Negustorul de manuscrise | John Grisham | Editura Rao | recenzie
Negustorul de manuscrise – John Grisham- Editura Rao – o lectură surprinzătoare
Negustorul de manuscrise
Titlu original: Camino Island
Autor: John Grisham
Editura RAO
Anul apariției: 2018
Traducere: Gabriel Stoian
Număr de pagini: 304
Negustorul de manuscrise – John Grisham – thriller
Colecția cărților semnate de autorul american John Grisham continuă să adune titluri cu un tiraj considerabil și priză fermecătoare la public. De la finalizarea primului său roman – ...Și e vreme să ucizi -, în 1987, autorul născut în Jonesboro, Arkansas, la 8 februarie 1955, s-a impus prin genul thriller juridic cu peste 30 de romane, fiind traduse până în prezent în 42 de limbi și publicate în mai mult de 275 de milioane de exemplare. Absolvent al Facultății de Drept și practicant în domeniul avocaturii timp de un deceniu, John Grisham a găsit inspirația de a scrie într-un caz cutremurător auzit în sala de judecată. Trauma unei fete de doisprezece ani s-a transformat în cartea publicată în 1989 (…Și e vreme să ucizi), cartea definitorie în cariera sa care s-a extins și pe ecrane, 9 din cărțile sale fiind adaptate pentru film.
Printre cele 34 de volume traduse și publicate în limba română de Editura Rao, Negustorul de manuscrise este cel mai recent. Desprins de stilul caracteristic al autorului, romanul rămâne în zona thriller-ului însă partea juridică este estompată și se joacă oarecum pe partea cealaltă a legii. Cu o acțiune bogată, palpitantă, demnă de ficțiune, îmbinată cu o latură interesantă privind mari scriitori și operele acestora, strecurând și scene neașteptate de pasiune, Negustorul de manuscrise punctează pentru o lectură surprinzătoare și fermecătoare.
Jaful perfect există, dar nu este pus la cale de grupul celor cinci infractori antrenați pe comoara din subsolul Bibliotecii Firestone de la Universitatea Princeton.
Planul minuțios alcătuit, pregătirea terenului prin depistarea obstacolelor, ascunderea identității și răbdarea alegerii momentului potrivit, toate unghiurile sunt luate în vedere de hoții care reușesc să creeze diversiune în haos. În timp ce alarma se dă în campusul Universității, trei dintre membrii grupului își croiesc drum în camera de valori, unde cinci manuscrise originale ale autorului F. Scott Fitzgerald constituie prada de douăzeci și cinci de milioane de dolari. Timp cât autoritățile sesizau furtul, le-a fost îndeajuns hoților să fugă. Și-au șters oare toate amprentele de la locul faptei?
Piața neagră a bunurilor neprețuite este una de calibru scump. Dacă se dorea recompensa uluitoare a manuscriselor, târgul s-a dovedit a fi unul primejdios, căci parte din hoți au fost prinși iar din teama de închisoare, valoroasele pagini s-au pierdut într-un schimb alambicat de posesori.
Bruce Cable s-a avântat, nu de puține ori în meseria lui de colecționar și vânzător de cărți, în jocul banilor murdari. De la descoperirea unor volume renumite, în prime ediții, în biblioteca răposatului său tată, Bruce a dorit să intre în lumea cărților, dar nu s-a oprit la un simplu magazin. În peste douăzeci de ani a devenit posesor al unor cărți și manuscrise a căror valoare depășea așteptările. Iscusit în meseria lui de librar, adună an de an în localul Bay Books, din Santa Rosa de pe insula Camino, Florida, un număr frumos de autori, dornici de faimă și turnee de promovare. Succesul lui Bruce îl face recunoscut dar nu scapă din vedere nici latura sa de negustor de cărți rare.
„Intrarea neplănuită a lui Bruce Cable în lumea cărților rare a debutat frumos. Afundându-se în studiul acestui domeniu, a constatat că valoarea primei lui colecții, cele optsprezece romane luate din casa tatălui său, era de aproximativ 200 000 de dolari.”
Implicarea FBI-ului în a da de urma manuscriselor lui F. Scott Fitzgerald se dovedește a fi una dezamăgitoare. Hoții nu le oferă nicio pistă, cuprinși la rândul lor de teama unei răzbunări în cazul dezvăluirii identității partenerilor neprinși. Oficialilor Universității Princeton le pasă doar de manuscrise iar asiguratorii acestora fac demersuri proprii pentru a le găsi.
Mercer Mann este abordată, într-un moment de cumpănă din cariera ei de scriitoare și fost profesor universitar, de Elaine Shelby. Sub un pretext fals, întâlnirea celor două este pusă sub semnul întrebării. Lui Mercer îi este propus să își petreacă o perioadă la casa bunicii ei, de pe insula Camino, loc unde se bucura de vacanțe în copilărie. Scopul ascuns al acestei escapade și nu cel prezentat – de a scrie o carte – este de a spiona. Mercer trebuie să își lase deoparte durerea pe care gândul reîntoarcerii i-o cauzează și umbra morții bunicii ei și să joace un rol important în găsirea manuscriselor furate. Elaine îi prezintă o afacere profitabilă în schimbul informațiilor culese din jurul librăriei Bay Books și de la Bruce Cable – acoperirea datoriilor și o sumă importantă de bani.
