Scrisoare de dragoste de Lucinda Riley – Editura Litera – recenzie
Scrisoare de dragoste, de Lucinda Riley – Editura Litera – recenzie
Scrisoare de dragoste
Autor: Lucinda Riley
Editura Litera
THE LOVE LETTER
Traducere: MIHAELA-MAGDALENA DUMITRU
Colecția: BLUE-MOON
Număr pagini: 552
“Lucinda Riley s-a născut în 1965 în Irlanda și,după o scurtă carieră ca actriță de film, teatru și televiziune, a scris primul roman la vârsta de 24 de ani. Cărțile ei au fost traduse în 37 de limbi și vândute în 40 de milioane de exemplare, și continuă să emoționeze publicul din toată lumea. În colaborare cu fiul ei, Harry Whittaker, a conceput și a scris o serie de cărți pentru copii, numite The Guardian Angels.
Deși cei patru copii ai Lucindei au crescut în Norfolk, Anglia, în 2015 ea și-a îndeplinit visul de a cumpăra o casă într-o regiune izolată din Irlanda, West Cork, despre care a spus întodeauna că este casa ei spirituală, iar aici a scris ultimele ei cinci romane.
Lucinda a fost dianosticată cu cancer în 2017 şi a încetat din viață pe 11 iunie 2021, înconjurată de familia ei iubitoare.”
“Secrete bine păstrate, un joc periculos…
1995, Londra. Când Sir James Harrison, unul dintre cei mai mari actori ai generației sale, se stinge din viață la vârsta de 95 de ani, lasă în urmă nu doar o familie distrusă, ci și un secret atât de șocant, atât de devastator, încât ar putea zgudui establishmentul englezesc până la temelii.
Joanna Haslam este o tânără jurnalistă ambițioasă, trimisă să facă un reportaj la funeraliile legendarului actor, unde sunt prezente toate celebritățile. Dar, sub toată aparența sclipitoare, Joanna descoperă un secret întunecat: existența unei scrisori pe care James Harrison a lăsat-o în urmă, al cărei conținut alte persoane au încercat cu disperare să-l ascundă timp de peste 70 de ani.
Pe măsură ce desprinde vălul de minciuni care învăluie secretul, Joanna își dă seama că există unele forțe care se străduiesc să o împiedice să descopere adevărul. Și nu se vor opri de la nimic pentru a ajunge la scrisoare înaintea ei.”
„Călătoriți în timp în Londra anilor 1990, descoperind secretele bine păstrate ale societății elegante din Anglia. O evadare perfectă, cu răsturnări de situație din belșug.” (Best Magazine)
Autoarea ne mărturisește că începuturile carierei ei au fost năruite din cauza subiectului sensibil al cărții. Deși a specificat că povestea este plasată într-o ficțională familie regală a Marii Britanii, ar fi trebuit să ia în seamă și avertismentele cronicilor dinaintea publicării cărții, care spuneau că cei de la Palatul St.James nu va gusta subiectul. Drept urmare, în zilele dinaintea lansării, promovările, comenzile și evenimentele de relații publice au fost contramandate inexplicabil.
După o publicare abia sesizabilă, editura i-a anulat contractul pentru următoarea carte, la fel și celelalte edituri cărora s-a adresat. Cariera i-a fost distrusă peste noapte. Fiind proaspăt căsătorită și având un copil mic, s-a axat pe creșterea copilului. După câțiva ani și după ce și-a schimbat numele de familie, a fost acceptată de o nouă editură. După mai multe romane publicate, a văzut în sfârșit lumina tiparului și ”Scrisoarea de dragoste”.
,,La final, aș vrea să reiterez că ,,Scrisoarea de dragoste” ESTE o operă de ficțiune care nu propune paralele cu viața de familie a iubitei noastre regine. Sper că veți gusta această versiune alternativă a istoriei, DACĂ va reuși să ajungă în mâinile dumneavoastră de data aceasta…”(spune autoarea în Notă )
De ce am pus accent pe Nota autoarei?
Pentru că, la fel cum a specificat și ea, acest subiect a deranjat foarte tare Familia Regală. Cartea merită citită, pe parcursul acțiunii, în afară de secretul absolut extraordinar, bineînțeles ficțional, avem parte de crime, intimidări, distrugere de cariere și de vieți, totul pentru păstrarea unor secrete care, se crede că ar avea un impact devastator asupra publicului.
Poate sunt eu o persoană modernistă, dar mi se pare aiurea ca pentru asemenea secrete să moară atâtea persoane. În ziua de azi, aceste ,,așa zise secrete” sunt la ordinea zilei…dar poate pentru curțile regale europene, nu! Eu zic că sunt și ei oameni, au greșit încă din vremuri străvechi până în zilele noastre.
