Masacrul de la Two Storm Wood de Philip Gray - Editura Niculescu

Masacrul de la Two Storm Wood, de Philip Gray – Editura Niculescu – recenzie

Masacrul de la Two Storm Wood

Autor: Philip Gray 

Editura Niculescu  – 2022

TWO  STORM  WOOD 
Traducere Oana- Ancuța Cristinoiu
Număr pagini: 509

  Philip Gray a studiat istoria modernă la Cambridge, a lucrat ca jurnalist la Roma, Lisabona, Madrid. A predat seminarii de scrierea literaturii de suspans la City University din Londra și a fost regizor la o companie de filme documentare răsplătită cu mai multe premii, specializată în știință și istorie. Locuiește în Londra.

Este coautor, cu pseudonimul Patrick Lynch, la 6 thrillere, care s-au vândut în milioane de exemplare în toată lumea.

  A publicat cu pseudonimul Philip Sington :” Zoia’s Gold”, “The Einstein Girl” și “ The Valley of Unknowing”.

  Bunicul lui a fost căpitan  în Primul Război Mondial în regimentul Lancashire Fusiliers. După moartea acestuia a găsit  o serie de documente,  în care bunicul său a înregistrat  evenimentele prin care a trecut unitatea sa în război, și hărțile, păstrate de el.

Bazându-se pe aceste informații  a scris această carte.

“Nu a vrut să vorbească despre Two Storm Wood. Parcă locul și-ar fi găsit drum în interiorul lui, întunericul raspandindu-se ca o pată, infectându-i gândurile și visele.

Logodnicul lui Amy Vanneck este un soldat pierdut printre cei mulți, dar ea nu este pregătită să accepte că trupul lui s-ar putea să nu fie găsit niciodată. Sfidând convențiile, greutățile și șansele mici, ea pleacă în Franța, hotărâtă să descopere ce s-a întâmplat cu bărbatul pe care l-a iubit atât de mult. Căpitanul Mackenzie este un supraviețuitor al războiului, dar încă prizonierul acestuia. Nu se poate întoarce acasă până când tovarășii săi căzuți pe front nu sunt recuperați și înmormântați. Dar totul se schimbă atunci când face o descoperire înfiorătoare sub ruinele unui adăpost german. În curând, devine clar că ceea ce a descoperit Mackenzie este o crimă de război de o sălbăticie inumană. Pe măsură ce adevărul întunecat iese la iveală, atât el, cât și Amy pornesc în căutarea unui psihopat, unul pentru care atrocitățile de la Two Storm Wood nu reprezintă un sfârșit, ci doar începutul.”

 

  Nu am citit de foarte mult timp o carte atât de impresionantă. Este scrisă în capitole intercalate, parte din Anglia anului 1916, parte din Anglia – Franța anului 1919, într-un stil simplu, ai impresia că vezi un film, ceea ce-l face cu atât mai impresionant și veridic.

  O poveste de dragoste din vremuri de război și după, este vorba deapre Primul Război Mondial, urmările nefaste și ororile lui, un roman tulburător.

 Și totul începe cu întâlnirea a doi tineri Amy Vanneck și Edward Haslam, în catedrala din Cambridge, unde el predă muzică și cântă la orgă. Amy era dintr-o familie bogată, cunoscută, cu rădăcini aristocratice, unde Edward, un simplu profesor de  muzică, n-ar fi avut nici o șansă să fie acceptat. Dar dragostea nu ține cont de convențiile sociale. O cere pe Amy de soție, dar, pe moment, ea îl refuză, conștientă că nu ar primi aprobarea familiei. Intervenția mamei lui Amy îl lasă pe tânăr fără postul din școală și cum începuse războiul Edward pleacă pe front, sperând să se întoarcă cu niște rezultate,  care să-i facă pe părinții ei să-l considere demn de mâna fiicei lor. Cei doi tineri își scriu până când Edward este dat dispărut pe front. La finele războiului Amy caută mai multe date despre cel pe care-l consideră logodnicul ei, hotărâtă să-i aducă corpul acasă pentru o înmormântare decentă. Pleacă în Franța, unde după multe peripeții îl cunoaște pe căpitanul Mackenzie.

