Nimic mai mult de Anna Todd - Editura Trei - recenzie

Nimic mai mult, de Anna Todd – Editura Trei – recenzie

Nimic mai mult

Anna Todd

Editura: Trei

An apariție: București 2017

Nr. Pagini: 260

  Viața la 20 de ani, plină de tentații și descoperiri, îl regăsește pe Landon Gibson (unul dintre personajele bine cunoscutei serii “After” a aceleași autoare), în plin proces de maturizare.

  Stabilit în New York, după ce și-a petrecut întreaga viață într-un orășel liniștit de provincie, personajul principal încearcă să se adapteze unui stil de viață alert și plin de provocări.

  Povestea este relatată din prisma lui Landon, într-o manieră intimă și amuzantă și se învârte în jurul a câtorva personaje principale, readucând în scenă inclusiv detalii despre evoluția cuplului Tessa – Hardin, cu care ne-am familiarizat din seria anterior menționată.

  Landon este cel mai bun prieten și colegul de apartament al Tessei și îndeplinește totodată rolul de frate vitreg al lui Hardin, cel care i-a frânt inima amicei sale. Împărțit între facultate, job și tentativele eșuate de a-și lărgi cercul de prieteni, tânărul personaj își desfășoară activitatea zilnică într-o manieră liniștită și lipsită de evenimente deosebite.

  Povestea ia o întorsătură diferită în momentul în care, după o perioadă îndelungată de singurătate, Landon se trezește dând curs tentativelor de flirt ale Norei, prietena Tessei.

  Într-o conjunctură nefavorabilă, Landon descoperă că fosta iubire, Dakota, și actuala pasiune, Nora,  împart același apartament în complexul studențesc, detaliu care îngreunează decizia acestuia în ceea ce privește o posibilă relație cu oricare dintre ele.

  Tentat din două direcții diferite, personajul principal jonglează între posibilitatea de a-și recâștiga fosta iubită – Dakota sau de a se lăsa ademenit de atenția cu iz de promisiune cu care Nora îl învăluie din ce în ce mai des.

E plăcut să ai pe cineva cu care să vorbești despre lucruri la întâmplare. E plăcut să ascult amănunte despre viața altcuiva, păreri și gânduri când nu vreau să îmi bat capul cu ale mele. Nu vreau să mă gândesc la Dakota și nu vreau să îmi fie dor de Nora. Sunt un om rău pentru că îmi plac două persoane?” 

  Incapabil să ia o decizie definitivă în ceea ce privește cele două cuceriri și refuzând să le rănească, Landon încearcă din răsputeri să mențină distanța și să-și ocupe timpul cu activități diverse. Dar lucrurile refuză să se mențină pe linia de plutire.

  Aflate la pol opus, cele două apariții, se întrepătrund și îl acaparează treptat pe Landon, care se luptă cu senzația de confuzie și cu dorința de a-și recăpăta controlul propriilor sentimente.

  După ce l-a părăsit în trecut, fără a-i oferi șansa de a-și apăra relația, fragila și indecisa Dakota, prima iubire a lui Landon, poartă în spate un trecut dureros ale cărui întâmplări cimentează legătura sentimentală dintre cei doi, legătură pe care timpul și distanța nu pare să îi diminueze efectul.

Nu vreau ca acest moment să se sfârșească. Nu vreau să plece. Vreau să rămână și să recuperăm clipele când m-a abandonat, vreau să mă facă să mă simt din nou normal. E mai ușor să mă concentrez asupra altor oameni și să fac pe toată lumea fericită decât să mă împac cu faptul că poate sunt mai singur decât am chef să recunosc.”

  Deși gândurile îi zboară adesea către Nora, Landon optează în favoarea femeii care i-a aparținut cândva, dar descoperă pas cu pas că nu este atât de simplu să îți controlezi gândurile și reacțiile atunci când te întâlnești aproape zilnic cu  personajul fanteziilor tale.

  Însă rebela, amuzanta și provocatoarea Nora ascunde un secret pe care nu pare pregătită să îl dezvăluie, deși se simte atrasă de Landon din ce în ce mai mult.

