3 ecranizări – 10 negri mititei

3 ecranizări – 10 negri mititei

by -
20
3 ecranizări -10 negri mititei

10 negri mititei – 3 ecranizări – filme

10 negri mititei, 3 ecranizări

   „Zece negri mititei , capodopera Agathei Christie, este unul dintre romanele care au inspirat cele mai multe filme și piese de teatru, fie ele adaptări fidele sau pur și simplu, producții pornite de la ideea cărții.

   Mai multe persoane strânse la un loc, ce sunt ucise pe rând, una câte una; este astăzi un scenariu des abordat, însă la vremea respectivă, creația lui Dame Agatha a dat dovadă de mare originalitate.

   Nu voi vorbi despre mulțimea de producții apărute ca ciupercile după ploaie, ce au folosit această idee, ci de câteva ecranizări ale romanului Agathei Christie. Acestea, la rândul lor, sunt numeroase, mă voi referi aici doar la cele pe care am reușit să le urmăresc.

   Cea mai recentă ecranizare e celebrului roman este cea din 2015, realizată de BBC și scindată în 3 părți (8.0 IMBd). Cu toate acestea, un cuvânt important de spus l-au avut și filmul din 1945 (7.6 IMBd) sau ecranizarea rusească, din 1987 (7.9 IMBd).

   Nu mă așteptam, dar cel mai mult mi-a plăcut filmul rusesc, din 1987, Desyat Negrityat. Este cea mai fidelă adaptare, iar locația este pur și simplu, superbă: castelul cunoscut sub numele de „Cuibul Rândunicii” (Swallow’s Nest) și Palatul Vorontsov, ambele în Peninsula Crimeea. Totodată, atmosfera este cel mai bine redată: tensiunea, teama fiecăruia de a fi următorul ucis, lupta pentru supraviețuire, felul în care toată lumea suspectează pe toată lumea, neștiind cine ar putea fi criminalul…

   3 ecranizări -10 negri mititei

   Adaptarea americană din 1945, deși te-ai aștepta să aibă o atmosferă apropiată de cea din roman, având în vedere perioada, are prea multe modificări, iar cu finalul pur și simplu, nu am fost de acord. Sunt curioasă ce părere a avut scriitoarea despre răsturnarea de situație populară și clișeică. Chiar dacă am apreciat faptul că s-a introdus prezența unei pisici, alte întrebări apar: a cui era pisica, din moment ce insula era pustie și mai ales, ce s-a întâmplat cu biata de ea? Unde găsea de mâncare? Știu, numai eu puteam să mă gândesc la pisică atunci când oamenii mor pe capete, dar cred că dintre toți, ea merita să trăiască.

   Am găsit ecranizarea din 2015, realizată de BBC, destul de rezonabilă, cu nume notabile ale cinematografiei britanice, însă cam plictisitoare, lipsită de dinamism. Parcă nu mai aveam răbdare, iar 3 părți au fost prea mult.

   Totuși, rămân la aceeași părere: nicio ecranizare nu se poate ridica la nivelul cărții, oricât de bine realizată ar fi. Dar este doar părerea unui fan.

Voi ați văzut una dintre adaptări? Care?

P.S.: Am văzut trailerul ecranizării din 1974, poate va urma un articol și despre ea…

Recomandări Filme

Surse foto: IMDb, Wikipedia

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

20 COMMENTS

    • Da, oferta e mult mai larga, n-am apucat eu s-o urmaresc in intregime :)) Vizionare placuta!

  1. Am vazut acum foarte multi ani o ecranizare ,sincer nu-mi amintesc prea multe dar cartea ni-a placut foarte mult.Multumim Sorina,interesant articolul

    Imi

    • Multumesc! Pai daca a fost acum multi ani, poate fi cea din 45, 74 sau 87. Oricum, sunt foarte multe.

  2. si mie miar placea un craciun altfel fara lumina fara bucate alese doar cu cei dragi alaturi si binenteles sa nu uitam the baby jesus in a manger cand spunem ca avem de toate si nam eradicat saracia cae pace si e razboi ca traim in lumina si suntem de mult timp in intuneric,ceas mai putea adauga y are all doomed to hell in eternity

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.