  Acesta, rănit în timpul luptelor, se recuperează și se întoarce pe front, de data asta cu o întreagă echipă, cu sarcina de-a dezhuma cadavrele și de-a le identifica, pentru o înmormântare decentă. Încearcă s-o descurajeze pe Amy, dar când vede că “nu scapă de ea” preferă să încerce s-o ajute.

  Tot aici apare și maiorul – comisar Westbrook,  care se prezintă ca trimis al Oficiului de Război de la Whithall, să cerceteze anumite lucruri. Într-un fel Mackenzie credea că el fusese răspunzător pentru asta, deoarece raportase ce găsise la Two Storm Wood.

  Aici, la vest de Serre, aproape de Somme, fusese o cazemată germană, cu multe încăperi și tuneluri. Trecută de la o tabără la alta, către finele războiului era în teritoriul englez, unde opera regimentul colonelului Rhodes( o adevărată legendă a armatei), de care ținea și Edward , la început ca locotenent, apoi căpitan, numit chiar la conducerea unui batalion.

  La început Edward și Rhodes se înțeleg bine, deși tânărul este oripilat de ceea ce ajunge să facă, dar morțile inutile ale unor muncitori chinezi, schigiuirile fără rost, culminând cu evenimentele de la Two Storm Wood, schimbă totul. Edward este dat dispărut, probabil mort, Rhodes grav rănit ajunge la un spital în Anglia și se aude că ar fi murit.

  Acum Mackenzie, căutând să identifice corpurile,  dăduse într-un tunel de la Two Storm Wood de-o adevărată crimă de război, 12 cadavre, 11 muncitori chinezi și un tânăr locotenent englez. Toți fuseseră uciși ca într-o execuție, și torturați cu bestialitate.

 Raportul lui îl adusese aici pe Westbrook (care înainte de război fusese un renumit detectiv la Scotland Yard).

  Și totuși Mackenzie nu are instinctiv încredere în el. Același sentiment îl va avea și Amy, deși el se poartă impecabil cu ea. Totuși ea simte că, prin intermediul ei,  el ar vrea să-l găsească pe Edward, convins că acesta trăiește.

  Amy continuă căutarea singură, urmând indicii, discutând cu soldați și cu doctorul Bill, pe care Edward îl numise  în scrisori prietenul lui, dar tot timpul se simte urmărită.

Și, da, urmează multe urmăriri, crime, răniri, întâlniri neplăcute și periculoase.

Va reuși Amy în ce și-a propus?

Îl va găsi pe Edward? Viu sau mort?

Ce rol are Westbrook? Cine este el de fapt?

Cine o urmărește pe Amy și de ce?

  Sunt multe încurcături, multe indicii încă de la primele pagini, multe evenimente care te vor ține în priză până la final.

  Și, deși, până la urmă pare că toate piesele sunt la locul lor, ai parte de-o surpriză imensă.

  Așa că citiți romanul: o frescă de război combinată cu o poveste de dragoste, de trădare, ură, răutate și nebunie în stare pură.

Iată și păreri avizate:

  “Unul dintre cele mai palpitante thrillere pe care le-am citit vreodată… Câmpul de lupta este un personaj în sine… E greu să lași din mâna această poveste inteligentă și întunecată. “( D.B. John, autorul cărții Star of the North)

  “Roman de atmosferă, îndelung documentat, Masacrul de la Two Storm Wood scoate la lumină ororile și traumele Primului Război Mondial, care continuă și după terminarea acestuia. Este un roman care nu numai că te informează, dar te și ține legat de scaun în același timp.”( Abir Mukherjee, autorul seriei Wyndham & Banerjee)

Carte disponibilă pe site-ul Editura Niculescu

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.