MENIU DE REVELION

APERITIVE

1. PATE DE FICAT (făcut acasă)

-1/2kg piept de pui fiert în apă cu sare şi puţină vegeta
-1/2 kg ficat de pui fiert în lapte
-2-3 felii de pâine albă muiată în lapte şi stoarse
-1 ceapă mică se taie mărunt şi se căleşte puţin în foarte puţin ulei
-se macină toate ingredientele (cu maşina de măcinat carne): pieptul de pui, ficatul, pâinea stoarsă, ceapa-se mixează totul cu un pachet de unt sau margarină Rama cub, 2 linguriţe de muştar, sare, piper după gust.

2. CASTRAVEŢI MURAŢI UMPLUŢI

-castraveţii muraţi se taie în două pe lungime (dacă aveţi chef şi timp folosiţi castraveţi mici dacă nu şi mai mari) şi se scobesc (seamănă cu nişte bărcuţe)
-miezul de la castraveţi se mărunţeşte şi se mixează cu pateu (din comerţ sau din cel făcut de voi), după gust mai puteţi pune un pic de ceapă tăiată mărunt, piper, curry
-umpleţi cu pasta rezultată jumătăţile de castraveţi
-puteţi umple şi bucăţi de ardei sau gogoşar murat şi le aşezaţi alternativ pe platou

3. CLĂTITE UMPLUTE PANE

-coaceţi cam 10 clătite- reţeta normală doar că nu puneţi zahăr, ci puţină sare în aluat
-cam ½ kg carne măcinată, o ceapă tăiată mărunt (călită) se pun la fiert cu puţină apă şi condimentele care vă plac (ca la musaca)
-pregătim într-un castron 2-3 ouă bătute (sau le amestecăm subţire şi cu un pic de făină dacă nu folosim şi pesmet)
– în alt castron punem pesmet-pe clătită punem la mijloc 3-4 linguriţe de carne preparată, rulăm clătită pe lung
-prindem clătită cu degetele de capete o trecem prin ou şi pesmet şi o punem în tigaie să se prăjească puţin (va semăna la formă cu un peşte, ştiu că nu e plăcut dar aici puteţi lucra numai cu mâna), apoi se scot pe un platou
-dacă doriţi în loc de carne eu am umplut clătitele şi cu bucăţele de cârnat şi caşcaval (dat pe răzătoare sau tăiat mărunt), sau cu bucăţele de ficat de pui prăjit sau fiert, asta cum doriţi

 4. SOS ROMULADE

 -ştiu că multă lume mănâncă la mezeluri sau şuncă în loc de muştar diferite sosuri aşa că vă dau bonus- un sos uşor de făcut şi gustos
-din 2 gălbenuşuri de ou şi o linguriţă de muştar facem o maioneză
-când maioneză este gata adăugăm 2-3 linguri de smântână, puţină zeamă de lămâie, 2-3 castraveţi muraţi tocaţi mărunt (sau îi daţi pe răzătoare) şi storşi de zeamă, 1 ceapă mică tocată mărunt (stoarsă de zeamă), 1 ou fiert dat pe răzătoare, puţin pătrunjel (sau mărar) tocat mărunt, piper, sare după gust.

CIORBĂ DE BURTĂ

-1-2kg (o puteţi lua tăiată şi prefiartă sau bucăţi) burtă bucăţi o punem în apă cu sare şi oţet să dea câteva clocote
-separat punem pe foc o oală cu apă să fiarbă
-scoatem burtă în strecurător îi dăm un jet de apă şi o mutăm în a 2-a oală unde o lăsăm să fiarbă până se înmoaie:-punem în oală cu burtă câţiva căţei de usturoi, boabe de piper 2-3 foi de dafin, un morcov, 1 păstârnac, 1 pătrunjel şi un os de vită (se poate şi fără), potrivim de sare şi vegeta
-separat (într-o oală) dăm pe răzătoarea măruntă 2-3 morcovi (depinde de mărime)
-când burta e fiartă o scoatem pe un platou să se răcească puţin, zeama o strecurăm peste morcovii răzuiţi şi o punem la fiert
-burta o tăiem fideluţă şi o punem să mai fiarbă cu morcovii, mai potrivim de sare, piper, vegeta
-într-un bol amestecăm 2 gălbenuşe de ou cu smântână
– când servim ciorba punem alături bolul cu smântână preparată şi se serveşte fiecare
-eu am servit ciorba gata dreasă (am pus smântână mixată şi am lăsat-o să dea 1-2 clocote ca la orice ciorbă)
-cine vrea o poate mânca cu ardei iuţi proaspeţi sau muraţi

FELUL PRINCIPAL (sau felul 2)

 1.FELII DE CARNE CU CEAPĂ

– se taie carnea de porc felii cam de grosimea unui deget o condimentăm şi o lăsăm să stea puţin la rece
-curăţăm 2-3 cepe mari, le tăiem felii cât putem de subţiri (dacă vreţi puteţi pune mai multă ceapă asta după preferinţe)
-punem în tavă ceapa-peste ceapă aşezăm feliile de carne, pe care le dăm în prealabil prin făină, punem apă cât acoperă carnea, un pahar de vin sau bere sau un păhărel de alcool (coniac, vodka sau gin) şi punem tava la cuptor
-aveţi grijă când începe să se frigă să mai puneţi câte un pic de apă să nu se ardă ceapa şi să întoarceţi carnea să se frigă pe ambele părţi
-dacă vreţi mai mult sos mai puneţi puţină apă
-o serviţi cu ce garnitură vă place -cartofi piure, orez, sau chiar mămăligă

