Un “Altfel de top”

   Ideea era să fie un top al celor mai bune cărţi citite în perioada ianuarie-martie, ceea ce sincer nu pot să scriu pentru că fiecare carte e bună în felul ei. Dar am să vă prezint câţiva autori citiţi de mine în această perioadă ale căror cărţi mi-au plăcut foarte mult (ordinea este aleatorie).

 1. Nesfârşita zi de ieri-George Arion

nesfarsita zi de ieri-George Arion

   După cum spunea Dumitru Micu ”Geoge Arion este un virtuoz al epicului de sursă poliţistă”

  Cartea nu este numai un roman poliţist este şi un roman de spionaj şi o frescă a situaţiei politice interne şi internaţionale din anii 90. Acţiunea se centrează în jurul vizitei regelui Mihai în România în 1992, prima vizită după căderea comunismului şi a încercării de asasinat, toate îmbinate într-o poveste alertă (până la urmă e ficţiune), interesantă, fără descrieri inutile culminând cu un final surprinzător, cu moartea câtorva dintre protagonişti “pioni” pe harta istoriei şi pe tabla de şah a serviciilor secrete şi a mai marilor lumii. (mai multe detalii în prezentarea de pe site)

 2. Templul negru-Adrian Onciu

Templul negru-Adrian Onciu

   Romanul s-ar putea numi şi “Puterea din spatele Puterii”pentru că acreditează ideea existenţei unui guvern secret, care coordonează totul conducând lumea.

  Acţiunea îmbină fapte şi personaje din trecut cu omologii lor din epoca modernă, ţări şi culturi diferite, toate într-un ritm alert, care te ţine cu sufletul la gură. Cartea are răsturnări spectaculoase de situaţii, urmăriri, caractere diferite de oameni, crime şi toate făcute în numele puterii (dacă doriţi să citiţi mai mult aveţi prezentarea pe site)

   Şi acum un autor care cu fiecare carte citită mă surprinde şi mai mult, abordează teme foarte diferite, dar există mult suspans.

  3. A doua moarte-Eugen Ovidiu Chirovici

A doua moarte de Eugen Ovidiu Chirovici

   Folosindu-se de povestea călugărului Martin şi a unei ţărănci Maya, de credinţele şi superstiţiile oamenilor din acele vremuri, autorul face o frescă a societăţii din perioada dinainte de marea epidemie de ciumă care a ucis peste jumătate din populaţia Europei. Întâlnim în carte o multitudine de informaţii despre moravuri, vrăjitorii, inchiziţie, credinţe populare prezentate într-un ritm antrenant, care te determina să mai întorci o filă. Citind despre viaţa şi educaţia părintelui Martin ni se relevă anumite caracteristici ale epocii: puternice frustrări sexuale, păcate imaginare ale femeilor cu mărturii obţinute prin torturi, credinţă în vrăjitorie, comploturi, crime, judecata inchizitorilor şi totul în numele dragostei şi al dorinţei de putere.

4. Hoodoo creek-Eugen Ovidiu Chirovici

Hoodoo creek-Eugen Ovidiu Chirovici
    Acţiunea se petrece într-un parc naţional-rezervaţie din teritoriul Indian din SUA.

   Bătrânul, pădurar, ghid, paznic, pilot de elicopter, trebuie să se pensioneze. Locuia în partea de nord a Parcului de 20 de ani, înainte fusese soldat în două războaie, soţia îi murise cu mulţi ani în urmă. Jim, înlocuitorul său, un tânăr liniştit şi singuratic. Pornesc amândoi cu elicopterul, într-o ultima călătorie, ca Jim să vadă teritoriul pe care urma să-l supravegheze. La o jumătate de ora după decolare au un accident, aterizează forţat. Memoria, cunoştintele de supravieţuire, rezistenţa bătrânului şi hotărârea lui, însoţită de faptul că se simte responsabil pentru accident îl fac să reuşească să-l scoată pe Jim din parc în viaţă, dar el rămâne,”drumul lui se terminase”.

  Două citate care mi-au plăcut; ”Nu mai avea nevoie de talisman, nu-l mai apără de nimic.”
“Fără femeia potrivită, un bărbat este ca un pistol fără muniţie; nu e bun de nimic. Pentru că cele mai bune lucruri din lume un bărbat nu le poate face pentru el însuşi ci pentru cei pe care îi iubeşte”

5. Cine a ucis-o pe Nora Jones-Eugen Ovidiu Chirovici

Cine a ucis-o pe Nora Jones de Eugen Ovidiu Chirovici

   Dacă cineva mi-ar fi spus că voi citi o carte cu o crimă, detectivi, urmăriri şi voi râde în hohote aş fi zis că nu-i în toate minţile. Şi exact asta am păţit.

   În liniştitul oraş Somerville, duminică pe la miezul nopţii, moare Nora Jones, pare o crimă înfăptuită de un intrus. Încep cercetările care scot la iveală o serie de secrete bine ascunse, întâlniri amoroase, rivalităţi, bârfe ca în orice mic orăşel unde toată lumea se cunoaşte. Toată lumea inclusiv inspectorul Finch vrea să afle cine e criminalul şi se apucă de mici cercetări, iar iţele sunt dezlegate de Ramona, menajeră casei. Imaginaţi-vă într-un sătuc ca cel din serialul tv „Crimele din Midsomer”, un sat idilic cu personaje amuzante care m-a făcut să râd până la final, totuşi curioasă să ştiu cum a murit Nora Jones.
Şi aşa am înţeles şi motoul cărţii ”Pe aici toţi suntem nebuni” (Alice în ţară minunilor)

5. Flori, Fete, Fiţe sau Băieţi-Cezar Pârlog

Flori, fete, fite sau baieti de Cezar Parlog    Ca să nu credeţi că citesc numai thrillere şi păstrând puţin registrul umoristic am să vă spun câteva cuvinte despre cartea de povestiri a lui Cezar Pârlog. Recunosc că am fost intrigată de părerile contradictorii despre carte şi chiar despre autor aşa că am făcut ceva ce nu-mi stă în obicei, am lăsat cartea pe care o începusem şi am citit cartea aceasta şi am vă spun doar câteva păreri, pentru că eu am râs cu lacrimi la unele povestiri şi  am rămas pe gânduri la altele..

