Ozz de Ştefana Cristina Czeller

Titlul original: Ozz
Editura: Tracus Arte
Anul apariţiei: 2013
Nr. de pagini: 308
Gen: Thriller fantasy; Dark fantasy

   Ozz este un thriller fantastic, în care povestea vrăjitorului din orașul de smarald a fost transpusă într-o lume a tenebrelor. Acțiunea romanului se petrece în Ozz și se concentrează asupra aventurilor lui H.L. Simons, un detectiv particular care ascunde un secret înfiorător. Timp de un deceniu, tulburat de viziuni din viața tatălui pe care nu l-a cunoscut niciodată, H.L. a luptat cu dorința de a-l găsi. Dispariția unei studente, Gail, îl va sili să iasă din umbră. E doar începutul unui joc sângeros, în care H.L. e pus în fața unui șir de alegeri cumplite.
Vă recomand să-l urmăriți pe detectivul H. L. Simons în aventura sa, scrisă cu nerv, într-un ritm alert, cu dialoguri uneori surprinzătoare, alteori amuzante, în romanul polițist fantastic, al autoarei Ştefana Cristina Czeller.” – Eugen Lenghel, inițiatorul concursului din partea Gazetei SF, autorul prefaței volumului Ozz.

Ştefana Cristina Czeller    Ştefana Cristina Czeller (născută la Iași în 1973) a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat Lomonosov din Moscova, ca bursier al statului român. În prezent lucrează la cotidianul regional “Evenimentul” ca jurnalist de investigație. Este deținătoarea premiilor Helion, RomCon și Eurocon. A scris proză scurtă, dar debutul editorial îl face în anul 2011, cu romanul “Cerneală și sange”, acesta fiind doar primul volum dintr-o serie ce aparține genului urban fantasy. În anul 2013 apare cel de-al doilea roman al autorei, un thriller fantasy desemnat câștigător în cadrul concursului organizat de Editura Tracus Arte și Gazeta SF.

    Acum câteva minute am terminat de citit romanul “Ozz” și încă sunt sub influența evenimentelor din carte. Îmi simt pulsul mărit, respir sacadat și zâmbesc, mulțumită de modul cum s-a încheiat povestea. S-a întâmplat de multe ori să fiu surprinsă de autorii români ce scriu romane fantasy. Probabil pentru că niciodată nu plec la drum având mari așteptări. Însă ceea ce ajung să observ (stilul, ideile, conținutul) mă face să-mi dau seama că ei se ridică la nivelul autorilor din afară, unii chiar ajungând să îi depășească.

   Citind cartea, mi-am dat seama că Ştefana Cristina Czeller  nu se teme de reacția publicului. Nu este pudică, nu se cenzurează. A vrut să scrie ceva deosebit care să aibă legătură cu o poveste care a fascinat-o în copilărie și a reușit! Când alții îi spuneau să se trezească la realitate, ea a continuat să viseze. M-a fascinat ingeniozitatea autoarei, modul cum a îmbinat un thriller fantasy cu vampiri, cu elemente din celebra povestea a vrăjitorului din Ozz. Chiar autoarea a scris următoarele în making of:
“Căutarea magicianului din Orașul de smarald de către Dorothy și amicii săi a fost una dintre istoriile fascinante ale copilăriei mele. Devenind adult, mi s-a spus că-i cazul să mă mut în lumea „adevărată”, care a izgonit cu hotărâre fantezia. Eu însă am refuzat cu obstinație să rup cordonul ombilical care mă leagă de eroi sau magicieni, vampiri sau oameni de tinichea. Iar acum, le-am dăruit alte chipuri, în orașul Ozz. Așa s-a născut detectivul particular H.L. Simons, fiul unei prostituate de lux și al unui vampir. “

   Romanul Ozz este un thriller fantasy de excepție, o lectură antrenantă ce dispune de numeroase întorsături de situație, cu o acțiune ce se derulează în ritm foarte alert. Avem parte de urmăriri ca-n filme, numeroase întorsături absolut surprinzătoare, răpiri, lupte între vampiri și traficanții de droguri, schimburi de focuri, evenimente terifiante, situații limită care ne țin în suspans până la final. Însă autoarea ne surprinde nu doar cu acea îmbinare dintre real și supranatural, ci și cu emoționante povești de dragoste, scenele de sex fiind descrise destul de explicit.

