Dispărut fără urmă de Harlan Coben-Editura Lider

Dispărut fără urmă de Harlan Coben-Editura Lider-recenzie

Titlul original: Gone for good
Traducere Irina Negrea
Editura Lider
Anul: 2006
Număr pagini: 448

   Am obiceiul să cumpăr thrillere bazându-mă pe descrierea cărții, puțin la noroc cum s-ar spune, dar nu m-am prea înșelat. Așa am făcut cunoștință cu mulți autori, cvasi-necunoscuți la noi. Aveam 3 dintre cărțile lui Harlan Coben (apărute la editura Lider) de ceva vreme, dar acum le-a venit rândul. M-au surprins, m-au încântat și sincer mi-a fost ciudă că nu le-am citit până acum, dar niciodată nu e prea târziu.

   Haideți să vorbim puțin despre autor.

   Harlan Coben s-a născut pe 4 ianuarie 1962 în Newark, New Jersey, S.U.A.

   La terminarea școlii, Amherst College, lucrează o vreme în compania bunicului său, dar drumul lui era trasat de mult așa că începe să scrie și la 26 de ani publică primul sau roman ”Play Dead”, un roman de succes. Devine scriitor cu normă întreagă.

   Este primul scriitor care a primit toate cele trei premii: ”Edgar Award”, ”Shamus Award”, ”Anthony Award” și de asemenea primul autor invitat (în mai mult de un deceniu) să scrie ficțiune pentru pagina din New York Times op-ed.

   Trăiește în Ridgewood, New Jersey alături de soția lui, medic pediatru și de cei 4 copii.

   Este creatorul a 2 showuri de crimă–dramă: unul pentru televiziunea britanică ”The Five” și al doilea pentru televiziunea franceză și britanică “Safe”.

   Cărțile sale sunt:

-seria Myron  Bolitar: 11 romane

-seria Mickey Bolitar: 3 romane

-romane diferite: 16, dintre care s-au tradus la noi 4: ”Un mesaj șocant”, ”Dispărut fără urmă” (Gone For Good), ”Pădurea”(The Woods), ”Destine Furate” (Hold Tight).

“Pentru copilul Will Klein, fratele său mai mare, Ken, are aura unui erou. Până într-o zi când, acuzat de violarea și omorârea fiicei unor vecini, Ken dispare pur și simplu. În ciuda dovezilor incriminatoare, familia să nu poate accepta ideea că cel cu care se mândresc atât de mult, campion de tenis și unul dintre cei mai chipeși băieți, ar putea fi autorul unei asemenea fapte abominabile. Cum nu s-a mai auzit nimic despre el, toată lumea este convinsă că a dispărut pentru totdeauna. Dar, după unsprezece ani, Will găsește dovezi că fratele său trăiește. Este doar începutul într-un lung șir de întâmplări uimitoare, ce vor scoate la iveală adevăruri șocante. Ignorând amenințările primite, Will este hotărât să continue cercetările până la capăt. Iar surprizele se țin lanț…”

   O familie unită și iubitoare, o mamă veselă care-și adoră soțul și copiii, protectoare mai mult decât poate ar fi fost normal, dar având grijă să nu le distrugă personalitatea sau să-i facă de râs. Toți colegii și prietenii copiilor o iubeau, nu degeaba, pe Sunny.

   Ea și soțul ei au avut trei copii: Ken, Melissa și Will.

  Ken era “băiatul de aur”, sportiv, frumos, vesel, iubit de familia lui și mai ales de fete. Totul părea perfect, poate prea perfect, până când fata din vecini, Julie Miller este ucisă și Ken învinuit de crimă. Ken dispare, familia nu mai știe nimic despre el. După o vreme se sting și rumorile din presă, dar apar tot timpul indicii-cum că s-ar afla într-un anumit loc pe glob-indicii care se dovedesc false.

    Melissa se căsătorește și pleacă departe, vrând parcă să uite totul.

   Will devine director la Covenant House, un centru care se ocupă de copiii și tinerii străzii, îi căutau, îi ajutau, încercau să salveze cât mai mulți, să le ofere o altă viață. Uneori, Will, bătea toată noaptea drumurile cu Squeres, cu dubița firmei, căutau grupurile de tineri, încercau să le câștige încrederea, să-i determine să vină la centru să ceară ajutor. Nu era ușor, dar fiecare izbândă conta enorm.

   Squeres era foarte priceput să le câștige încrederea, poate datorită și trecutului lui problematic.

   Moartea lui Sunny este începutul unei adevărate furtuni și deschide calea aventurilor pentru Will care află că fratele lui trăiește și mama lui știa. La acestea se adaugă dispariția iubitei lui, Sheila Rogers, care după înmormântare îl părăsește lăsându-i un bilet “Te voi iubi mereu”.

   La scurt timp după dispariția ei pe șosea este găsit un corp identificat ca fiind Sheila Rogers și FBI îl caută pe Will pentru declarații. Agentul Pistillo este de-a dreptul agresiv, amintindu-i de crimă lui Ken, întrebându-l obsesiv iar și iar aceleași amănunte pe care Will nu avea cum să le uite sau să le îmbunătățească.

   Da, Julie fusese prietena lui Will în liceu, dar după primul an de colegiu se despărțise de el și câteva luni nici nu mai venise acasă, probabil ca să nu-l întâlnească.

   Da, în ziua aceea fatidică veniseră acasă și ea și Ken, dar Will nu știa nimic mai mult.