Integrarea în comunitatea de autori de pe insula Camino decurge mai simplu decât s-ar fi așteptat Mercer. Contactul cu Bruce se dezvoltă firesc și natural, relația dintre ei devenind una reală. Mai mult decât impresionată de succesul ei în rolul de spion, Mercer leagă prietenii neașteptate, se bucură de peisaje, citește și chiar încearcă să scrie, este fascinată de afacerea lui Noelle, soția lui Bruce, cu antichități și rafturile bogate din pivnița securizată și controlată din librăria lui Bruce. Mărturisirile privind afacerea cu cărți rare și prezentarea unor exemple cheie, îi oferă lui Mercer dovezile care l-ar putea incrimina pe Bruce. Sub suspiciunea deținerii manuscriselor furate, echipa reprezentată de Elaine Shelby anunță FBI-ul și colecția lui Bruce este investigată. Să fi fost Mercer spionul perfect?
„- Secretele tale rămân ascunse. Nu cred că există cineva căruia să vreau să-i povestesc asta.”
Cum funcționează lumea hoților și cine de fapt sunt cei pricepuți? Afacerile sunt afaceri și fiecare își are partea în final.
Scott Fitzgerald, J. D. Salinger, William Faulker, John Steinbeck, Ernest Hemingway, Virginia Woolf sunt nume ce se regăsesc în romanul lui John Grisham. Având centrată acțiunea pe manuscrise importante pentru istorie, împletirea autorilor consacrați cu tema cărții a rezultat într-o anecdotă pe placul iubitorilor de literatură și căutătorilor de suspans deopotrivă.
Printr-un mod complex de conturare a intrigii, Negustorul de manuscrise redă prin capitole privite mai degrabă ca și părți ale acțiunii, o poveste ce îți ispitește privirea spre paginile de final. Anticipând o serie de evenimente pline de suspans și cu tentă polițistă, în rânduri am căzut de la ritmul antrenant al unui jaf și misterul negustorului de manuscrise, la scene de vorbă multă și descrieri, secvențe de relații intime și apoi o concluzie hilară, nelipsită totuși de farmec. Toate detaliile au condus însă spre o lectură amețitor de captivantă, care se leagă excelent.
Venind din partea ”celui mai bun autor de thrillere în viață” (Ken Follett), romanul Negustorul de manuscrise propune o încântare în materie de cărți, atât cele ce reprezintă o piatră de hotar în literatură, cât și cea de față. Intrând cu personajele creionate de J. Grisham în magazinul de carte, ne delectăm cu o experiență savuroasă și incitantă, mergând pe urma hoților accesăm reversul legalității, iar misiunile de spionaj, ca la carte sau nu, sunt sursă de tensiune. Fiecare personaj este riguros caracterizat și cuprins în imaginea finală, creând o satisfacție reală pentru că nu s-a ratat niciun amănunt care a contribuit în intrigă. Având un stil desăvârșit de scriere, autorul a întrunit toate aspectele unei cărți fascinante, adunând misterul, suspansul, acțiunea și plusând cu note noi.
„În general, scriitorii se încadrează în două categorii: cei care își conturează cu grijă poveștile și știu sfârșitul înainte de a începe și cei care refuză să facă asta, pornind de la teoria că, odată creat un personaj, acesta trebuie să facă ceva interesant.”
„N-am înțeles niciodată oamenii care trec printr-o carte deși nu le place cu adevărat, fiind hotărâți să o termine dintr-un motiv nelămurit.”
Felicitari Alice!Eram curioasa cum este cartea.O voi achizitiona si eu cand revin.
Alice, mi-a plăcut foarte mult recenzia ta. Am citit câteva cărți scrise de Grisham și îmi place foarte mult stilul.
Chiar iti asteptam recenzia. Eram curioasa de carte. Eu nu am reusit inca sa citesc nicio carte a autorului, dar pe aceasta o trec in wishlist. Superba recenzia ta!
john grisham e unul din autorii care nu inceteaza sa ma surprinda. m-ai facut curioasa cu romanul asta, imi plac cartile in care e vorba de manuscrise si chestii de genul!
Oho! Tentanta carte! Pana acum nu am citit nicio carte de Grisham, asa ca e cazul sa remediez problema. Multumesc pentru recomandare, Alice!
Thriller si carti, super combinatie!
Felicitări pentru recenzie.
Si uite cum a trecut timpul, iar eu n-am citit nici macar o carte de Grisham. Fac ce fac si tot nu ma tin de cuvant. Dupa ce ma pun la punct vin cu o parere pertinenta, deocamdata doar savurez cuvintele scrise de tine, Alice.