    Acțiunea are loc în orașul Ozz, povestea fiind spusă din perspectiva personajului central al cărții, detectivul particular, H.L. Simons, fiul unei prostituate de lux și al unui vampir. Nici o clipă nu s-a gândit că atunci când a ales să investigheze cazul dispariției unei studente pe nume Gail, va pătrunde în lumea întunecată a vampirilor, ajungând sclavul unui “colţos”. Dar nici nu și-a imaginat că își va găsi jumătatea, în persoana lui Kat Remy.
Mi-a plăcut faptul că autoarea nu i-a conferit un aer de erou. I-am putut observa momentele de slăbiciune, lașitatea. Deși la început nu mi-am dat seama cu ce personaj din Vrăjitorul din Ozz este asociat, mi-a picat fisa atunci când am înțeles de unde vine acel H.L.-Henry Lion-leul cel laș. Însă, pe parcurs mi-a demonstrat că știe să fie loial, reușește să-și învingă frica și chiar și în situațiile în care stăpânul încearcă să-l pedepsească, devine rebel, ironic și aproape că nu-i mai pasă ce se va întâmplă cu el. Inevitabil am ajuns să-l admir și să zâmbesc de fiecare dată când scapă pe gură câte o perlă.

   “Eram şoarecele cu care se distra o familie de tigri şi încercam să mă liniştesc cu gândul că nu le-aş fi ajuns nici pe-o măsea, aşa că nu şi-ar fi irosit forţele cu mine.”
“N-aș fi presupus că un vampir se îndrăgostea nebunește. Nu mi l-aș fi închipuit dăruind inimioare de ciocolată sau mângâind , cu un aer pierdut, armate de pisoi pufoși. Decât dacă avea de gând să se hrănească după aia cu ei.”
Totul a pornit din ziua în care H.L. intră într-o ceainărie cu gândul să obțină câteva informații despre Gail. În spatele tejghelei stătea Julien Pears, un tip înalt, la vreo 30 de ani, trăsături sculptate în piatră și părul strâns la spate într-o coadă bogată. Detectivul îi cere acestuia să-i transmită un mesaj barosanului. Pe moment nu am înțeles la ce anume s-a referit. M-am gândit că este vorba de vreo organizație mafiotă. Însă adevărul este cu totul altul. Îi este refuzată rugămintea și pleacă, dar pe drum își dă seama că este urmărit. La semafor i se taie calea, o namilă de om îl scoate cu forța din mașină și îi aplică o bătaie atât de cruntă încă H.L. leșină. Se trezește într-o încăpere, înconjurat de vampiri, iar cel care îi conduce, așa-zisul barosan, nu este nimeni altul decât Julien. Surpriză! Acesta este șeful vampirilor din Ozz.
Deși la început Julien crede că Gail nu a dispărut, ci doar este plecată să mediteze într-o cabană, în așteptarea transformării ei în vampir, își dă seama că H.L are dreptate. Fata nu-i de găsit. Si în mod clar este vorba de o răpire. Nu avea de ce să fugă. Ea este iubita unui prieten de-al lui Julien, tot un vampir, pe nume Marcel. Acesta din urmă, atât de mult o iubeste pe fată, încât se hotărâse de ceva timp să o tranforme și pe ea, apoi să se căsătorească, având în vedere că este și însărcinată.