    Simţul de observaţie şi imaginaţia îl fac pe autor să “brodeze”pe diferite întâlniri, întâmplări sau amintiri, poveşti uneori triste, alteori amuzante, dar pline de introspecţie. Mici bijuterii literare interesante, captivante uneori cu un limbaj frust, dar toate pline de umor, deşi uneori răzbate din ele tristeţe, veselie, încrâncenare sau o mare indiferenţă. Fin observator al oamenilor, al situaţiilor din jurul său şi mai ales al trăirilor şi al vieţii sale, reuşeşte ca până şi paginile mai neplăcute să fie fireşti şi nederanjante.
Ştiu că unii dintre voi vor fi intrigaţi, alţii vor comenta că v-am prezentat numai autori români, dar eu recunosc că-mi place foarte mult să citesc cărţi scrise de autori români. Avem scriitori talentaţi care se ridică la nivelul celor de afară (sau chiar îi depăşesc) (fără zâmbete-am citit şi foarte mulţi autori străini, toate genurile, preponderant thrillere) Şi mai cred că, dacă ei se străduie să pună pe hârtie gândurile, trăirile şi imaginaţia lor şi noi cititorii avem “datoria” să-i citim, nu numai pentru că sunt ai noştri ci şi pentru că sunt foarte buni şi acoperă cu scrierile lor toate genurile, aşa că aveţi de unde alege. Şi acum vă aştept părerile, indiferent că sunt pro sau contra.

Top personal 5 carti

20 COMMENTS

 1. Arci, ai vorbit atat de sincer si de frumos de autorii romani, incat am realizat ca nu stau deloc bine la acest capitol, deși, în calitate de român ar trebui să citesc mai mult scriitori români. Citindu-ti topul mi-a venit in minte o idee de campanie cu titlul „Citeste romaneste”! Cine știe… poate cândva, o vom dezvolta pe pagina FB!

 2. Chiar ca un top mai altfel. Numai carti scrise de autori romani. Ma bucur ca ii promovati atat de mult pentru ca merita.
  Felicitari pentru cartile citite Arci! Flori, fete, fite sau baieti o vreau si eu!

  • daniela crede-ma ca ma bucur cind reusesc sa va conving de cite o carte.saptamina asta am in plan tot citeva carti de autori romani,vreau sa citesc cite ceva scris de ei.

 3. Sînt onorat de locul ocupat în topul trimestrial al lui Arci, o cititoare „de meserie”, adevărată profesionistă. Asta și pentru că mă aflu în imediata apropiere a cel puțin două nume cu greutate în literatura autohtonă, un patriarh al romanelor polițiste, George Arion și Eugen-Ovidiu Chirovici, un scriitor pur și simplu profesionist, despre care toată lumea a aflat, (de la Londra, unde se află stabilit) cu cîteva luni în urmă, că a dat o mare lovitură, și că, potrivit The Guardian, „The book of Mirrors” este un fenomen editorial internațional. Fiind încheiate contracte pentru traducerea sa, încă din faza de manuscris în peste douăzeci de țări!
  Eu nu am să adaug despre „Flori, fete.., decît că a obținut și un premiu național, și anume „Vasile Voiculescu” în 2015 și, făcînd legătura cu următorul volum, ceea ce criticul literar Paul Cernat a scris pe coperta 4 a apariției aflată sub tipar: „Venit după un prim volum de proză scurtă – eclecticul Flori, fete, fiţe sau băieţi, insuficient observat -, Life stuff nu e o promisiune. E o confirmare. S-ar putea ca ea să aparţină unuia dintre cele mai interesante new entries din proza românească recentă.”
  Multțumesc, Arci, mulțumesc prieteni Pe Tocuri!
  Sigur nu vă voi dezamăgi cu Life stuff sau…

 4. Pe mine ma tenteaza „Cine a ucis-o pe Nora Jones” si „Hoodoo Creek”. Imi place topul. E … altfel.

 5. Felicitari, Arci ! Imi place cum gandesti , sunt de acord ca literatura romaneasa merita mai multa atentie si citita de fiecare dintre noi ! Abia astept sa citesc cartea dlui Cezar Parlog ! Mi-ai starnit curiozitate, vreau sa citesc romanul Cine a ucis-o pe Nora Jones, acest roman politist amuzant ! Imi place mult topul tau ! locco_smiley_10

 6. Multumesc tuturor pentru apreciere si credeti-ma cartile merita citite,v-am spus ca va imprumut cu drag.multumesc cezar pentru cuvintele frumoase si astept cu nerabdare Cartea ta.si pina la carte fetelor vom citi in curind in interviu mai altfel marca cezar parlog

  • Multumind iara, Arci.
   Mmmm, chiar avem un interviu cu „el”?
   Și eu de ce aflu ultimuuuuul?
   Hm!… 😉

 7. felicitari Arci, sunt convinsa de topul tau, avand in vedere ce mi-ai recomandat pana acum.
  felicitari autorilor

  • Sperind sa nu fiu nevoit sa impart cu Arci pedeapsa unei note slabe dupa citire.
   Bine, bine, oricum sint sigur ca voi fi reabilitat de urmatoarea. Si va iesi de-o nota de trecere…;-)

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.