   Între timp mergând la înmormântarea Sheilei și văzând pentru prima dată victima, Will își dă seama că aceasta nu era iubita lui, nu era femeia pe care el o știa ca Sheila.

   Hotărât începe să cerceteze ca să afle ce s-a întâmplat. Mai mult, mama Sheilei întreba obsesiv de fiica acesteia de Carly.

   Will află că fratele lui lucra pentru un prieten de-al său din liceu. De fapt Phil McGuane avea o grămadă de  firme, se ocupă de droguri, protecție, crime dar și afaceri legale, și-l folosea pe John Asselta, poreclit Strigoiul. În liceu John omorâse un băiat, care-l șicana mereu, ajunsese la casa de corecție, dar după viața dusă cu un tată bețiv și agresiv nu-l mai speria nimic. Apoi ajunsese în armată la operațiuni speciale, studiase în Asia diferite tehnici și devenise un asasin de temut.

   Pe de altă parte cumnatul lui Pistillo fusese ucis la ordinul lui McGuane, așa că el vrea cu orice preț să-l închidă. Doar că nu avea probe, și atunci când îl prinde pe Ken îi dă drumul cerându-i să-l ajute și să-i facă rost de dovezi despre Mc Guanne. Se pare că, Ken, le și găsise doar că atunci murise Julie și el dispăruse din nou.

   Fusese greu de găsit prima dată, dar acum era imposibil pentru că ei căutau un suspect singur, dar Ken avea cu el o prietenă pe adevărata Sheila și fetița ei Carly.

  Will începuse discret cercetările când este căutat de Katy Miller, sora lui Julie, copil la vremea morții ei. Katie văzuse cum fusese omorâtă sora ei și voia răzbunare.

   Will îl bănuiește pe Strigoi că ar fi ucis-o pe Julie și i-ar fi înscenat totul lui Ken. Doar că Strigoiul o iubea pe Julie, ea fusese singura persoană care-l trata omenește, chiar prietenește și voia și el să găsească vinovatul și să-l ucidă.

   Și iată cum toată lumea are ceva de ascuns, fiecare are secrete vechi și foarte bine păzite..

   Will va deveni, fără să-și dea seama, pion în mâinile lui Katy Miller și John Asselta, astfel că până la urmă Ken va ieși la iveală, dar surprizele continuă…

   Julie și adevărata Sheila fuseseră colege de cameră la facultate și bune prietene. Falsa Sheila, pe nume Nora, fusese și ea prietenă cu Sheila, Ken și Carly în Europa. Având și ea o poveste de ascuns la un moment dat schimbă identitățile cu Sheila.

   Mc Guane este un om care calcă la propriu pe cadavre ca să-și atingă scopurile.

   John Asselta, Strigoiul, acum asasin plătit, regretă că nu reușise s-o salveze pe Julie, așa că urmărește tot dornic s-o răzbune.

  Pistillo, agentul FBI, care voia să-și răzbune cumnatul. Will, familia lui, secretele ascunse și vina tatălui lui și nu în ultimul rând Ken catalizatorul tuturor întâmplărilor.

   Îmbinarea tuturor acestor lucruri duce până la urmă la o explicație șocantă.

   Ce se întâmplă cu Mc Guanne? Cine este Nora (falsa Sheila) și cum a ajuns să se amestece cu ei?Cine sunt adevărații părinți a lui Carly și ce se întâmplă cu copila? Cât de ticălos a fost Ken și care era de fapt jocul lui? Cu cine era aliată Katy Miller în lupta ei pentru răzbunare? Cum a reușit Strigoiul să rezolve acest puzzle, să se afle adevărul și să se și răzbune în același timp?

   Ce se întâmplă cu protagoniștii până la final veți afla citind cartea.

  Ce pot să vă spun cu toată sinceritatea este că n-am citit de mult timp o carte atât de plină de adrenalină, situații încâlcite, crime, urmăriri, răsturnări de situație, povești de iubire, ură, trădare.

  Așa că vă recomand cu tot sufletul cărțile autorului.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi thriller

Dispărut fără urmă de Harlan Coben

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

25 COMMENTS

 1. Felicitări pentru recenzie! Mi-a plăcut enorm; am rămas în pană până la momentul în care voi citi cartea. Mă întreb ce final va avea; sigur va fi de neașteptat. Mulțumesc pentru recomandare!

 2. Eram sigura ca e recenzia ta! :)) Si dupa carte, si dupa stil! Pare interesanta, cred ca o pun pe lista.

  • Sunt convinsa ca te-ar incanta la fel de mult ca pe mine,oricare dintre cartile autorului.

  • Nici eu pana acum,dar voi urmari daca se mai traduce ceva.Ti-ar placea pentru ca este un roman complex

 3. Felicitari pt recenzie, Arci! Pare foarte tentant romanul, cu multe intorsaturi ce cu siguranta ar tine cu sufletul la gura chiar si cei mai pretentiosi cititori. Il trec pe lista 🙂

  • Stii pe masura ce citesti banuiesti cate un personaj sau te gandesti la o explicatie dar …totul e de necrezut si totusi logic

 4. Arci, felicitări pentru recenzie! Am citit, în ultima vreme, mai multe recenzii la cărți thriller și voi trece și eu la acest gen, după ce termin celelalte cărți din listă.

  • Asa este.Am mai citit doua carti de-ale autorului aparute tot la ed.Lider si nu m-au dezamagit

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.