Meniu: (salată de conopidă,ciorbă de gulii,plăcintă cu carne,clătite americane)

1.Aperitiv: Salată de conopidă (Vero) conopida

– 1 conopidă mică, 1 ceapă, 2 ouă, muştar, ulei, condimente. Se fierbe conopida, se mărunţeşte, separat se face maioneza – gălbenuşurile cu o lingură de muştar şi ulei. Se adaugă ceapa tăiată mărunt Se amestecă toate cu mixerul, se condimentează după gust cu sare. Eu adaug puţin piper alb.

2.Ciorbă de gulii

-1 gulie mare o curăţăm şi o tăiem fie bucăţele mici, fie ca nişte beţişoare
-1 morcov îl dăm pe răzătoarea fină, îl călim în puţin ulei, punem apă şi-l punem la fiert
-adăugăm gulia tăiată
-adăugăm condimente: vegeta, praf de chimen, sare, piper (multicolor), praf de cury, boia opţional şi lăsăm să fiarbă
-dacă vreţi mai deasă fie puneţi 2 gulii fie faceţi dintr-un ou găluşcuţe (ca la ciorbă de mazăre)
-când e aproape gata adăugăm amestecul de verdeaţă, lăsăm câteva clocote apoi dregem cu smântână

3.Plăcintă cu carne (Alexandra Ali):

-1. Pentru aluat:
– 350-450 gr de margarină
– un ou
– făină (vreo 500 de grame, dar depinde câtă smântână pui)
-şi desigur smântână (eu am pus smântână lichidă cam 300 de ml, deci am pus şi ceva mai multă făină)
– un strop de oţet (eu am pus oţet de mere)
Le amesteci: mai întâi margarina la temperatura camerei, cu oul, sarea şi oţetul, amesteci cu mixerul, apoi torni făină în ploaie până aluatul devine prea tare pentru a mai mixa.
-pentru umplutură:
În general, am văzut că se combină carnea de porc cu cea de vacă, dar eu am avut carne tocată de curcan şi am combinat cu cea de porc. (La cantităţi nu aş putea să spun exact, cam 600 de grame de carne tocată de curcan şi cam tot atâta de porc)
– 2 cepe mari tăiate fin şi călite împreună cu câţiva căţei de usturoi tăiaţi feliuţe
-apoi se amestecă cu carnea şi se lasă şi această la călit până îşi schimbă culoarea; dacă, carnea e prea uscată poţi adaugă un pahar de apă şi poţi lasă să scadă
-condimentezi: sare, piper, boia de ardei iute (mie îmi place ceva mai iute), rozmarin, cimbru şi orice altceva mai vrei
-laşi să se răcească
-înainte de a întinde compoziţia pe aluat se adaugă cam 100 ml de smântână pentru a lega mai bine compoziţia
Am întins aluatul în 2 foi separate, cam de 1/2 cm grosime.
Pe una am pus şi nişte felii de cartofi înăbuşite în prealabil în apă clocotită, am pus carnea şi am rulat-o ca pe o ruladă dulce….Am bătut un ou foarte bine şi am uns marginile pentru a se lipi.
A două foaie am umplut-o simplu cu compoziţia pe o parte şi am adus peste cealaltă parte pentru a acoperi. La fel cu oul (Îţi ajunge un ou pentru ambele foi)
Le-am pus într-o tavă unsă cu margarină, sau poate să fie cu ulei şi făină
Le-am înţepat cu o scobitoare, le-am uns suprafaţă cu ou şi le-am dat la cuptorul pre-încălzit.
Şi stau cam de vreo 40 de minute.

4.Clătite americane:

-din cantitatea asta ies cam 6-8 clătite de mărimea unei farfurii întinse mici
-o cană de făină+2 linguri de zahăr+1/2 praf de copt+un praf de sare se amestecă (uscat )într-un castron
-un ou (întreg) se bate cu o cană de lapte, 2 linguri ulei, 1 linguriţă rasă de bicarbonat stins cu zeamă de la o lămâie, 1-2 prafuri de zahăr vaniliat
-mixăm cele două compoziţii
-ungem tigaia cu ulei şi punem compoziţia cu polonicul (ca la celelalte clătite)
-ies puţin mai groase, dar au avantajul că şi a doua zi sunt moi şi sunt foarte gustoase

Poftă Bună!chef

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

5 COMMENTS

  1. merci fetelor.conopida la fel o fac,doar cxa,fara ceapa baiatului nu ii place.
    Mersi Arci de clatite,am sa incerc…eu acum pun drojdie nu praf de copt si bicarbonat…

  2. Arci mi -ai facut pofta de clatite. Ma tenteaza sa fac in weekend 🙂 . Salata de conopida? Nu am mancat pana acum ….

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.