Fiara inimii întunecate de Kieran Larwood - Editura Paralela 45

Fiara Inimii Întunecate, de Kieran Larwood – Editura Paralela 45 – recenzie

Fiara Inimii Întunecate
Kieran Larwood
Saga celor cinci tărâmuri
Cartea a treia
The Beasts of Grimheart
Ilustrator: David Wyatt
Traducerea: Viorel Zaicu
Număr pagini: 309
  Kieran Larwood este profesor de școală primară, tată și autor de carte pentru copii. Locuiește în Anglia. Saga celor cinci tărâmuri l-a făcut cunoscut și la noi în țară. Încet, dar sigur, cu câteva premii la activ, autorul se impune pe piața cărților scrise de titanii grei ai genului de literatură de ficțiune pentru copii.

SAGA CELOR CINCI TĂRÂMURI

O zeiță, dousprezece daruri magice, iepuri care merg în două picioare, și o mare primejdie: Hapligonul

 În primul volum facem cunoștință cu cei trei frați, cu pericolele prin care trec și dușmanii lor, dar și cu găsirea unor daruri din cele doisprezece magice.
  ”Harpiile metalice cuceresc colonie după colonie. Iepurii sunt uciși, luați sclavi sau transformați în Hapli – mons­truoasele creaturi ale Hapligonului. Podkin e un iepuraș visător și răsfățat. Când Haplii pun stăpânire pe colonia în care trăiește, micuțul reușește printr-o minune să scape, împreună cu sora lui, Paz, și cu frățiorul lor, Puk. Însă Haplii vor neapărat ceva care se află la ei: unul dintre cele Douăsprezece Daruri magice lăsate de Zeiță primelor douăsprezece triburi de iepuri. Așa că cei trei fugari sunt în mare primejdie. Cum o să scape de talazul răului care mătură cele Cinci Tărâmuri?”
În cartea a doua, un Podkin mult mai înțelept (fără voia lui) va descoperi alte daruri, va înfrunta din nou Hapliile și alte pericole.
  ,,Cu Gheara Stelei, pumnalul care taie orice mai puțin fierul și Broșa, care te poate purta din umbră în umbra Lunii, la fel ca și gândul, Podkin va  afla că există un ciocan magic care poate prelucra metalul în așa fel încât să străpungă armura Hapliilor. Problema este că acest ciocan este ascuns în Colonia de la Crucea Mărului, aflată în stăpânirea Haplilor. Cum va reuși Podkin, un iepure fricos și nu prea harnic, să străbată un ținut și o colonie plină de Haplii? Prin învingerea fricii. Va înfrunta frica, va învața să o stăpânească și împreună cu sora, fratele, Crom și alți doi iepurași, Podkin va pleca după Ciocanul magic. Un ajutor nesperat îl vor avea și de la vrăjitoarea Brigid, care își va da darul său magic lui Paz. Este vorba despe Secerea Tămăduirii, un dar foarte valoros dacă știi să îl foloseșți înțelept. Pe drum, trupa lui de iepurași va da de alte pericole, primul fiind Dansatoare pe oase, Zarza și cei doi tovarăși de drum.’
Cartea a treia
  ,,Micul Rue vrea să audă și restul poveștii lui Podkin de la maestrul lui. Dar întoarcerea de la Festivalul Goarnei e plină de peripeții. Rue și bardul sunt răpiți de dansatoarele pe oase, care îl duc în vizuina lor, Piatra Ghimpată. Cineva a plătit pentru uciderea bardului. Dar înainte de asta Maica Stareță vrea să știe dacă execuția bardului e justificată. Iar pentru asta bardul trebuie să dea examenul vieții lui: povestea ultimei bătălii dintre ceata lui Podkin și Hapli. Cum a decurs bătălia? O să-și salveze Puk pielea? Și cine e Maica Stareță?”
  La fetivalul Goarnei, un orășel de corturi, plin de culoare și zgomot se desfășoară și concursul pentru titlul de Mare Bard. De data aceasta este doliu la acest festival. Marele Bard a murit, iar Puk este mâhnit.
  Importanța barzilor este dată de către zeița Estra și Nixa. După ce l-a închis în subteran pe Hapligonul Mâncător de Lume, zeițele au ales iepurii pentru a conduce lumea. Ei umblau și vorbeau la fel cum au făcut și Străbunii înaintea lor.

,,Viața, s-a gândit Zeița, e o mare poveste. Și trebuie spusă de cineva. Așa că l-a chemat pe Goarna să i se alăture, și l-a făcut zeul cântecelor și poveștilor. El și-a ales ca barzi câțiva iepuri și le-a dat binecuvântarea lui: abilitățile de a intra pe tărâmul ideilor și al creației după bunul plac, de a privi lumea ușor diferit și de a da mai departe cuvântul, melodia sau imaginile.
Așa s-au umplut cele Cinci Tărâmuri cu cântece, povești, piese de teatru, poeme și tablouri, devenind un loc mult mai bun.
Barzii au decis că un astfel de eveniment are nevoie de o sărbătoare (și lor chiar le plăcea să sărbătorească), așa că au hotărât să se adune în fiecare an într-o vale lângă Dealurile Zimțate, la limita dintre Enderby și Orestad, unde inelul de megaliți de obsidian cunoscut ca Stâncile Negre scânteia în soarele primăvaratic.”

