Nume de cod:Trandafirul de Kate Quinn - Editura Litera - recenzie

Nume de cod:Trandafirul, de Kate Quinn – Editura Litera – recenzie

Nume de cod:Trandafirul
Kate Quinn
Editura Litera 
The Rose Code
Traducere: Gabriela Grigoraș
Număr pagini: 511
  ,,1940. În timp ce Anglia se pregătește să lupte împotriva naziștilor, trei femei foarte diferite răspund unui apel de a se prezența la misterioasă proprietate rurală Bletchley Park, unde cele mai bune minți din Marea Britanie se antrenează pentru a sparge codurile militare germane.

  1947. Marea Britanie postbelică este cuprinsă de febra nunțîi regale a prințesei Elisabeta și a prințului Philip, iar cele trei prietene devenite adversare sunt reunite de o misterioasă scrisoare criptată. Un trădător neidentificat a apărut din umbrele trecutului lor de la Bletchley Park, iar acum Osla, Mab și Beth trebuie să reînvie vechea lor alianță și să spargă împreună un ultim cod. Dar fiecare petală pe care o îndepărtează din codul Trandafirul aduce pericolul – și pe adevăratul lor dușman – mai aproape…”

  Kate Quinn s-a născut în sudul Californiei și a urmat cursurile Boston University, de unde a obținut diplomă de licență și diplomă de master în canto clasic. Pasionată de istorie, ea a scris patru romane din seria „Empress of Rome“ și două cărți a căror acțiune se petrece în perioada Renașterii, în Italia, descriind începuturile familiei Borgia. Au urmat romanele Rețeau Alice și Zbor în trecut cu acțiunea plasată în secolul XX. În prezent trăiește în San Diego,împreună cu soțul ei.
   Nu am citit până acum nimic de această autoare, dar această carte are o excelentă documentare, în unele locuri prea descriptivă chiar, a celor din spatele liniilor de bătălie, criptologi și analiști, cei care au fost indispensabili în război, trăirile a sute de oameni, aspirațiile, frica, surmenajul, stresul, speranța dar și rușinea oprobiului public asupra celor care luptau neștiuți în acest război.Toate aceste simțăminte sunt creionate în destinul a trei femei remarcabile, dar și a unora dintre colegii de muncă sau iubiții lor. Era epoca secretelor, nimic nu se discuta, nimic nu răsufla despre titanica muncă depusă de acești oameni aleși din toate domeniile. Fiecare excela sau nu într-un lucru căruia îi era de folos la conacul de la Bletchley Park.
 
  Acțiunea cărți alternează între perioada războiului din 1939 -1944 și perioada posbelică.
  Osla Kendall, o tânăra frumoasă, brunetă, cu gropițe în obraji, cu o dorință de nestăvilit de a lua parte în felul ei la război. O tânără cu o situație materială bună, dar care nu are un domiciliu stabil pe care îl poate numi casă, cu o poftă de viață pe care doar tinerii fără griji o au. O nonconformistă, dar cu principii de viață sănătoase, tânjește după stabilitate în viața ei. Va fi convocată la conac pe baza cunoașteri limbilor străine, în special germană. Dorința de a ajută în război, combinată cu participările la serate dansante pentru a păstra un strop de normalitate în haosul creat, va alterna cu munca grea pe care o avea în schimburi la conac. Un iubit prinț care o răsfață și două prietene de nădejde pe timpul războiului.
 
  Mab sau regina Mab, crescută în cartierul sărac al Londrei, cu un trecut pe care îl ține secret de tema consecințelor, va fi convocată pe baza priceperi sale la dactilografiat la Conac. Aspirațiile sale sunt minime: să găsească un soț bun și să o poată crește ea pe Luce, surioara mai mică. O prezență agreabilă ochiului masculin. Un viitor incert, un soț recent, o aspirație la o viață de familie liniștită  în acele vremuri.
  Cele două fete o vor întâlni pe fata gazdei lor, Beth. Acesta considerată fată bătrână, iar de către mama ei o persoană cam slabă cu capul. În schimb Beth rezolvă rebusuri ca nimeni alta, devenind una dintre cele mai bune criptanaliste de la Bletchely Park. O tânără care e timidă de felul ei, ștearsă, care nu iese din vorba mamei sale care o pedepsește pentru orice necuviință, dar este una din geniile care a ajutat la importante decriptări soldate cu victorii din partea soldaților englezi. Această va avea o relație cu o coleg de muncă – Harry, un bărbat cu o căsătorie dificilă.
 
 În prezentul anului 1947, când mai sunt doisprezece zile până la nuntă secolului, nunta regală dintre prințul Philip și prințesa Elisabetha a Angliei.
 
  Osla mulțumită cu realizările ei, dar neliniștită și cu nenumărate aduceri aminte în privința relației cu viitorul consort al prințesei. Nu ajută nici știrile din ziar, nici ziariștii care fac presupuneri și presiuni în privința fostei iubite a lui Philip. Când Osla a fost forțată în timpul războiului să aleagă pentru a-i salva viața prințului cu rădăcini germane și pentru a nu fi bănuită de trădare, a renunțat la relația cu acesta fără a îi oferi vreo explicație. S-a logodit în pripă cu un fost coleg de la Conac pentru a nu fi nevoită să îndure singură nunta fostului iubit. Mare greșeală!
 