“Nu știu dacă voi putea să îmi țin promisiunea dar e singura mea șansă. Inspir adânc și dau încet din cap.

-Îți promit că nu o să încerc să te ajut. E rândul tău.

De data aceasta, ea e cea care ezită.

-Îți promit că nu o să-ți spun minciuni.

Ridică degetul mic și și-l împletește cu al meu.

-Avem un pact acum. Nu-l strica, mă avertizează ea.

-Ce se întâmplă dacă-l stric? o întreb.

-O să dispar…

Cuvintele Norei mă lovesc în plin și sunt înspăimântat la auzul lor pentru că știu – fără nicio urmă de îndoială – că vorbește serios.”

  Trăirile lui London sunt contradictorii. În lungul său drum de autocunoaștere realizează că nu întotdeauna ceea ce pare ușor de obținut, reprezintă și varianta cea mai potrivită, la fel cum atracția resimțită față de cineva pe care l-ai iubit dintotdeauna, te limitează să descoperi cine ești și ce ți s-ar potrivi cu adevărat.

  Pe fondul relației instabile pe care o are cu Dakota, Landon se simte tot mai atras de Nora. Prin prisma noii relații, Landon încearcă să se descopere pe sine și să exploreze modalități diferite de a gestiona atracția sexuală resimțită față de cineva nou. Dar Dakota nu este pregătită să îl piardă, în ciuda faptului că oscilează constant între nevoia de a se ști iubită și tentația de a profita de cea ce are de oferit noul oraș.

  Presărată pe alocuri cu scene erotice, povestea ne transpune într-o lume a tatonărilor, dorințelor și temerilor resimțite odată cu apariția sentimentului de iubire. Personajul principal este conturat ca fiind un individ pentru care prietenia, loialitatea, curajul și dăruirea, reprezintă linii de ghidaj în viață și prezența lui reușește să îi pună în valoare pe cei din jur, uneori prin simplul fapt că le dedică atenția și susținerea de care aceștia au nevoie.

  Landon atrage simpatia prin felul simplu și direct cu care își expune trăirile și impresiile, uneori într-o manieră naivă, dar simpatică, conturându-și lumea exterioară prin prisma întâmplărilor la care ia parte.

  Un roman ușor de lecturat, despre iubire adolescentină, dezamăgire, prietenie, atracție și dorință, precum și despre lupta cu tine însuți pentru a depăși zecile de obstacole care te încetinesc în căutarea fericirii.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărți

Nimic mai mult de Anna Todd – Editura Trei – recenzie

***Dana Nichițelea (Dana)*** – sunt absolventă de studii psiho-sociale, mamă, devoratoare de cărți, pasionată de filme și cești de cafea aromată, îmi plac plimbările lungi și singuratice pe care le alternez cu reuniuni vesele între prieteni dragi, prăjiturile cu ciocolată și diminețile leneșe. Aleg să mă mențin mereu ocupată desfășurând simultan activități diverse. Mă relaxează conversațiile cu persoane lipsite de false pudori, pentru care sarcasmul, ironia si o doză de cinism, nu reprezintă un punct de cotitură. Am debutat în februarie 2020 la Editura Heyday Books, Bacău cu volumul de proză scurtă “Povestea funcționarului care a devenit cuier”, sunt co-autor în cadrul colecţiei de nuvele "Nuanţe de piper şi ciocolată" - Editura Siono, Bucuresti, lansată în septembrie 2020, iar în februarie 2021 am publicat primul meu roman – La răsărit e ceață – Editura Heyday Books, Bacău. Pentru mine, Literatura pe tocuri reprezintă o comunitate de prieteni, un spațiu în care libertatea și curiozitatea se întrepătrund și un nou început alături de oameni pasionați de lectură.

8 COMMENTS

  1. Cartea te mentine alert iar finalul cere continuitate, motiv pentru care asteptam recenzia volumului 2… 😀

  2. Deocamdata nu, dar presupun ca urmeaza, la fel cum a fost adaptata si seria After a aceleasi autoare.

  3. Foarte frumoasa recenzia!nu am citit nimic de aceasta autoare,încă! Cine știe,prezentarea ta îmi place mult!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.