Omul de cretă - C.J.Tudor - Editura Nemira/Armada

Omul de cretă, de C.J.Tudor – Editura Nemira – recenzie

Omul de cretă

C.J.Tudor

Editura Nemira / ARMADA,2018

Titlu original: THE CHALK MAN

Traducere din limba engleză ALEXANDRU MACOVESCU

Pagini: 283

   Omul de cretă – C.J.Tudor – thriller

Despre autor

   „ C.J. TUDOR s-a născut în Salisbury și locuiește în Sussex, Marea Britanie, împreună cu partenerul și cu fiica sa. Dragostea ei pentru literatură, în special pentru cea întunecată și macabră a început în tinerețe. În vreme ce colegii ei o citeau pe Judy Blume, ea îi devora pe Stephen King și pe James Herbert. De-a lungul anilor, a avut o varietate de locuri de muncă. Printre altele a plimbat câini, a fost reporter, scenarist de radio, prezentator de televiziune, copywriter și, acum, autor de succes. Primul ei roman,Omul de cretă, este bestseller peste tot în lume, fiind tradus în aproape patruzeci de limbi.”

    Când am văzut prima dată această carte, m-a intrigat coperta și titlul. Mi-a adus aminte de jocul spânzurătoarea și ce bucuroși eram când „spânzuram”pe cineva. Un joc de cuvinte criminal de fain. Mi-a mai adus aminte de cretă și la ce o foloseam. Pe vremea mea creta se folosea la scrisul pe tablă. Nu știu dacă făceam cel mai mult alergie la cretă sau la ieșitul la tablă. Foloseam cretă la desenele de pe trotuar, fie că participam la concursurile de 1 iunie, organizate în curtea școlii, fie coloram trotuarul din fața casei și cel al vecinilor cu tot felul de peisaje „artistice”. Dar întotdeauna aveam cretă pentru Șotron. Nu știu dacă copiii încă mai joacă aceste jocuri, dar protagoniștii acestui roman folosesc cretă, iar pe lângă ei se pare că și un criminal.

   ,,Omul de cretă” este un roman subiectiv, scris în capitole alternative petrecute în anii 1986 și 2016. Personajele sunt aceleași, cu mici excepții, dar în perioada copilăriei și după mulți ani. Personajul din a cărei perspectivă ne este prezentat romanul este Eddie.

   Romanul începe cu anul 2016. An în care Eddie este adult, profesor la școala orășelului de provincie în care locuiește dintotdeauna.Un mesaj primit de el și prietenii lui reînvie trecutul răscolind amintiri oribile pe care toți au încercat să le lase în urmă. Amintiri despre cadavrul pe care l-au descoperit cei cinci prieteni, dezmembrat, dar pe care l-au descoperit conduși fiind de mai multe mesaje desenate cu cretă.

   Eddie, Gav, Mickey, Hoppo și Nicky o gașcă de patru băieți și o fată își trăiesc copilăria plimbându-se cu bicicletele, liniștiți, până într-o zi. Atunci când totul începe să fie macabru. Ideea de a-și transmite mesaje secrete au adoptat-o de la un profesor nou venit în oraș. Fiecare copil avea o culoare diferită și lăsau mesaje de întâlnire, așa știau cine a scris mesajul și unde trebuie să se întâlnească, în parc sau în pădure. De aici și titlul romanului „Omul de cretă”, foarte reprezentativ.

   Un accident la bâlci, una dintre roțile din parcul de distracție se desprinde sfărâmând jumătate din capul unei tinere de șaptesprezece ani, poreclită Dansatoarea. Eddie este martor și erou fără să vrea, rugat pe nepregătite de noul profesor să acorde primul ajutor. Aici încep problemele, misterele și tot atunci se termină liniștea copiilor, familiilor lor, dar și a întregului oraș.

   Nu vreau să dau multe detalii, de aceea o să spun doar câteva vorbe despre familia fiecărui copil. O să vedeți că aceste informații sunt relevante abia la finalul romanului.

   Hoppo – tata decedat, mama femeie de serviciu, trăiesc într-o căsuță dărăpănată și au un câine. Gav- un copil durduliu cu părinți înstăriți, proprietari ai unui bar. Mickey– un misogin, dar nu așa malefic ca fratele lui Sean. Părinți modești și oarecum neimportanți. Nicky – fiica unui preot Evanghelist.Reverendul Martin este înverșunat împotriva avorturilor. Eddie– tatăl scriitor, un bărbat visător, cu și fără serviciu, depinde de moment. Mama lui Eddie este medic ginecolog și muncește foarte mult.

Poate a șovăit. Poate i s-a ridicat părul pe ceafă.Tremuri de frică și dai vina pe imaginația care îți joacă feste, dar cea mai mare șmecherie este să te amăgești că totul e în regulă”

   Deși genul cărții este thriller și tema cea mai importantă este crima, ca subteme găsim conceptul de familie și prietenie. Cum se modifică relațiile și motivele din spatele acestora sunt detaliile care fac acest roman misterios și surprinzător. Capitolele trecut-prezent îți creează stări de suspans și curiozitate punând la îndoială fiecare personaj cu fiecare capitol. Ca cititor îți pui întrebarea ”cine e criminalul?” și nu vrei să lași cartea din mână.

   Cunoașterea anumitor detalii ca urmare a faptului că povestea ne este prezentată la persoana I te face să vezi lucrurile într-un fel, punând la îndoială celelalte personaje.

Omuleții secreți și mesajul desenelor cu cretă a fost descoperit.

 Dar cine e criminalul? Cine cunoaște secretul desenelor cu Omul de cretă?

   Dacă, credeți că acțiunea acestui roman se învârte în jurul crimei, vă înșelați. De fapt totul începe atunci, dar urmările sunt pline de indicii, o serie de ghinioane, oameni care mor. Când crezi că ai intuit ce s-a întâmplat în 1986, în 2016 lucrurile se schimbă. Când crezi că în 2016 cunoști adevărul, te trezești cu descoperirea unor secrete din 1986.

Gwen a țipat. Interiorul bisericii era plin de desene. Pe podeaua de piatră, pe stranele de lemn și în amvon. Oriunde se uita. Zeci și zeci desenați cu cretă albă. Unii dansau, alții salutau. Unii mai vulgari. Oameni cu penisuri desenate. Femei desenate cu sâni enormi. Însă, ce era cel mai rău, oameni spânzurați cu lațuri în jurul gâtului. Era ciudat, înfricoșător. Chiar mai mult-sinistru.

Acest citat este redat perfect de titlu și coperta sau invers.

   Acest roman mi-a zdruncinat amintirile copilăriei. Amintiri în care creta nu era un mesaj misterios și înspăimântător, ci doar zâmbete pe fața copiilor. Dar mi-a plăcut. Puțin spus plăcut, pentru că l-am savurat pagină cu pagină în doar câteva ore din week-end.

Omul de cretă este un roman original, palpitant și misterios, iar finalul e surprinzător. Citiți-l și convingeți-vă. Merită.

Cartea Omul de cretă, de C.J.Tudor o găsiţi pe site-ul Editura Nemira

Recenzii cărţi thriller

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

 

 

 

 

 

14 COMMENTS

  1. Am tot vazut cartea asta circuland pe net in ultima perioada, dar nu am citit despre ea pana acum.

    Pare foarte interesanta si bine scrisa.

    Mi-a placut mult si recenzia ta. Foarte concisa si bine prezentata.

    Felicitari! 🙂

  2. Din cate vad, seamana atat de mult cu It… Chiar si numai pentru asta, tot as citi-o! Felicitari pentru recenzie!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.