Trădarea – David Gilman – Editura Lebăda Neagră – recenzie

Trădarea – David Gilman – Editura Lebăda Neagră – recenzie

by -
3
Trădarea - David Gilman - Editura Lebăda Neagră - recenzie

Trădarea – David Gilman – Editura Lebăda Neagră – recenzie

Titlu: Trădarea
Titlu original: Betrayal
Autor: David Gilman
Editura Lebăda Neagră
Colecție Black Spot
An apariție: 2023
Traducător: Alexandra-Maria Vrînceanu
Nr. pagini: 601

  “David Gilman este un scenarist și romancier englez, care a devenit scriitor cu normă întreagă începând cu anul 1986. Până atunci, a lucrat în diverse zone ale lumii ca șofer, lucrător forestier, pompier, fotograf, vitrinier, manager de marketing și soldat într-un regiment de parașutiști. Vasta sa experiență de viață se va reflecta și în volumele sale de mai târziu și-l vor ajuta să obțină o serie de distincții, printre care amintim Premiul Polar Jeunesse (pentru ,,The Devil’s Breath”). A fost selecționat pentru Manchester Book Award și Spellbinding Award, nominalizat pentru Medalia Carnegie și ales pentru lista de lecturi recomandate de guvernul Regatului Unit pentru băieți. A fost, de asemenea, pe lista scurtă pentru premiul Isinglass Teen Read Award 2010-2011 din New Hampshire, SUA. ,,Englezul”, aflat pe lista Wilbur Smith Adventure 2021 pentru cel mai bun roman, este primul volum din seria thrillerelor care îl prezintă pe Dan Raglan, un cavaler contemporan care a servit în Legiunea Străină Franceză. A doua carte din serie, ,,Trădarea”, va fi publicată de editura Lebăda Neagră în octombrie 2022.

  “Într-o acțiune spectaculoasă, aflată permanent „pe muchie de cuțit”, care pornește din Marsilia, continuă în SUA, la Washington sau pe țărmul Floridei, și se termină în jungla misterioasă din Honduras, îl regăsim pe Dan Raglan, supranumit „Englezul” – fost luptător de comando în Legiunea Franceză, devenit un prețios agent-fantomă pentru binecunoscute servicii de informații occidentale. De data aceasta, Raglan se confruntă cu lumea înfricoșătoare a traficanților de droguri, căreia îi dezvăluie și încearcă să-i anihileze conexiunile neașteptate cu cele mai înalte cercuri guvernamentale americane.
Purtat de imaginația debordantă a lui David Gilman, scriitor deja consacrat în literatura de aventuri, cititorul descoperă cu fiecare pagină noi și noi momente de suspans ce alternează, alert și tensionat, cu episoadele unor înfruntări dure, mereu la limita supraviețuirii.”( Claudiu Christescu)

   “Orice act de trădare izvorăște din încrederea acordată inițial.”(Martin Luther)

  Din păcate povestea din “Trădarea” ilustrează exact acest lucru. Mi-era dor de Dan Raglan și abia așteptam un nou roman al lui David Gilman. Și nu m-a dezamăgit, m-a ținut în priză până la final și recunosc că mi s-a părut prea scurtă cartea (600 pagini). Dar să vedem ce a mai făcut Dan Raglan.

  După plecarea din Legiune a activat ca spion din umbră și pentru englezi și pentru americani. Era ca o fantomă, își făcea treaba și dispărea, neputând fi contactat decât de anumite persoane, prin vechi tovarăși din legiune. Pe o asemenea cale îi parvine un mesaj, soția unui camarad îi cere ajutorul. Casey Zeller lucrase pentru Agenția de Informații și Apărare a Pentagonului. Fusese însărcinat de șeful și prietenul lui Jack Swain să facă niște cercetări. Acesta voia să știe punctele slabe ale unei acțiuni, dar ce descoperă Casey este mult mai mult, o adevărată conspirație, cu implicarea unor oameni importanți din servicii, și a unor politicieni, până la personalități din Congresul American. Jack Swain realizează că Zeller aflase prea multe și trebuia să ia măsuri. Speriat și el de amploarea rezultatelor Casey Zeller vrea să-și apere familia. Ascunde dosarele, probele, și în timpul unei alergări în zori dispare efectiv. Îi spusese soției, obișnuită cu secretele muncii lui, că, în caz de dispariție sau moarte, să-l caute pe Dan Raglan – Englezul, prin rețeaua foștilor legionari.

