Home Retete culinare Omletă – Ciorbă rădăuțeană cu ciuperci pleurotus – Prăjitură cu brânză dulce...
Omletă – Ciorbă rădăuțeană cu ciuperci pleurotus – Prăjitură cu brânză dulce – Sos de ciuperci
Omletă – Ciorbă rădăuțeană cu ciuperci pleurotus – Prăjitură cu brânză dulce – Sos de ciuperci
1. Aperitiv: Omletă (Vero):
- 3 ouă bătute cu sare și piper.
- în tavă punem o linguriță de unt.
- se întoarce pe ambele părți
2.Ciorbă rădăuțeană cu ciuperci pleurotus (Iliuţa):
- într-un vas punem 5 litri apă în care adăugăm 4 morcovi tăiați feliuțe, două cepe întregi (ulterior le scoatem), un păstârnac și o țelină tăiate cubulețe, un os de vită pentru gust, sare, piper, boia de ardei dulce sau iute și foi de dafin.
- lăsăm să fiarbă pentru 30 de minute la foc potrivit.
- între timp tăiem feliuțe 1 kg de ciuperci pe care îl adăugăm peste restul ingredientelor și le lăsăm să fiarbă pentru încă 35-45 minute.
- la final punem compoziția rezultată din 5 ouă (doar gălbenuș) amestecate cu 450 ml smântână pentru gătit.
- se încorporează treptat în zeama de la ciorbă.
- adăugăm 3-4 căței de usturoi întregi.
- se mai lasă pentru 3-4 minute la foc mic, după care punem pătrunjel tocat înainte de a o lua de pe foc.
3.Sos de ciuperci (Vero):
- 1 kg de ciuperci champignon se curăță și se pun în tavă cu o ceapă rasă și o lingură de unt, se dă focul mic.
- condimentăm cu sare si piper (eventual vegeta in loc de sare) și când sunt fierte adăugăm 3 caţei de usturoi pisat.
- se pregătește într-un bol 3 linguri făină, 100 ml lapte și 2 linguri de smântână grasă.
- se amestecă bine apoi îl punem peste ciuperci
- amestecăm încontinuu la foc mic, până se îngroașă suficient.
- oprim focul și mai adăugăm 1 lingură de oțet.
- se poate servi cu mamaligă
- sau dacă vreţi cu grătar de porc sau pui
4.Prăjitură cu brânză dulce (Vero):
- 700 gr făină, 3 linguri untură, 1 praf de copt, 1 cană zăhăr , zăhăr vanilinat și esență de vanilie.
- se framântă cu apă minerală.
- se bagă la frigider 30 minute.
- se împarte în două foi și se umple cu cremă.
- pentru cremă 1 kg brânză dulce, 1 cană zăhăr, 1 zăhăr vanilinat, 3 linguri griș.
- se amestecă toate, se umplu foile şi se dă la cuptor la foc mic cam 40 minute
-
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri
Multumim Iliuta si Vero pentru retete!