scrise ale unora…

Recenzii cărți

1 COMMENT

  1. Intr-o lume in care recenziile sunt scrise mai bine decat cartile si de oameni mai talentati decat autorii imi este tot mai clar ca lumea are nevoie de mai multi cititori decat de mai multi autori.
    Sunt sigur ca mi-ar fi iesit o carte mai buna daca mai citeam inca vreo 30 de ani, si ma apucam de citit carti mai bune in urma cu 30 de ani. Desi probabil ca in aceasta situatie ideala „Manifestul …” nu ar mai fi iesit deloc, iar aceasta nu ar fi fost o mare pierdere probabil pentru nimeni.

    Va multumesc pentru recenzie si timpul acordat.
    Cu stima, un hater mult mai putin misogin decat pare.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.