Meniu: (chifteluţe de legume, sarmale, prăjitură cu cremă de iaurt)

1.Aperitiv-Chifteluţe de legume (Alexandra):

– 4-5 cartofi raşi pe răzătoarea mare, un dovlecel scobit de mijlocul cu seminţe dat prin răzătoarea mare, ardei roşu, morcov, ciuperci, praz mărunţite la robotul de bucătărie. Catoful şi dovlecelul trebuie scurşi de apă rezultată în urma răzăturii, se sărează, se pune restul de legume şi se amestecă împreună cu 5 linguri de făină, 2 ouă, 3 linguri de gris de grâu şi ce alte condimente mai doriţi. Se prăjesc în tigaia cu ulei încins pe ambele părţi, câte 1 minut pe fiecare parte. Se poate lua compoziţie cu lingura sau cu mâna şi modela cât de cât formă. Sunt bune chifteluţele în sandviciuri, dar şi aşa, simple, calde, dar parcă mai bune reci.

2.Ciorbă de perişoare

-1 ceapă mică tăiată mărunt, 2 morcovi cu un pătrunjel şi un păstârnac le dăm pe răzătoarea fină
-punem legumele să se calească cu puţin ulei, adăugăm apă, condimente (sare, piper, cury, boia, praf de chimen) şi punem la fiert
-carnea măcinată o amestecăm cu un ou, puţină sare, piper şi un pic de făină
-când legumele sunt moi formăm din carne perisoarele şi le punem în oală, lăsăm să fiarbă
-adăugăm verdeaţă tăiată foarte mărunt: pătrunjel, ţelină, leuştean, tarhon, măcriş
-puteţi drege cu smântână

3.Sarmale (Vero):

-1kg şi jumătate de carne de porc cu vită, 2 cepe, 300gr orez, varză murată, cimbru, vegeta, sare, piper, boia, bulion.
Se pune într-un bol carnea, peste se aşează orezul, vegeta ( 2 linguri aproximativ), sare, piper după gustul fiecăruia ( eu pun 1 lingură mare de piper), 1 linguriţă cimbru uscat ( merge înlocuit cu o crenguţă cimbru proaspăt adăugat pe fundul cratitei).
Într-o tigaie călim ceapă tăiată mărunt până se face transparentă, o tragem de pe foc şi adăugăm 2 linguri boia.

4.Prăjitură cu cremă de iaurt (Vio)

-blatul: un pişcot din 5-6 ouă, 6 linguri rase de zahăr, 6 linguri de făină, 1 zahăr vaniliat, 1/2 praf de copt
-se coace, se lasă la răcit şi se taie în două părţi
Crema:
-3 pliculeţe de gelatină transparentă, 3 pliculeţe de zahăr vaniliat, 1/2 l iaurt simplu, 1/2 l frişcă lichidă, zeamă de la o lămâie, zahăr după gust (cam 7-8 linguri)
-gelatina se amestecă cu o cană de apă şi se încălzeşte puţin pe foc
-se bate frişca, se adaugă gelatina călduţă, iaurtul, zeama de lămâie, zahărul şi se bate, apoi se pune puţin la rece
-se umple blatul, se îmbracă în cremă şi se dă la rece
-se taie după câteva ore

Poftă Bună!

Arcidalia Ghenof (Arci)-Redactor/Admin grup Fb-Literatura pe tocuri/// Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.