Să încep totuși cu începutul. Totul va porni de la moartea actorului Sir James Harrison, considerat de mulți un mare actor al vremurilor sale.
Anunțul dat în The Times a pricinuit rostogolirea acestui bulgăr uriaș de mister, iar prezența jurnalistei noastre, Joanna, la comemorări, doar ca o simplă îndatorire de serviciu, va atrage după sine uriașe consecințe.
,,O LEGENDĂ VIE A MURIT
Sir James Harrison, considerat de mulți cel mai mare actor din generația sa, a murit ieri în locuința sa din Londra, înconjurat de familie. Avea nouăzeci și cinci de ani. Săptămâna viitoare va avea loc înmormântarea privată, urmată de o slujbă de comemorare la Londra, în ianuarie.”
Acest anunț a fost văzut și de o nostalgică, care dorea un ultim rămas bun. De aici va porni acest scandal uriaș, declanșat de forțele secrete, însărcinate cu protecția Casei Regale și nu numai.
Joanna Haslam, o tânără ziaristă, va avea sarcina ingrata, sau nefastă, cum doriți să o considerați, de a participa din partea ziarului unde lucrează la această comemorare și de a scrie despre eveniment. Fiind părăsită de un iubit, cu care avusese o relație de șase ani, răcită cobză și în întârziere, Joanna va reuși să ajungă la biserică și va ocupa loc pe ultimul rând. Lângă tânăra noastră va sta o femeie în vârstă.
Rudele defunctului au început să apară: Charles Harrison, singurul copil a lui James, și nepoții defunctului.
Zoe Harrison, o tânără blondă uluitoare, actriță, cu o carieră cinematografică în plină ascensiune, ținea de mână un băiețel de zece ani, strănepotul defunctului. Jamie se născuse când mama sa avea doar nouăsprezece ani, și tatăl era necunoscut pentru toată lumea. Mama ținea cu strășnicie secretul paternității fiului său.
Marcus Harrison, fiul lui Charles și fratele lui Zoe, este cunoscut din ziarele de scandal. Îi place viața, îi cam place băutura, iar profesional înregistrează mai multe eșecuri în cariera pe care și-a ales-o, acea de a deține o companie de producție de film. El a fost crescut de mic la internat și a fost un personaj mai distant din viața bunicului. După moartea timpurie a mamei celor doi copii, de educația lor s-a ocupat bunicul James, tatăl fiind în America. Charles se va sătura să sponsorizeze eșecurile repetate ale fiului.
Pentru Zoe, James a fost ca un tată. Acesta a avut grijă de nepoata lui, și niciodată nu a condamnat-o că este o mamă singură. Se va vedea și din testament, când aproape tot îi va rămâne strănepotului, casele lui Zoe, iar lui Marcus o sumă de bani, foarte mică, după cerințele lui. La fel va rămâne un fond pentru a sponsoriza tineri actori talentați.
,,Zoe fusese mereu fetița excepțională a lui James. Copil fiind, nu știuse că bătrânul bun, cu vocea groasă, expresivă, care nu voia să i se spună ,,bunicule”, pentru că îl făcea să se simtă bătrân, era unul dintre cei mai apreciați actori clasici din țară. Zoe crescuse într-o casă confortabilă din Blackheath cu mama și fratele ei mai mare Marcus. Părinții ei divortasera înainte ca ea să împlinească trei ani, iar pe tatăl ei, Charles, care se mutase la Los Angeles, îl vedea rar. De aceea James era cel care devenise figura paternă în lumea ei. Casa lui de la țară,cu multe ascunzișuri-Haycroft House din Dorset-cu livada și dormitoarele intime, de la masarda, formase decorul celor mai plăcute amintiri din copilărie pe care le avea.”
La fel ca majoritatea personajelor din această carte, și Zoe are un secret foarte bine păstrat, și nu dorește cu nici un chip să fie descoperit. Și mai are și o dragoste, nerealizabilă în contextul dat.
Când bătrânei, care era așezată lângă tânăra ziaristă, i se face rău la vederea unui personaj în scaun cu rotile, Joanna va chema un taxi și o va ajuta să ajungă acasă. După câteva zile Joanna va descoperi o scrisoare, adresată ei la birou, iar când o va citi totul se declanșează.
,,Dragă domnișoară Haslam,
Eu sunt bătrâna pe care ai ajutat-o să ajungă acasă de la biserică în urmă cu câteva zile. Aș vrea să vii de îndată la apartamentul meu, căci nu mai am timp de-acum.
Am anexat totuși două plicuri, în caz că nu ajungi la timp.
Păstrează-le asupra ta tot timpul până ce ne vom revedea.Voi avea mai multe de spus când vei ajunge la mine.
