Nisipuri Mișcătoare - Malin Persson Giolito - Editura RAO - recenzie
Editura RAO - Literaturapetocuri.ro

Nisipuri Mișcătoare – Malin Persson Giolito – Editura RAO – recenzie

Titlu: Nisipuri Mișcătoare

Titlu Original: Störst av allt

Anul publicării: 2016 

Autor: Malin Persson Giolito

Editura: RAO

Număr Pagini: 448

   Romanul suedez “Nisipuri Mișcătoare”, ecranizat de Netflix, este un roman profund ce se învârte în jurul unei idei abstracte. Este un roman tulburător în care nimic nu e ceea ce pare. Fiecare declarație, fiecare mărturie, fiecare gând și fiecare idee poate fi neadevărată, poate fi doar o percepție subiectivă.

  Volumul a câștigat premiul pentru Cel mai bun thriller suedez al anului 2016, cucerind inimile cititorilor prin caracterul misterios și surprinzător, dar și incitant și captivant.

   Maja este o adolescentă de 18 ani, elevă a unei școli de la marginea Stockolmului, într-o zonă locuită în mare parte de oameni cu o stare socială peste medie.

   Viața ei pare una normală, monotonă chiar așa cum reiese din gândurile ei, însă rutina pare să fie dată peste cap în momentul în care este implicată într-un masacru în care întreaga ei clasă este masacrată de însăși iubitul ei, fiul celui mai bogat om din Suedia, Claes Fagerman.

   Maja este acuzată de crimă, iar pe măsură ce ne adâncim tot mai mult în poveste apar din ce în ce mai multe întrebări. Sunt momente în care te întrebi dacă e vinovată și altele în care ești sigur că nu e. Ca în Shakespeare, a fi sau a nu fi.

   Romanul se desfășoară ca un fel de jurnal, un jurnal în care Maja își scrie gândurile și percepțiile, în care prezintă felul în care vede ea situația. Pe parcursul cărții, ea începe să își pună întrebări legate de însăși sensul existenței, atât a ei cât și a celorlalți.

   Încearcă să înțeleagă toate substraturile iubirii și să înțeleagă dacă a simțit vreodată acest sentiment față de cineva, și mai ales încearcă să nu o ia razna după toate necunoscutele care îi domină existența în contextul în care se află.

   Cartea împletește structura complicată a dragostei cu substraturile justiției și felul în care se trag sforile când vine vorba de aplicarea legii.

   Sentimentul de vinovăție o chinuie pe Maja, însă atitudinea ei indolentă o face să pară insensibilă. Dar oare este un criminal care a ajuns să se căiască, sau este o victima care a ajuns să nu mai simtă durerea?

   Incertitudinea din sentimentele ei este comparabilă cu incertitudinea din justiție, unde câștigă cel mai bun indiferent de vinovăția sau lipsa vinovăției acuzatului.

   Mărturiile nu întârzie să apară, însă acestea pot fi la fel de ușor de demontat cum este și povestea Majei, indiferent că sunt mărturii din partea apărării sau acuzării.

   Este interesant cum viața ei s-a schimbat radical. De la o adolescentă tânără și îndrăgostită înconjurată de familie și prieteni, ajunge să fie o femeie singură, blamată de întreaga țară și care se îndoiește de însăși propriile sentimente.

   Pe parcursul romanului adolescenta trece prin sentimente din cele mai diverse: nostalgie, ură, vinovăție, furie, în scurtele momente în care reușește să depășească starea de indiferență care o caracterizează.

   Aș spune că ea este un personaj puternic. Rămasă singură, abandonată de lumea întreagă și ținută în spate de niște părinți care o susțin doar ca să demonstreze ceva, ea a rămas doar cu sine însuși.

  De-a lungul romanului alternează capitole care prezintă atât viața curentă a ei și desfășurarea procesului cât și perioada trecută, cea în care l-a cunoscut pe Sebastian, cea în care a fost fericită, cea în care a fost iubită…sau cel puțin așa a crezut.

   Putem vedea lumea prin ochii ei. Deși procesul se încearcă să fie redat prin lumina obiectivității care ar trebui să îl caracterizeze, nu putem să îl privim complet detașat având în vedere că este prezentat din punctul ei de vedere. Oamenii, caracterele, privirile și insinuările sunt doar perspectiva ei.

   Sunt momente în care se îndoiește de veridicitatea contextului prezent. Există într-adevăr un proces în derulare sau doar își imaginează? Este ea într-adevăr o adolescentă implicată într-unul din cele mai tragice evenimente din Suedia sau este o tânără cu probleme mentale care are halucinații și care își țese povești în minte pentru a trece timpul mai ușor?

  Experiența autoarei din punct de vedere juridic este evidentă, având în vedere multitudinea detaliilor din timpul procesului și a termenilor pompoși care nu se sfiesc să își facă loc între pagini.

   Deși la început mi s-a părut destul de plictisitoare cartea, pe măsură ce am început să avansez și să aflu detalii despre felul în care s-a petrecut totul, am început să fiu din ce în ce mai interesată până când misterul a început să crească exponențial o dată cu curiozitatea mea.

   Prezentarea autoarei a fost succintă, fără detalii inutile sau neverosimile, creând astfel o poveste captivantă care chiar își merită pe deplin premiul câștigat.

   Mi-a plăcut foarte mult faptul că această carte a reușit să îmi transmită sentimente, căci acesta este lucrul care face o carte bună. Și nu numai că mi-a transmis sentimente, ci m-a făcut să simt ce simțea Maja, ca și cum aș fi fost acolo, ca și cum eu aș fi fost cea acuzată. Oare cât de departe poți să mergi cu acest lucru?

   Anna Malin Ulrika Persson Giolito este o scriitoare și avocată suedeză care a activat ca și avocat în cadrul Comisiei Europene. Și-a început cariera ca și scriitoare în anul 2008 când a publicat cartea Dubbla slag.

   În 2017 Netflix și-a anunțat dorința de a realiza un serial pe baza romanului Nisipuri Mișcătoare.

Recenzii cărţi

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

***Gabriela Rădulescu(Gabi)***Eu sunt Gabi, și mi se mai zice ştrumf sau șoricel. Sunt o persoană deschisă și amuzantă, sau cel puțin așa mi se spune. Îmi place să fac multe lucruri, de cele mai multe ori în același timp.    În timpul liber stau sub un morman de cărți, și când nu sunt acolo, sunt... sub alt morman de cărți.    Dacă vrei să îmi atragi atenţia poți să îmi trimiți o melodie (rock sau latino – știu sunt ciudată) sau o carte. Se zice că nu se face primăvară cu o floare, dar cu o carte pentru mine se face.    Așa cum spuneam mai sus, sunt o combinație ciudată. Sunt o IT-istă care citește și ascultă rock și muzică latino. Nu știu de unde mi s-au tras pasiunile astea combinate, dar îmi place ceea ce sunt. :)

10 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.