Misterul din pădure de Matt Wesolowski – Editura Rao – recenzie
Misterul din pădure, de Matt Wesolowski – Editura Rao – recenzie
Titlu: Misterul din pădure
Autor: Matt Wesolowski
Editura: Rao
Anul: 2022
Număr pagini: 232
N-ai mai citit nimic care să-ți dea viața peste cap în ultima vreme? Ei bine, eu îți recomand „Misterul din pădure”, de Matt Wesolowski, apărut în anul 2022 la editura Rao.
Atenție! După ce citești această carte, există posibilitatea să te trezești cu o inexplicabilă dependență pentru thrillere.
Este prima carte pe care o citesc de acest autor, dar cu siguranță, nu va fi și ultima. Matt Wesolowski este autor de romane thriller și horror. Locuiește în Newcastle-Upon-Tyne, Marea Britanie și predă engleză. Își începe cariera de scriitor cu genul horror, scrie numeroase nuvele care sunt publicate în antologii de prestigiu. Six Stories (Șase povestiri) este thrillerul de debut, devenit și best seller în US, Canada, Marea Britanie și Australia. A urmat și un premiu literar, apoi romanele Hydra, Changeling (Misterul din pădure), Beast și Deity. Nu știu dacă celelalte s-au tradus și la noi, dar le voi căuta, cu siguranță.
„Misterul din pădure” este una din acele cărți de care ai nevoie ca să te scoată din ritmul existenței tale. Noi, cititorii, avem această posibilitate fascinantă de a evada în lumi paralele, oricând dorim. Povestea aceasta mi s-a părut înspăimântătoare pe alocuri, dar extrem de sensibilă în ceea ce privește mesajul final, acela că relațiile umane pot căpăta uneori nuanțe tragice, în funcție de deciziile pe care luăm în momente cheie.
Desigur, n-o să vă dezvălui finalul. Vă spun doar că este imprevizibil și ador asta la un thriller! De altfel, cred că un thriller cu adevărat reușit este acela care te lasă să țeși predicții și chiar îți aruncă indicii pe care tu, ca cititor le culegi și crezi că ești pe cale să rezolvi marele puzzle, dar în final, toate predicțiile îți sunt spulberate. Da, pot să spun că la finalul cărții, atunci când toate așteptările mi-au fost date peste cap, am realizat că acesta este un thriller în adevăratul sens al cuvântului.
În 1988, Alfie Marsden, un băiețel în vârstă de șapte ani, dispare în mod misterios în Ajunul Crăciunului, pe o șosea, în timp ce tatăl său încerca să repare o defecțiune la mașină. Cazul este dificil, nu există indicii, mai mult decât atât, există suspiciunea unor evenimente paranormale. Firul acesta, al posibilității implicării paranormalului, m-a entuziasmat, apoi m-am temut că eliminarea acestuia avea să îmi scadă interesul, dar nu a fost așa. Cartea este atât de bine construită, încât este o capcană potrivită pentru cititor. Se pare că autorul cunoaște foarte bine mecanismele gândirii unui cititor și a știut exact ce ingrediente să adauge poveștii pentru a o face excepțională. Și eu cred că așa este. Să ne întoarcem la Alfie… acesta dispare, așa cum v-am spus, în Ajunul Crăciunului. După șapte ani de cercetări care nu duc nicăieri, băiețelul este declarat mort. Tatăl său, Sorrel, nu își pierde speranța și îl caută în fiecare an, la locul dispariției. Mama băiatului este alcoolică și nu s-a implicat foarte mult în căutarea copilului.
Unde a dispărut Alfie?
Este răpire, crimă sau un eveniment paranormal de care oamenii se tem să vorbească?
Este pădurea Wentshire un spațiu malefic?
Un plan de construcție a unui parc de distracții a fost abandonat din cauza unor evenimente inexplicabile repetate care au îngrozit muncitorii. Există mister și suspans dus la maxim, dar dincolo de aceste atu-uri, cartea dezvăluie mecanismul psihologic prin care unii oameni pot fi manipulați de alții până la punctul extrem de rezistență al acestora. Personajele, cu trecutul lor, cu presupusa lor transparență, dar cu nenumăratele lor secrete, duc cititorul adesea pe piste care par sigure, apoi totul se spulberă în răsturnări de situație care provoacă palpitații.
Scott King, jurnalist de investigații, cu o rubrică devenită celebră, „Șase povești”, ajunge aparent întâmplător să cerceteze cazul, interdievând șase martori implicați în această dispariție.
Se va afla adevărul despre micuțul Alfie?
Ce turnură va lua povestea atunci când Scott King începe să investigheze?
Toate acestea le veți descoperi citind cartea, eu doar vă garantez că este o poveste pe care n-o veți uita prea curând și veți căuta (așa cum voi face și eu) și celelalte cărți ale autorului.
Recomand cartea iubitorilor de thriller, de thriller psihologic, dar și celor care se află poate într-un reading slump. Oricare ar fi motivul pentru care veți hotărî să citiți „Misterul din pădure”, cu siguranță nu veți regreta.
Mai trebuie să adaug faptul că mi-a plăcut enorm coperta care te duce din start într-o atmosferă hipnotizantă.
Iată câteva citate:
„Bine ați venit la Șase Povești.
Eu sunt Scott King.
Alfie Marsden avea șapte ani când a dispărut în Ajunul Crăciunului, în 1988, undeva în pădurea Wentshire.
Vedeți, când cineva dispare, mai ales un copil, este ușor de spus cât de minunat era, cât de plăcut, cât de popular era. E ușor să îi publici în toate ziarele pozele de la școală, în care arăta ca un îngeraș. Ceea ce nu este atât de ușor este să spui că a fost o persoană dificilă. E neplăcut să descrii un asemenea copil.”
„Celei căreia îi iau interviu îi trebuie mult timp ca să se adune și să vorbească cu mine. M-am temut că atunci când o voi contacta, pur și simplu îmi va închide telefonul în nas. În schimb, a fost copleșită, gâfâia și suspina. Sonia Lewis a fost practic isterică și mi-a luat mult timp ca s-o calmez. Sonia Lewis este mama lui Alfie.”
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Mulțumim pentru recomandare, Rodi
Cu mare drag, Vero!
O trec pe lista. Felicitari pentru recenzie Ro!
Mulțumesc din inimă, Arci!
Mulțumesc pentru recomandare!
Trec si eu cartea pe lista. Multumesc pentru impresii!