2. COASTA DE PORC UMPLUTĂ

-coasta de porc sau purcel se ţine în apă rece cu sare 2-3 ore
-cu un cuţit ascuţit desprindeţi carnea de pe oase lăsând doar o deschizătură prin care veţi umple coasta şi pe care ulterior o coaseţi (imaginaţi-vă ceva ca un buzunar )
-ca umplutură puteţi folosi un amestec cu carne măcinată preparată ca pentru chiftele, sau puteţi folosi carnea rămasă de la cârnaţi
-umpleţi coasta (vă puteţi ajută de o lingură de lemn), coaseţi buzunăraşul
-ungeţi carnea deasupra cu condimente (sau un amestec de miere şi muştar) puneţi în tavă 1 -2 pahare de apă şi o băgaţi la cuptor
-mai puneţi apă pe măsură ce se face şi scade apa
-când este gata stingeţi focul şi-o mai lăsaţi puţin în cuptor
-când serviţi tăiaţi feliile după coaste.

PRĂJITURI

1.RAFAELLO

250 grame lapte praf +250 gr margarină Rama (cub) +250 gr zahăr praf +300 gr nucă de cocos -zahăr vanilat, stafide, sau alune, sau bucăţi de nucă prăjită
-într-un castron mixăm margarină cu zahărul, punem pe rând laptele praf şi le mixăm bine
-punem apoi în castron cam 200 gr nucă de cocos şi zahărul vanilat, mixăm bine şi punem compoziţia la frigider câteva ore
-pregătiţi într-un castron restul de nucă de cocos şi o farfurie alături
-luăm compoziţia din frigider şi cu mâna udă (ca la chiftele) formăm bomboanele pe care le dăm prin nucă de cocos (la mijloc în ele se poate pune o stafidă, sau alună, sau bucăţi de nucă prajită puţin, sau o bucăţică de fruct confiat, la ai mei nepoţi le place să fie goale)
-punem bomboanele pe farfurie pe care, după ce o umplem (un rând), o punem în frigider şi luăm altă farfurie
-deja când puneţi a 2-a farfurie în frigider, dacă primele bomboane sunt întărite le puteţi pune într-o caserolă, pe urmă le puneţi şi celelalte deasupra (când s-au întărit nu mai e problemă)

2.PRĂJITURĂ CU NUCĂ

-faceţi un blat de pişcot (mărime tavă a4) cu reţeta obişnuită
-când s-a copt îl lăsaţi să se răcească, apoi îl tăiaţi în 2, partea mai dreaptă o păstraţi, iar cu cealaltă vom face crema
-1 borcan de gem de caise
-crema o facem astfel: sfărâmăm pişcotul îl înmuiem cu câteva linguri de lapte cald şi-l mixăm bine cu 250 gr nucă (măcinată şi opărită cu puţin lapte fierbinte) +200 gr zahăr praf +1 margarină Rama +1-2 zahăr vanilat+1 esenţă de rom
-clădim prăjitură astfel: blatul rămas peste care ungem un strat de gem de caise, peste el punem crema şi deasupra facem o glazură de ciocolată
– o puneţi 2 ore la rece şi apoi o puteţi tăia bucăţi

3.TORT DE MERE

-eu obişnuiesc să fac în tavă de chec lungă, dar puteţi folosi şi o formă sau cratiţă rotundă-
-deci la o tavă de chec trebuie cam 3 mere curăţate de coajă şi scobite (scoatem sâmburii)
– umplem merele cu gem de caise (sau ceva aromat) simplu sau amestecat cu puţină nucă
-tavă o ungem bine de tot cu margarină şi presărăm zahăr tos pe fundul tăvii şi pe margini, aşezăm merele umplute (cu gaura în sus) şi băgăm tava la cuptor până se moaie puţin merele, o scoatem o lăsăm puţin să se răcească
-facem un pişcot din 4-5 ouă îl turnăm peste mere în tavă şi băgăm tava la cuptor
-când s-a copt pişcotul scoatem tava din cuptor şi lăsăm să se răcească în tava, fără să scoatem
-scoatem chekul pe un platou puteţi presăra cu zahăr praf când serviţi, sau ca să fie mai festiv putem îmbraca tortul în crema de vanilie sau în frişcă (sau ambele) cum vaăplace.
-îl puneţi la rece, îl tăiaţi când serviţi.

 Poftă bună!

Review overview
5
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

6 COMMENTS

  1. Trebuie neaparat sa incerc reteta de castraveti murati umpluti <3 si acusica fug la bucatarie si fac clatitele pane, suna prea bine pentru a le amana pana la revelion 😀 :))

  2. Pe mine mă tentează doar desertul 😀 Aș renunța la toate mâncărurile din lume pentru ceva dulce 🙂

  3. Arci multumesc pentru retete!!!!!!!!!!
    va spun un secret-am printat toete meniurile, asa ca daca nu le-am gatit la timp, le voi face pe rand, cate un fel,
    pupici si un 2016 minunat plin cu sanatate , iubire si retete de la Bunica Arci!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.