,,În fond, conform standardelor orcărei femei, își duse propriul basm către un final fericit.O slujbă onorabilă în timpul războiului, chiar dacă nu putea vorbi niciodată, dar niciodată despre asta, un apartament în Knightsbridge plătit cu propriul salariu, un șifonier plin cu rochii după ultima modă, un post la Tatler, unde scria articole de divertisment…A,și un logodnic care-i pusese un smarald scânteietor pe deget, să nu uităm de el! Nu, Osla Kendall nu avea nici o scuză să fie amărâtă. În fond, relația cu Philip se terminase cu mulți ani în urmă.”

 
  Când găsește în corespondența sa un plic pătrat și pătat, iar înăuntru un mesaj scris în Cifrul Vigenere, totul o ia la vale și prezentul se va contopi cu trecutului ei nu îndepărtat, petrecut în armată.
Din trei prietene care își dezvăluiau lucruri, au rămas două fete care nu se suportau între ele, iar a treia fusese închisă într-un azil de nebuni.
  Nici acum Osla nu crede că Beth a clacat. Era una din geniile criptoanaliștilor și în orice situație a făcut față cu succes. Posibil ca aceasta să fi descoperit în decriptările sale un trădător, iar acesta să se fi descotorosit de ea. Totul duce la o înscenare. La fel s-a încercat și în privința ei să o denigreze cineva. Cine oare?
 
  În depărtare, o femeie sfrijită se uita pe fereastra celulei și se ruga să fie crezută. Nu prea trăgea nădejde. Locuia în casa celor țicniți, unde adevărul devenea nebunie și nebunia adevăr, iar așteptarea dureroasă.
 

,,Osla și Mab
La Bletchley Parc era un trădător care vindea informații în timpul războiului.
 Nu știu cine, dar știu ce a făcut. Am găsit dovezi că lucra în departamentul meu, dar oricine ar fi fost, m-a închis aici înainte să pot raporta.
 N-aveți decât să mă urâți, dar ați depus același jurământ ca și mine: să apărați BP și Anglia. Jurământul este mai presus decât noi. Ajutați-mă să ies din azilul ăsta și să-l prind pe trădător.
Luați-mă de-aici.
Îmi sunteți datoare.”

    Osla o va sună pe Mab pentru a-i confirma dacă și ea a primit un mesaj de la Beth. Aceasta nu vrea să mai audă de perioada războiului, care i-a răpit cele mai dragi ființe. Acum este recăsătorită și are doi gemeni, și vrea să uite ziua fatidică în care și-a pierdut soțul și surioară oficial, neeoficial, era fiica ei. Mab o acuză și pe Osla de moartea celor doi, dar când va afla că Beth a știut exact ca respectivă localitate va fi ținta raidurilor și nu a zis nimic, aceasta va cauza indirect închiderea lui Beth. Aceasta din urmă era legată de Clauza de cofidențialitate și urmările ei au fost adânc înrădăcinate în mintea multor persoane. Frica de a nu dezvălui ceva chiar și involuntar a rămas și peste ani.
 
  Beth află că urmează să fie supusă unei operații de lobotomie. Nu știe exact ce înseamnă, dar a văzut o colegă din azil cum a ajuns o legumă. Abia după trei ani și jumătate va reuși să trimită mesajele, ca pe un ultim strigat de ajutor. Mintea s-a super activă va lucra neîncetat, încercând să dea de adevăratul trădător. Va rememora fiecare clipă din viața sa, va încerca să își amintească fiecare secvență petrecută în solicitantul, dar îndrăgitul post de criptoanalist .Își va da seama că de multe ori nu știe când e zi și noapte, adâncită fiind în munca de maximă securitate de la Conac.
 
,

,Momentul a venit la începutul lui decembrie.Toată lumea s-a adunat în jurul biroului lui Beth, cu sufletul la gură, în timp ce ea scotea din învălmășeală grupuri de cuvinte germane lizibile. Iată-l-mesajul descifrat-vorbitoarele de germană au confirmat că era lizibil. Beth nu a întrebat, nu-i pasă ce înseamnă. Și-a dus pumnul la gură și a mușcat feroce, văzând stele verzi și clipind fragmente de cod. Dintr-o dată i s-a făcut foame, nici nu-și mai aducea aminte când mâncase ultima dată. Nu știa când fusese acasă ultima oară sau ce zi era. Nu știa nimic în afară de faptul că reușise. Reușise toate. Sparseră Enigma Spy.”.

 
  Cine este trădătorul? Și de unde a știut momentul exact când Beth a decriptat dovada incriminatoare?
  Osla și Mab vor pleca la azil să discute cu Beth și să descopere în ce stare mintală este aceasta.Tânăra a avut parte de un șoc când adevăratul trădător și-a făcut apariția la ea și recunoscându-și faptele. Cel mai grav este că acum trădătorul lucrează la MI-15, un post foarte important. Aceste are nevoie de dovezile incriminatoare pe care Beth le-a ascuns, în schimbul renunțări la lobotomie.
  Cu ajutorul fostelor sale prietene, Beth va evada și va încerca să decripteze și restul documentelor, operațiune numită Trandafirul, pentru a reuși să demaște trădătorul.Termenul este până la nunta regală, ceea ce în mod obișnuit durează luni, nu zile.Vechiul iubit, care o credea moartă, foștii colegi de la Conac se vor reuni și vor încerca împreună să spargă codurile.
Ce se va întâmpla mai departe, cine este adevăratul trădător vă las să aflați din carte.
Cum va gestiona Osla adevărul crud pe care îl va afla?
Datorită lui Beth, Mab va descoperi secretele nerostite vreodată de soțul ei și viceversa. Va rezista căsătoria lor?

Carte disponibilă pe site-ul Litera

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Nume de cod:Trandafirul de Kate Quinn – Editura Litera – recenzie

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.