  Primind mesajul, Dan pune la cale o excursie cu soția și copiii fostului lui coleg și prieten Carter, la Disney, vrând să acopere că are alte planuri, motiv pentru care își va folosi pașaportul real. Este urmărit câteva zile de doi agenți FBI, Jenna Voss și Diaz, dar aceștia nu văd nimic în neregulă. După ce îi vede pe femeie și copii în siguranță, Dan dispare. Când îl dusese pe fiul lui Carter la un muzeu de avioane militare, luase legătura cu Rudi, un alt camarad, care-i dăduse restul indiciilor. Acestea îl duc la Washington. Pe drum, în autocar, îl ajută pe un veteran să scape de niște huligani, și acesta îl va găzdui la el și chiar îl va ajuta. Ajunge la soția lui Zeller, o salvează de un atac, apoi o trimite în siguranță la o prietenă, de care nu știa nimeni. Luase legătura cu Swain, pe care-l considera prieten, fusese și el legionar, dar parcă fiecare mișcare a lui este știută și urmărită. Rudi este ucis și toată lumea îl caută pe Raglan. Urmărindu-l pe Reyes, un mare traficant de droguri, Raglan este atacat și aproape ucis, iar TJ, veteranul, care-l găzduise și ajutase, este omorât cu bestialitate.

   Ia legătura cu un senator Mike Thomas, în care Casey avea încredere, și care avea faima de om corect și intransigent, dar și acesta este ucis într-un atac dur, din care Raglan abia scapă. Toți cei pe care-i contacta, sau cu care interacționa sunt uciși. Și asta-i dă de gândit.

  Îl găsește și pe Casey, află întreagă poveste, citește dosarele ascunse de acesta și își dă seama de amploarea conspirației. Îi trimite datele prietenului său Maguire, șeful Serviciilor Secrete de Informații Britanice, care-l folosise în diferite misiuni, și de corectitudinea căruia era convins.

 În conspirația demascată de Casey era implicată o societate numită “Executive Decission Management”, care opera în Venezuela, America Centrală, Honduras, făcea trafic de arme și droguri, avea în Consiliu senatori, șefi de agenții, oameni de la Pentagon, dar și traficanți de droguri și mercenari, foști luptători din legiune sau Mosad, și o asasină plătită, o agentă iraniană Aram- barou, poreclită Călugărița. O ucigașă cu sânge rece, extrem de crudă, pe care ceilalți o protejau.

  În tot periplul acesta i se alătură și Jenna Voss, agentă FBI. Aceasta fusese “trasă pe linie moartă” în urma unei acțiuni nereușite, unde, păcălită de un informator, căzuse cu echipa într-o ambuscadă și pierduse oameni. Ea-l recunoaște în niște poze ale celor care l-au apărat pe traficantul Reyes, poze pe care le avea Raglan, pe Lennie Elliot, informatorul. Își dă seama că probabil cercetările ei se apropiaseră prea mult de unele persoane și trebuia oprită, de aici ambuscada. Așa că vrea să-și răzbune oamenii și se aliază cu Raglan.

  Și urmează urmăriri, cercetări, momente când aproape sunt uciși, și în final depistarea trădătorului. La un moment dat agenta iraniană îl prinde pe Casey, dar Dan reușește să-l salveze, și îi promite femeii că va plăti pentru crimele ei. Ultimele bătălii se dau în Honduras, de unde aflase că plecau armele spre grupări din Iran, și unde erau cantonați mercenarii. Cu toate piedicile puse în cale Raglan și Jenna, apelând la prieteni, la comunitatea agenților și legionarilor, la oameni pe care i-au ajutat la rândul lor, își vor îndeplini planurile.

  În State, FBI-ul colaborează cu Poliția Metropolitană, și cu sprijinul Procurorului Districtului Columbia, oferit după ce văzuse probele trimise de Maguire, arestează începând de la senatori, șefi de agenții la simplii agenți. În Honduras Raglan și Jenna sunt ajutați de săteni, iar la final vor chema “cavaleria”, armata și FBI-ul .

  Ce se întâmplă în Honduras? De ce sunt ajutați de săteni? Ce se întâmplă cu Reyes? Dar cu agenta iraniană? Îl găsește Jenna pe omul căutat? Cum? Cine a orchestrat toată acțiunea și de ce? Cine și-a trădat camarazii? De ce a vrut să-i insceneze totul lui Raglan? Ce se întâmplă cu Dan Raglan?

  Multe întrebări, multe răspunsuri, dar și mai multe acțiuni și adrenalină. Te îngrozești când vezi ce motive au anumiți oameni pentru a conspira să ajungă bogați sau pe anumite funcții, și cu câtă nepăsare dispun de viețile oamenilor, călcând la propriu pe cadavre, pentru a-și atinge țelurile.

   Abia aștept să citesc o nouă poveste cu Dan Raglan, pentru că, așa cum spune Amanda Craig (Times):  “Acțiunea antrenantă ce-ți face inima să bată nebunește este marca lui Gilman, iar acesta a dus-o la superlativ.”

Recenzii cărți

blog tour

Recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului: Trădarea

Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:

Anca și cărțile  

Fata cu cartea  

Analogii, Antologii 

Ciobanul de Azi 

Cărțile mele 

Citește-mi-l

Falled 

Biblioteca lui Liviu

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

  1. Wow ! Trebuie sa citesc acest roman . Mulțumesc pentru recomandare ! Felicitări pentru frumoasa recenzie!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.