Te avertizez, povestea aceasta este periculoasă, dar simt că ești o tânără cu integritate și povestea trebuie spusă. Dacă am murit deja, trebuie să vorbești cu Doamna Cavalerului Alb. Este tot ce îți pot dezvălui acum. Mă rog la Dumnezeu să ajungi la timp.
Te aștept aici.
Am încredere în tine, Joanna.”
Pe lângă o scrisoare obișnuită de dragoste, fără nimic compromițător, era și un program teatral vechi în care apăreau trei personaje.
Când Joanna va ajunge la Rose, aceasta era deja decedată, în condiții misterioase după părerea ziaristei. Bătrânica abia se deplasa, cum să urce la etaj singură și de acolo să cadă pe scări? Simte că e ceva mai mult de atât și vrea să se consulte cu prietenul ei din copilărie, Simon, un funcționar public după cum știa Joanna, dar care în realitate face parte din Serviciile Secrete Britanice. După ce se consultă cu acesta, și se întoarce acasă, își va descoperi apartamentul vandalizat. De aici i se vor declanșa semnalele de alarmă. Un șef de la birou, căruia îi va încredința informațiile, o va avertiza să nu mai aibă încredere în nimeni. La birou va fi retrogradată din postul de jurnalist de informații, ca ulterior să fie chiar concediată.
Simon va fi chemat de către șeful său și însărcinat să dea de urma compromiţătoarei scrisori. Joanna i-o va da lui Simon, chipurile să îi ateste vechimea și nu o va mai primi înapoi – spunându-i-se că s-a dezintegrat! Oare?
De aici încolo Joanna va încerca să descopere singură adevărul, neavând încredere nici în cel mai bun prieten din copilărie. Se pare că nu aceasta ar fi fost adevărata scrisoare.
Tânăra jurnalistă îl va contacta pe Marcus, în vederea unui interviu, în legătură cu fondul pentru tinerii actori, dar și pentru a descoperi cine este Rose. Lui Marcus îi va plăcea mult de Joanna, va încerca să aibă o relație cu ea, care va funcţiona doar puțin timp. Va fi contactat de un agent secret dezaxat, plătit să descopere adevărata scrisoare. Joanna va fi avertizată în legătură cu iubitul ei, și va întrerupe orice legătură cu Marcus.
Zoe în schimb, va relua o veche relație cu nimeni altul decât un Prinț regal, iar acest fapt îi va aduce o serie de incoveniente. Secretele, care trebuiau să rămână îngropate, riscă să iasă la suprafață. Simon va fi delegat ca gardă personală pentru tânăra noastră, iar tânărul Jamie se va atașa de acesta. Zoe va face cunoștiință cu iubita lui Marcus, nimeni alta decât Joanna.
Atunci când la o filmare, un actor bătrân după ce îi dezvăluie lucruri ce i se par fantastice despre bunicul ei, va fi rănit grav și va muri, Zoe le va povesti totul lui Marcus și Joannei. Aceasta deja bănuia că James ar fi avut alt nume și altă înfățișare în tinerețe. De ce nu a fost pomenit acest nume în cărțile autobiografice a lui James? Joanna va descoperi tot mai multe indicii, urma purtând-o și în Irlanda, unde aproape că va fi ucisă.
Pe cine va apăra Simon? Pe prietena din copilărie sau datoria sa față de țară și Coroană?
Va reuși să nu se implice sentimental când va deveni garda lui Zoe? Va asista platonic la relația princiară care se formează?
Va fi de acord Palatul cu relația dintre un prinț și o mamă singură?
Ce secrete ascunde adevărata scrisoare destinată lui James cu mulți ani în urmă?
Se pare că e o scrisoare foarte importantă, dacă a reușit să supraviețuiască datorită ei, și să fie lăsat să își urmeze cariera. Deși a fost căsătorit foarte puțini ani, James nu s-a mai recăsătorit niciodată până moartea sa, la nouăzeci și cinci de ani. O perioadă foarte lungă de timp, rămas văduv de tânăr, oare din ce motiv?
Zoe va reuși să se adapteze consecințelor care decurg dintr-o relație publică la cel mai înalt nivel?
Va reuși Joanna să descopere adevărata scrisoare și să scape cu viață?
Foarte multe detalii, foarte multă acțiune, dragoste, dramă, o carte excelentă pentru lectură. Totuși, mă repet, nu cred că merită atâtea sacrificii păstrarea unor secrete, sau cine știe, eu sunt o persoană simplă, pentru cei implicați sunt mult mai multe dezavantaje.
Excelență ficțiune, mă bucur că a văzut lumina tiparului această carte.
Carte disponibilă pe site-ul Litera
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Scrisoare de dragoste de Lucinda Riley – Editura Litera – recenzie
Felicitari pentru recenzie, Nicol! Am citit cartea (Un secret teribil, semnat cu pseudinimul Lucinda Edmonds) cu multi ani in urma si mi-a placut!