Miss Dior – o poveste despre curaj și modă din vremea războiului de Justine Picardie – Meteor Press
„Astfel, Catherine, o femeie care comercializa flori în piața Les Halles, unde ajungea în fiecare dimineață la ora patru, a devenit, într-o seară, nașa neașteptată a unei sticluțe în care se află lăcrămioare, primăvară și dragoste, combinație cunoscută sub numele de Miss Dior.”
Miss Dior – o poveste despre curaj și modă din vremea războiului, de Justine Picardie – Meteor Press
Miss Dior – o poveste despre curaj și modă din vremea războiului
Autor: Justine Picardie
Titlul original: Miss Dior – A story of courage and couture
Editura: Meteor Press
Anul apariției: 2022
Traducere de: Mihaela-Adina Eros
Număr pagini: 434
Gen: Istoric
Despre Christian Dior se știu multe. S-au scris cărți, s-au făcut filme. Despre sora lui, Catherine, se cunosc mai puține, cum ar fi faptul că a inspirat parfumul Miss Dior.
Dar să lăsăm romanul „Christian Dior. Povestea unei vieți”, de Marie-France Pochna, să vorbească despre celebrul creator de modă.
„Miss Dior” este despre sora sa mai mică, Catherine Dior. Așa cum spune descrierea de pe ultima copertă, „Miss Dior” nu este doar o carte despre celebrul parfum sau despre cum a apărut.
Este o biografie în contextul socio-politic al unor vremuri tulburi: Cel de-al doilea Război Mondial, atrocitățile comise în lagărele de concentrare naziste, ocupația germană a Franței, Guvernul de la Vichy – știu, te duce cu gândul la cosmetice sau la stațiunea termală, însă este vorba de guvernul nazist din acea perioadă, format din francezi ce au luat partea Germaniei naziste.
Citind această carte, am aflat multe lucruri pe care nu le știam, cum ar fi activitatea lui Catherine Dior în Rezistența Franceză, capturarea sa și timpul petrecut într-un lagăr de concentrare.
„Acesta e, așadar, contextul activității admirabile a Catherinei în rețeaua F2, faptele acesteia ieșind la lumină datorită celor câteva manuscrise păstrate în arhivele Rezistenței, ce subliniază formarea și activitățile ei. Acestea dezvăluie acțiunile neobosite ale Catherinei din cadrul organizației, de culegere de informații și alcătuire de rapoarte de spionaj, pentru a fi trimise serviciilor secrete britanice de la Londra. Catherine își scria rapoartele la o mașină de scris, pe care a continuat s-o folosească întreaga sa viață pentru scrierea corespondenței.”
„Christian cunoștea câte ceva despre primejdiile pe care le înfrunta sora lui și a continuat să o susțină cu tărie, dar este posibil ca el să nu fi cunoscut întreaga dimensiune a activităților pe care Catherine le desfășura în cadrul rețelei. În acea perioadă, Catherine și camarazii ei întreprindeau un număr foarte mare de misiuni, pentru a furniza aliaților informații secrete vitale, legate de invazia pe care aceștia urmau să o facă în Franța – Ziua Z – invazie care fusese planificată a avea loc la începutul lunii iunie 1944.”
„Atunci când scria despre această perioadă, în memoriile sale, spunea: „Uneori mă întreb cum am reușit totuși să merg mai departe… deoarece sora mea, cu care am împărțit grijile și bucuriile la Callian, a fost arestată și deportată… M-am chinuit în van să dau de urmele ei. Munca – exigentă, acaparantă cu totul – era singurul drog care mă ajuta să o uit…””
Este greu de sintetizat romanul lui Justine Picardie, pentru că tratează o varietate de subiecte: război, naziști, lagăre de concentrare, viața lui Catherine Dior, începând din copilărie, relația sa cu familia, parfum, flori, grădinărit și bineînțeles, fabuloasa artă a fratelui ei, Christian Dior. Designer-ul care după părerea mea, a pus cel mai bine în valoare corpul feminin.
„În decembrie 1946, ca urmare a războiului și a uniformelor, femeile încă arătau și se îmbrăcau ca niște amazoane. Dar eu am creat haine pentru femei gingașe ca niște flori, haine cu umeri rotunjiți, busturi pline, feminine și talii suple deasupra unor fuste ample, enorme.”
„Miss Dior” este un amalgam de subiecte, legate prin relația lui Catherine cu fratele său și dacă ar fi să-i găsesc un minus, acesta ar fi: foarte multe informații despre varii subiecte, în pofida concentrării asupra unei teme principale.
Însă este, în același timp, o carte plină de frumusețe artistică și chiar dacă nu pare în fragmentele greu de parcurs referitoare la viața în lagăr, de iubire.
„Una dintre cele mai memorabile amintiri ale lui Laurent legată de Catherine este parfumul ei, pentru că ea folosea mereu Miss Dior – în fiecare zi, atunci când lucra în grădină sau când culegea trandafiri. Pe masa ei de toaletă ținea o sticluță de parfum Miss Dior și niște rujuri Dior. Nu era o „femme de fashion”, dar era întotdeauna elegantă, spunea Laurent; întotdeauna demnă și bine îmbrăcată.”
Despre autor:
Justine Picardie este o scriitoare și biografă britanică, fost redactor-șef la Harper’s Bazaar UK ;I Town & Country UK. A scris și biografia lui Coco Chanel, selectată pentru Galaxy National Book Awards.
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti