,,Să îţi aminteşti de acestă seară, întrucât e începutul veşniciei”.- Dante Aligheri

Pe strada India - Samantha Young - Editura Trei - recenzie carte

Pe strada India, de Samantha Young-lasă în urmă trecutul şi ai încredere în viitor

Pe strada India 

Editura: Trei
Titlul original:Fall From India Place
Traducerea: Shauki Al-Gareb
Număr pagini: 364
Colecţia: Eroscop

Seria Pe strada Dublin/On Dublin Street: 1. Pe strada Dublin (On Dublin Street, 2012); 2. Pe strada Londra (Down London Road, 2013); 2.5. Castle Hill; 3. Pe strada Jamaica (Before Jamaica Lane, 2014); 3.5. Until Fountain Bridge; 4. Pe strada India (Fall From India Palce, 2014); 5. Ecouri din strada Scoţia (Echoes of Scotland Street, 2014); 5.5. Valentine; 6. Clar de lună pe strada Nightingale (Moonlight on Nightingale Way, 2015); 6.5. One King’s Way; 6.6. StarsOver Castle Hill

   După ce a absolvit, în 2009, Universitatea din Edinburgh, unde a studiat istorie antică şi medievală, Samantha Young s-a dedicat scrisului. Cărţile sale acoperă mai multe genuri: romance, paranormal, fantasy urban şi subiecte contemporane.

,,Să îţi aminteşti de acestă seară, întrucât e începutul veşniciei”.- Dante Aligheri

    Pasionant, senzual, emoţionant, dar…din perspectiva mea a lipsit ceva acestui volum al patrulea din seria Străzilor. Da, recunosc sunt mai ciudată şi o mofturoasă şi probabil nu am văzut acea sclipire care să-i dea strălucire romanului. ,,Pe strada Dublin” rămâne pe primul loc în topul meu, fiind cea mai bună din serie, un fel de temelie, celelalte cărţi fiind construite pe acest pilon de bază, Mă aşteptam ca pe parcurs, să avem parte de volume din ce în ce mai bune. Se pare că, pentru mine, situaţia nu s-a prezentat aşa, dar repet este percepţia mea asupra cărţii şi posibil voi cei care aţi citi sau veţi citi cartea o să vă placă, sau v-a plăcut cu mult mai mult decât mi-a plăcut mie. Chiar m-aş bucura să putem dezbate problema aceasta şi poate mă convingeţi să îmi schimb părerea, mă faceţi să văd acel ceva lipsă din ecuaţia India.

   Din punct de vedere literar cartea este scrisă bine, Samantha Young fiind inconfundabilă, având capacitatea de-a te face să trăieşti momentele alături de personaje. O autoarea pe care o apreciez şi îmi place cum scrie, numai că, aşa cum am spus, de data asta nu m-a frapat foarte tare povestea în sine. Construită pe două planuri, trecut şi prezent, naraţiunea te introduce în viaţa lui Hannah.

    ,,Pe strada India ne prezintă povestea de dragoste dintre Hannah Nichols (sora lui Braden şi Elie) şi Marco D’Alessandro, amândoi cunoscuţi din volumele anterioare. Mai ţineţi minte fata ce a făcut o pasiune adolescentină pentru băiatul misterios? Da, ea este Hannah, acum ajunsă la maturitate, purtând în suflet durere şi ducând în bagaj un trecut dramatic. Fetiţa volubilă şi plină de viaţă din volumele anterioare se transformă într-o femeie plină de neîncredere, matură, reticentă în privinţa iubirii. Îşi doreşte să creadă în dragoste, dar trecutul revine obsesiv şi se retrage precum un melc în cochilia lui.

   Prima parte a cărţii ne prezintă viaţa în familie. Aflăm despre toţi cei pe care i-am cunoscut-Liv şi Nate, Braden şi Jocelyn, Ellie şi Adam, Cam şi Jo, acum familişti, cu copii şi viaţa lor. Ne prezintă şi viaţa actuală a lui Hannah, mesele în familie, slujba ei de voluntariat, prietenia cu-Cole fratele lui Jo (acum un tip extrem de interesant şi aştept povestea lui), ceva misterios şi secretos ce pluteşte în aer, dar pe care nu îl înţelegi, asta pentru că se mai aruncă câte ceva din trecut şi nu ştii la ce se referă cu exactitate. Cu alte cuvinte o primă parte domestică.
     Această parte, cu familia în preajmă, va fi prezentă pe tot parcursul poveştii. Acest aspect mie mi s-a părut  că iese în evidenţă mai mult decât ar fi fost necesar şi umbreşte cumva acţiunea principală. Deşi, după cum bine ştiţi începând cu volumul doi încep să apară cei din familie ca personaje secundare, dar nu atât de pregnante.

   Aflăm că a avut o relaţie cu Marco, prima şi absoluta ei iubire, că ar fi fost părăsită, dar cam atât. De aici durerea şi neîncrederea pe care o poartă acum în suflet. Cinci ani au trecut, ani în care Hannah a încercat să îşi revină şi să devină cumva puternică trecând peste momentele dificile.
  După această perioadă apare la orizont Marco, se reîntoarce din peregrinările lui, şi totul ia o altă întorsătură. Niciodată nu a uitat-o, cum nici ea nu l-a uitat pe el, şi va începe o luptă de convingere din partea lui convins fiind că sunt meniţi să fie împreună. Dacă va reuşi sau nu, vă las pe voi să descoperiţi.

   Partea a doua, dacă o putem numi partea a doua, ne prezintă această luptă de convingere, presărată cu momente pasionale, dar aflăm şi ceea ce s-a întâmplat mai exact în trecut.
   Am înţeles de unde venea reticenţa ei, cred că, dacă fiecare dintre noi ar fi trecut prin ceea ce a trecut ea, am fi fost la fel de neîncrezători.
   Mi-a plăcut această a „doua parte”, am empatizat cu personajul Hannah, iar povestea ei m-a emoţionat şi m-a dat peste cap.
   Nu am înţeles motivul plecării lui Marco, atunci, când poate trebuia să fie acolo alături de ea, mi s-a părut pueril şi fără o bază solidă. Dar, l-am acceptat pentru faptul că niciodată nu a uita-o şi că iubirea lui nu a încetat.
    Din punctul meu de vedere această a „doua parte” a însufleţit toată povestea.

    Luate ca un tot unitar, toate cele patru volume fac o serie bună. Merită citită.

,,Lăsându-mi bluza să cadă pe podea, am împins uşa băii şi aburul de la duş m-a lovit imediat. Marco şi-a înălţat capul la vederea mea prin sticla aburită a cabinei de duş şi un zâmbet leneş i-a luminat chipul frumos, făcându-mă să mă topesc pe loc.”
– O favoare? Am hohotit. Credeam că te iubesc. Am permis să fiu vulnerabilă cu tine în toate felurile în care am putut, iar tu ai plecat de lângă mine ca şi cum n-ai fi suportat să fii lângă mine. Mi-ai frânt inima.
– Ştiu, a şoptit el. Niciodată n-am regretat ceva mai mult în viaţa mea. A fost anapoda şi stupid şi, dacă aş putea să iau acel moment înapoi. Aş face-o.
-Tot? m-am trezit întrebând.
Mi-a privit buzele şi apoi ochii.
-Nu, a răspuns cu o voce gâtuită. Doar partea în care te-am părăsit.”

    Per total un roman bun, deşi eu aş fi vrut ceva mai mult.

O poveste despre cum să laşi în urmă trecutul şi să ai încredere în viitor.

Vă invit să citiţi şi voi şi să vă spuneţi părerea.

logo_libris

Cartea ,,Pe strada India, de Samantha Young” poate fi comandată de pe Libris.ro Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

52 COMMENTS

 1. Iasmy, am comis-o! Nu am citit cartea. Nici celelalte volume din serie. Bine macar ca am avut bunul simt sa le cumpar 😛 Sper sa vina cat mai curand ziua..sau zilele ..cand am sa le citesc. Sunt multe ispite literare si nu stiu de care sa ma apuc mai intai. Cert e faptul ca mi-a facut o deosebita placere sa citesc recenzia ta! Multumesc mult! <3

 2. Am citit si eu toata seria pana la volumul asta. Nu o sa il scap, sigur, nici pe el. Hannah mereu mi s-a parut argintul viu si stropul de tonicitate care inviora momentele dramatice. Sunt curios cum s-a transformat intr-o adulta cu probleme. 🙂 Cea mai buna parte a povestilor Samanthei Young, raman totusi momentele erotice bine scrise. Din punctul asta de vedere, as prefera cumva, sa nu se bage barbati la traducerea unor astfel de carti (oricat de buni ar fi), si sa lase si pentru limba romana atingerea pur feminina. locco_smiley_5

  • Samantha Young are intr-adevar un stil aparte in descrierea scenelor Hot. 🙂 Este un punct de vedere si asta cu traducerea. Shauki este un traducator bun. Citeste si ai sa vezi schimbarea adolescentei Hannah. Si as vrea sa revii , dupa ce citesti, si sa imi spui si mie daca tie, din punctul tau de vedere ca barbat, motivele lui Marco ti s-au parut solide.

 3. Daa,nu stiu cum,dar exact aceasta carte o citesc acum.Sper să îmi placă la fel de mult ca si celelalte volume.Andrei,ai dreptate,fiecare să traducă ce crede că îi prinde mai bine.
  Felicitări Iasmy,o recenzie binevenită!

 4. Iasmy, felicitari pentru recenzie. Am tot citit recomandari pentru aceasta serie, insa stiu ca are mai multe volume, si imi place sa citesc seriile intregi, carte dupa carte. Asadar, o mai aman…

  • Cel mai bine sa o citesti carte dupa carte. Luate ca un tot unitar, va fi ca si poveste unica cu, continuitate. Asa seria este super faina. Citite cu pauze indelungi intre volume, cum am citit eu, asta pentru ca asa au fost publicate, vei avea preferinte si vei departaja. Cred ca din acest motiv acest al patrulea volum pe mine nu m-a frapat foarte tare. Am vazut diferentele dintre volume.

 5. mi-au placut toate si pe asta chiar o asteptam si sunt foarte curioasa…mersi de frumoasa recenzie

 6. Nu am citit cartea Iasmy. De fapt nimic din serie, din pacate. Seria o am de ceva timp pe lista dar nu am reusit pana acum. Din tot cea am citit pana in prezent, despre fiecare carte in parte, cel mai mult mi-a placut „Pe strada Dublin” si „Pe strada Londra” . Repet, nu am citit cartile. Prima mea impresie tine doar de recenziile citite intre timp.
  Cu siguranta voi lua aceste carti….in timp si probabil treptat 😉

 7. Curiozitatea ma indeamna sa calatoresc si pe strada India. Imi place cum scrie Samantha Y. si trebuie sa continui seria. Stilul lejer, personajele pasionale, dar si spiritul lor liber..sunt de nasul meu. Ma provoci sa o caut in perioada urmatoare si sa o parcurg rapid. In fond, Pe strada Dublin tot datorita tie am citit-o 🙂

 8. Nici eu nu am citit seria, însă după recenzia lui Iasmy, vreau și eu neapărat să citesc!

 9. M-am tot tinut sa-mi iau si eu toata seria, dar nu am mai apucat sa-mi iau nimic. :)) Oricum, nu uit de ea.
  Felicitari pentru prezentare! locco_smiley_10

 10. Sotul meu mereu imi spune sa nu traiesc in trecut ci sa ma bucur de prezent si sa privesc mereu spre viitor. Cred ca ar fi primul care mi-ar recomanda aceasta carte. Nu am citit aceasta serie. Mi-a atras atentie titlul deoarece eu sunt pasionata de tot ce tine de India! 🙂

 11. Ah câte cărți am de recuperat! Oare cand voi avea timp sa citesc toate cărțile pe care le am in biblioteca si cele pe care urmează sa le cumpăr? Trebuie sa ma mobilizez si sa ma organizez mai bine! Chiar ador sa citesc!

 12. Nu stiu cartea, nici seria, dar din descriere mie nu mi-ar placea sa citesc despre o poveste de dragoste reluata dupa 5 ani de despartire. Poate daca ar fi avut un motiv valid sa plece, dar din ce ai spus tu e destul de pueril motivul, asa ca sincer nu cred ca o pun mana pe cartea aceasta. Am mai citit cateva recenzii pe goodreads si nu m-au convins ca ar merita citita.

  • Daca se citeste ca un tot unitar, adica toata seria, are o continuitate si frumusete aparte. Asa ca si volum independent, da, am spus, nu m-a incantat,a lipsit acel ceva. Iar motivele despartirii chiar mi s-au parut copilaresti.

 13. Recunosc ca nu am citit acesta carte insa mi-as dori sa imi fac timp sa citesc toate cele 4 volume. Frumoasa descrierea facuta de tine.

 14. Am citit recent si aceasta carte. Este frumoasa, mi-a placut povestea, mi-au placut personeajele. Ca si tine insa, mi s-a parut stupid motivul invocat de marco atunci cand a plecat. Oricum seria este superba. Acum astept si urmatorul volum.
  Pana acum „Pe strada Dublin” ramane favorita.
  Mi-a placut la nebunie faptul ca ne sunt aduse in prim plan si eroii din celelalte carti.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.