ozz    H.L. este convins că fata nu mai are multe zile de trăit. Din păcate a descoperit că a mai existat un caz de răpire în California, asemănător cu cel din prezent, petrecut în urmă cu 10 ani. Tot o studentă a cărui trup i-a fost găsit după trei săptămâni, mutilat îngrozitor. Sigur e vorba de același criminal.
Însă întâlnirea dintre H.L. și Julien nu se termină cu bine pentru că vampirul își înfige colții în gâtul detectivului, tocmai pentru a-l transforma în sclavul său, silindu-l astfel să-i îndeplinească toate poruncile. Iar prima poruncă este să o găsească cât mai repede pe Gail. Dar investigația nu o va face singur, ci împreună cu o altă sclavă a lui Julien, Kat Remy. Împreună refac traseul lui Gail și cum ultima dată a fost văzută într-o benzinărie, cei doi ajung în respectivul loc și discută cu băiatul care a zărit-o pe fată. Dar cu un tânăr speriat de moarte care urlă tot timpul “mi-e frică de Omul Alb” este cam greu de discutat, mai ales când dă impresia că este schizofrenic. Revelator este ceea ce au găsit desenat pe unul dintre pereții rulotei unde locuia.
“Am văzut o câmpie neagră sub un cer roșu, tăiat de o grămadă de pepeni galbeni. Conturul alb, neliniștitor, al unui ins fără vârstă și nume era ingenunghiat în fața grămezii, cu spatele la mine. Purta un fel de pelerină și avea ceva în mână. Un cuțit? Da, probabil, unul dintre pepeni era tăiat în două și sângera(…) O sperietoare de ciori privea totul, înclinată într-o parte ca un catarg de navă naufragiată. O arătare torturată, în alb și negru, cu haine rupte , gură zdrențuită de groază și cu ochii lui James.
– Cine-i sperietoarea, James?am întrebat. Tu?
– Eu , a murmurat, eu…
– Si tipul e Omul alb?
– Da.”

   La întrebarea unde-l pot găsi pe Omul alb, James îi spune: “În porumb. Întotdeauna iese din porumb. Nu se teme de sperietori.” Presupunând că este vorba de lanul de porumb de lângă benzinărie, H.L. și Kat se îndreaptă spre acea zonă, dar nu găsesc nimic. Sau poate că da. Au găsit un banal ambalaj mototolit de acadea cu o denumire bizară, “Vrăjitoarea cea rea”. Nu-i așa că totul vă duce cu gândul la personajele din Vrăjitorul din Ozz?
Mai ciudat este faptul că un ambalaj asemănător se găsise și asupra fetei din California, torturată în urmă cu 10 ani. Problema e ca acadelele respective nu se mai fabrică de 11 ani (la vremea respectivă, nu se făceau decât de Halloween). Totul este din ce în ce mai ciudat!
Singura care ar mai putea furniza niște informații despre Gail, este cea mai bună prietenă a ei, animatoarea Miriam, însă aceasta a fost atacată și se află internată în spital. Din acest moment, vampirul Julien începe să se înfurie și se implică și el în anchetă, nemulțumit că cei doi sclavi ai săi nu au aflat nimic. Dar chiar atunci când vampirul vrea să-i aplice lui H.L. o nouă pedeapsă, Kat spune ceva care șochează pe toți. Cere să fie soră de sânge a lui H.L. în viață și-n moarte.

