„În clipa asta, așa arată Edentonul din murala mea. Edentonul meu. Frumoasa și bestia.”

Orășelul minciunilor de Diane Chamberlain - Editura Litera - recenzie

Orășelul minciunilor, de Diane Chamberlain – Editura Litera – recenzie

Orășelul minciunilor

Autor: Diane Chamberlain

Titlul original: Big Lies in a Small Town
Editura: Litera

Colecția Buzz Books
Anul apariției: 2022

Traducere din limba engleză și note de: Gabriela Ghircoiaș
Număr pagini: 440
Gen: Historical fiction, Mister
Cotație Goodreads: 4,12

  O carte emoționantă, cu subtext bogat, despre prietenie și legături puternice, în ciuda barierelor temporale și rasiale.

Două tinere femei, unite peste timp, printr-o pictură murală.

  În 1939, Anna Dale, o tânără pictoriță, câștigă un concurs în urma căruia este aleasă să creeze o pictură murală în orășelul de provincie Edenton. Pictura urmează să fie expusă pe peretele poștei.

  În 2018, Morgan Cristopher, o tânără a zilelor noastre, primește a doua șansă atunci când este contactată de fiica unui artist plastic celebru și avocata acestuia. Morgan este eliberată din închisoare mai devreme cu condiția de a restaura pictura murală făcută de Anna Dale cu decenii în urmă.

Povestea este narată alternativ, din două perspective: a Annei și a lui Morgan.

  Anna este primită în Edenton aparent amabil, dar în fundal se ascunde multă ostilitate: tot orășelul vuiește cu privire la această pictoriță din New Jersey. Unii sunt contrariați de faptul că o femeie a câștigat concursul, devansându-l pe pictorul orașului. Cum să vină cineva străin să surprindă atmosfera acelor locuri, luându-i pâinea de la gură cuiva din Edenton?

Totuși, Anna primește sprijinul necondiționat al unor persoane de culoare, discriminate, la rândul lor.

  Morgan primește sarcina de a restaura pictura în mai puțin de două luni, deși inițial nu are nicio idee despre cum ar face acest lucru. Tehnica restaurării este departe de cunoștințele ei, deși este specializată în arte. Nu înțelege de ce Jess Williams, celebrul artist, a ales-o tocmai pe ea pentru această misiune dificilă. Însă nu-și poate permite să refuze. Este șansa ei de a ieși din închisoare și de a o lua de la capăt.

  Cele două tinere, despărțite de atâtea decenii, au mai multe în comun decât pare la prima vedere. Amândouă pleacă la drum nu prea entuziasmate de sarcina pe care trebuie s-o îndeplinească, au de înfruntat părerile unor oameni care nu cred în ele și pe parcurs, ajung să țină la acea murală ca la propria creație.

„Galeria  nu mai era doar o slujbă pentru mine. Un simplu bilet de ieșire din închisoare. Devenise cu totul altceva.”

„Gândul că m-aș fi putut întoarce la închisoare era doar o parte din panica ce mă cuprinsese brusc. Murala era a mea. Am rămas uluită dându-mi seama ce simț al proprietății aveam față de ea. Erau cherestegiul meu, bătrânele mele feministe din Tea Party, micul meu craniu de la fereastră, ciocanul meu însângerat și motocicleta mea. Nu voiam să lucreze nimeni altcineva la pânză.”

  Morgan devine fascinată de personalitatea misterioasei Anna Dale, pictorița despre care nu se mai știe nimic de când a pictat murala. Lucrarea nu a ajuns niciodată să fie expusă, pentru că aparent, Anna a înnebunit înainte de a o termina. Pe măsură ce deprinde tehnica restaurării și înaintează cu lucrul, este din ce în ce mai curioasă să afle ce s-a întâmplat cu autoarea. Iar ceea ce află nu este tocmai plăcut…

  Pătrundem din aproape în aproape în povestea Annei și la fel ca Morgan, devenim fascinați de ea, dorind să aflăm mai multe. Așa cum Anna și Morgan s-au cufundat în pictarea, respectiv restaurarea muralei, eu m-am lăsat prinsă de lectura romanului. Scriitura ușoară și captivantă a autoarei contribuie din plin la dorința de a da pagină după pagină. Iar finalul este emoționant.

Despre autoare:

  Diane Chamberlain este autoarea a 27 de romane, unele dintre ele bestseller. Născută în New Jersey, la fel ca personajul ei, Anna Dale, a obținut un masterat în asistență socială clinică, lucrând în domeniu, cu adolescenți.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriscartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Orășelul minciunilor de Diane Chamberlain – Editura Litera – recenzie

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.