  Bardul Puk mâhnit după mentorul său, nu va putea să își ia rămas bun cum va dori. El este nevoit să plece și să se ferească, știe că se află în primejdie datorită poveștilor sale, mai cu seamă una dintre ele a deranjat pe urmășii unui trădător, iar acum prețul pe capul bardului este moartea.
Bardul va fi prins și nevoit să spună povestea în fața Dansatoarelor pe oase de la vizuina lor Piatra Ghimpată, mai ales că Maica Stareță va decide soarta bardului. Să înceapă povestea și peripețiile celor trei frați!
  Deja v-ați dat seama că, pentru a înfrunta Hapliile, Podkin are nevoie de cât mai multe daruri, dar și de cât mai mulți aliați. De această dată, Hapliile s-au întors cu mașinării mecanice care mărunțesc cu fălcile lor Pădurea Întunecată, de care se teme. Până va ajunge la Scorbura Întunecată e chestiune de puțin timp, astfel că, colonia este nevoită să o ia din loc. Destinația lor este spre Cuibul Randunicii, acolo unde căpetenie este unchiul lui Podkin, fratele mamei sale. Acesta are în pază ,,Ținta Sufletului”, un arc care niciodată nu ratează țintă.
Podkin și surioara sa mai mare Paz, au câteva din darurile care îi ajută în lupta cu Hapli.
  Gheara Stelei, un pumnal care poate tăia orice (cu excepția fierului); Alinare, secera ce strălucește ca să indice otrava; deține și controlul și creșterea plantelor; Focul Lunii, broșa de argint al cărui purtător poate salta de la o umbră făcută de lumina lunii la altă; Izbici, un ciocan care fac armele capabile să străpungă armura Haplilor.
  Podkin și micul grup care va pleca înainte pentru a ajunge mai repede la Ținta Sufletului, vor fi trădați pe drum de către Vicia, un castaniu din colonia Pârâul Auriu. Acesta s-a dovedit că i-a deconspirat pe cei din Scorbura Întunecată și de aceea Hapli știu unde să distrugă pădurea. Vicia va dori să fure și toate darurile și să le dea ca parte din înțelegere cu Scramashank, căpetenia Hapliilor (urmașii acestuia au angajat asasini pentru bardul Puk)
  Podkin împreună cu frați lui va reuși să scape și să fugă în adâncul Pădurii, acolo unde va da peste Fiara inimii Întunecate, dar și peste Gardienii de la Casa Herne. Aceștia sunt cei care se ocupă de toate elementele din Pădurea Inimii Întunecate. Cei doisprezece Gardieni gigantici, au în posesia lor un dar care îl vor da lui Podkin-Coroana Sângerie, o coroana cu coarne care-i permite purtătorului să citească gândurile.

,,Întorcându-se cu spatele  la copac, a ridicat coroana și și-a așezat-o pe cap. Îi venea perfect: cercul îi ajungea până deasupra sprâncenelor iar cele două coarne se întindeau de-o parte și de altă a capului, trasformându-l într-o versiune miniaturală a Gardienilor.
-Nu cred că face vre…a a început el.
Și atunci s-a întâmplat.
Ca din senin, în minte a început să i se îngrămădească totul.
Emoții, imagini, senzații, sunete, mirosuri-unele incredibile, copleșitoare! -au dat buzna în creierul lui, mult prea repede ca să poată fi controlate în vreun fel.”

  Cu acest nou dar, Podkin își va face aliați, pe lângă Gardieni, și pe Colț Adevărat, un lup uriaș cu blană cenușie și colți ca niște săbii, un mascul alfa care se va alătura în lupta împotriva Hapliilor. La fel se va alătura și Chiorul cu haita lui și Gheara Nopții cu haita lui de lupii feroce.
  Va reuși Podkin împreună cu puternici săi aliată să răzbească împotriva Hapliilor?De unde vor atacă aceștia din urmă și ce avantaje vor avea?
Dacă doriți să descoperiți deznodământul acestei povești, dar mai ales a luptei dintre Podkin și Hapli citiți această carte frumoasă.
  Nu sunt copil, dar am citit cu mare drag aceste trei cărți din această saga a autorului. Am parcurs cu Podkin și frații lui drumul primejdios al pericolelor, dar și al maturizari și a deciziilor înțelepte. Din prima carte mi-a plăcut de acest autor. Dacă doriți ca, copiii voștri să citească ceva folositor, din care ar putea învață o grămadă de lucrurii, recomand această Saga. Aștept următorul volum.

Carte disponibilă pe site-ul Editura Paralela45

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărți

Fiara inimii întunecate de Kieran Larwood – Editura Paralela 45 – recenzie

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.