  “O soră de sânge este ca un fel de partener(…) Îți apără spatele când ești în primejdie. Îți oferă ajutor de orice alt fel, dacă i-l ceri. Poate prelua anumite îndatoriri în locul tău. Față de cei de sânge nobil(…)Iar dacă fratele sau sora de sânge greșește, amândoi pot fi pedepsiți . La cererea celuilalt ori la voia stăpânului.”
Pe parcursul investigației, se poate observă că între H.L. și Kat apare afecțiunea, dar și nevoia de a proteja. Mi-a plăcut faptul că tocmai Kat este cea care preia inițiativa de a duce prietenia lor la un alt nivel. Si vă spun de pe acum că scenele de dragoste sunt foarte fierbinți.
“S-a lipit din nou de mine, caldă și blândă, iar buzele ei le-au atins fremătând pe ale mele. De data asta, și-a lăsat limba să pătrundă curajos în gura mea, iar eu i-am răspuns. O vreme ne-am lins și mușcat buzele, ca doi adolescenți care abia descopereau sărutul. Avea un gust minunat. Mi-am pus brațele pe mijlocul ei, dorindu-mi ca lumea să înceapă și să se sfârșească doar cu îmbrățișarea noastră. Kat mi se dăruia la fel de simplu cum se legase de mine prin Julien, și tocmai asta făcea noaptea aceea atât de prețioasă.”

   Lucrurile încep să se complice din momentul în care niște traficati de droguri au pus gând rău vampirilor. Îl vor pe Julien mort și pentru asta îi prind și torturează pe H.L. și Kat, și sub amenințarea că îi vor omorâ iubita, H.L. le promite că îl va trăda pe Julien. Dar chiar va face acest lucru? Si ce se va întâmplă cu Gail? Va avea Marcel vreo șansă să o găsească la timp? Dar cine este Omul alb și ce implicare are el în cazul dispariției lui Gail? Dar ce se va întâmplă mai departe cu H.L. și Kat? Vor rămâne împreună? Va avea H.L. șansa de a-și cunoaște tatăl ? Am povestit în linii mari câteva dintre evenimentele din carte. Nu vă rămâne decât să descoperiți singuri răspunsul la fiecare întrebare. Un lucru este cert: cartea este interzisă cardiacilor! Este recomandată doar iubitorilor de adrenalină, fanilor genului fantasy .

10 puncte/10

Editura Tracus Arte

Cartea Ozz de Ştefana Cristina Czeller a fost oferită pentru recenzie de către Editura Tracus Arte. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Tracus Arte. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

Cartea poate fi achiziționată și de pe elefant.ro

Review overview
5
***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

15 COMMENTS

 1. Waw, neasteptat de interesanta poveste! Alina, ai facut o recenzie super, iar cartea cred ca imi va placea la fel de mult ca si tie. Am trecut-o pe lista! Pacat ca prezentarea grafica (coperta) nu avantajaza cartea, chiar din contra, as zice…

 2. Nici nu mai am cuvinte!
  Felicitari Alina!!!
  O recenzie super, abia asteptam sa-ti aflu impresiile despre aceasta carte. Acum imi doresc sa o citesc si eu.

 3. Multumesc! Ma bucur ca am reusit sa va tentez cu acesta carte. Dar si mai mult , as fi foarte foarte fericita daca ati citi acest roman . Este o comoara!

  • Înțeleg că autorii pot fi deseori persoane neînțelese, să spunem. Dar aici vorbim de un stol de păsărele la unitatea centrală. Doamnă autoare, (deși după limbaj v-aș putea atribui alt „statut”), ați citit măcar recenzia? În nici un fel denigratoare! Chiar foarte pozitivă, care l-ar face pe un cititot ca mine să achiziționeze volumul, dar…vorba lui Kogălniceanu „să juecăm opera și nu persoana!”. Cine vă credeți? Dacă nu urmăream blogul, ați fi fost practic inexistentă pentru mine. Pentru recenzie de critică literară, e un drum mai lung.

  • Cred ca ‘doamna’ autoare are ceva cu capul. Rusine! V-ati facut de cacao, ‘doamna’.

 4. Bine.spus, Claudia! Dacă nu exista recenzia habar nu aveam de „stimata ” autoare! Gândac…sclava…nu sunt cuvinte demne de o licențiată, bursieră la Moscova, o femeie cu școală! Ea e gândacul care a aterizat aici din întâmplare și probabil va fi prima și ultima dată. Cât m-ar tenta cartea ei nu o mai cumpăr! O asemenea persoană nu merită nici măcar un leu din partea noastră !

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.