Pământ rece de Ann Cleeves - Crime Scene Press - recenzie

Pământ rece, de Ann Cleeves – Crime Scene Press – recenzie

Pământ rece

Autor: Ann Cleeves

Crime Scene Press – 2021

COLD  EATH
Traducere din engleză: Mihnea  Arion
Număr pagini: 397

  “ANN CLEEVES este considerată noua Agatha Christie a literaturii britanice. S-a născut în 1954 și a copilărit în partea de vest a Angliei, în Herefordshire și apoi în North Devon.
După ce a renunțat la facultate, a avut o serie de job-uri ocazionale dintre cele mai diverse: asistent social pentru copii, bucătar la un centru de observare a păsărilor, ajutor de salvamar și ofițer pentru eliberarea condiționată. S-a căsătorit cu Tim Cleeves, un cunoscut ornitolog și, când acesta a primit un post pe micuța insulă Hilbre, aflată în estuarul Dee, unde ei doi erau singurii locuitori, s-a apucat de scris.
Au urmat mai multe romane (peste douăzeci), publicate începând cu 1986, care au fost traduse în peste 20 de limbi până în prezent.
Cele două serii de succes ale lui Ann Cleeves au fost transpuse în două seriale TV realizate de ITV (după cărțile care o au drept protagonistă pe Vera Stanhope) și respectiv BBC (după volumele din seria Shetland). Serialul Vera a fost deja difuzat în peste 30 de țări, printre care Australia, S.U.A., Germania, Cehia, Polonia, Japonia, Canada, Suedia etc.
În 2006 Ann Cleeves a primit premiul Duncan Lawrie Dagger, acordat de către Crime Writers’ Association (CWA) pentru volumul Negru de corb (Raven Black), primul din seria Shetland.
Anul 2014 a reprezentat pentru autoare una dintre cele mai bune perioade literare, succesul celor două seriale TV atrăgând după sine vânzări excepționale ale tuturor romanelor sale.
În 2015, la Crime Scene Press au mai apărut în limba română un roman din seria Vera Stanhope, Secretele din Strada Portului (Harbour Street), iar din seria Shetland în 2016 – Oase roșii (Red Bones) și în 2017 – Negru de corb (Raven Black).
Tot în 2017, Ann Cleeves a fost distinsă cu Premiul Diamond Dagger pentru întreaga carieră, acordat de aceeași Crime Writers’ Association.”

Al șaptelea volum din seria Shetland

Aleasă de The Guardian printre cele mai bune cărți polițiste din 2016

Iarnă în Shetland. O ploaie torențială provoacă o alunecare de teren care blochează circulația și mătură totul în calea ei până ajunge la mare.

Jimmy Perez vede cum valul de noroi și turbă distruge o casă despre care toată lumea crede că e nelocuită. Însă printre ruine, sub pământ, e descoperit trupul neînsuflețit al unei femei cu părul negru, îmbrăcată într-o rochie roșie de mătase. Crezând că împărtășesc descendența mediteraneană, Perez devine obsedat să-i descopere identitatea.

Numai că femeia nu a fost ucisă de alunecarea teren, ci era deja moartă – și nu din cauze naturale. Iar Perez trebuie să înfrunte din nou demonii trecutului și comunitatea taciturnă și secretoasă din Shetland ca să facă lumină în zilele întunecate ale iernii…”

“Dacă sunteți în căutarea unor romane polițiste excelente în stilul Agathei Christie, nu aveți altceva de făcut dcât să o citiți pe Ann Cleeves.”(Antonia Fraser, The Lady)

Adevărat!!!

  Și totuși, după părerea mea, Ann Cleeves are un stil distinct al  ei, un stil unic de-a spune o poveste. Nu-mi dau seama ce e mai important în roman: viața și sentimentele protagoniștilor, fie ei polițiști sau alți oameni din comunitate, sau crimele și modul de investigare și rezolvare. Toate se îmbină perfect dând o poveste extrem de interesantă și complexă.

Dar nu mai filozofez și voi începe cu personajele, în primul rând cu polițiștii.

  Ne întâlnim din nou cu Jimmy Perez, polițistul empatic, timid, dar foarte bun în meseria lui, care-și împarte viața între slujbă și Cassie, copila pe care fosta logodnică  i-o lăsase în grijă. Mai erau amintirile cu și despre Fran, pe care i le declanșa orice loc de pe insulă. Și totuși  parcă în ultima vreme se gândea din ce în ce mai mult la Willow, șefa lui din poliția de pe continent. Ar fi vrut să fie cu ea, dar încă nu știa cum o va integra în viața lui și mai ales în a lui Cassie, i se pare că ar fi prea curând după moartea mamei ei.

Ajutorul lui,sergentul Sandy,un tip liniștit,introvertit,dar atent,scormonitor,hotărât,acum într-o relație,e bucuros că se înțelege bine cu  Jimmy și Willow și că este apreciat de ei.

Apoi Willow,o foarte bună detectivă,atrasă de Jimmy,dar ezitând să facă primul pas,deși știe că el e mai timid în relații.  Willow vine pe insulă atunci când este chemată la un caz mai grav,însoțită de obicei de tânăra și foarte priceputa criminalistă Vicki Hewitt.

În timpul cercetărilor îi cunoaștem pe  vecinii lui Jimmy,familia Hay,un loc unde este bine primit și se simte bine. Jane și Kevin Hay au doi băieți Andy și Michael,dar și probleme adunate în timp,pe care acum încercau să le rezolve.  Doar că felul rezervat și oarecum ascuns în privința ideilor și sentimentelor al insularilor îngreuna lucrurile.

  Familia avocatului Tom Rogerson, el un tip pe atât de jovial și bine văzut de concetățenii săi, pe cât de ștearsă și supusă părea soția lui Mavis. Fiica lor Kathryn,învățătoarea lui Cassie, hotărâtă și pragmatică ca tatăl ei, ascundea multe secrete ale lui, în parte din dragoste, în parte de rușine. Din nou lipsa de comunicare și tabuurile induse de educație.

  Mai era Simon Agnew, renumit pentru înțelegerea lui. Era psiholog, singur fără soție sau copii, venise pe insulă și deschisese un cabinet de psihologie pentru localnici, începând totodată o nouă pagină de viață. Părea un om înțelegător, empatc, bun ascultător și sfătuitor, apreciat de cei din jur, bun psiholog, un tip cu o reputație impecabilă.

Cam astea sunt personajele principale din povestea care începe cu înmormântarea lui Magnus, unul dintre vecinii și prietenii lui Jimmy.

  În timpul înmormântării, din cauza ploilor, se produce o alunecare puternică de teren. Mormanele de pământ distrug crucile din cimitir, drumul și duc cu ele o căsuță de pe deal, din Tai. Proprietara căsuței, prietenă cu Magnus murise cu ani în urmă. Moștenitoare era o nepoată din America, editoare, care prin bătrân sau prin firma de avocatură, care-i reprezentase mătușa, închiria câteodată căsuța. Odată cu rămășițele casei, participanții la înmormântare văd și un corp, o femeie frumoasă moartă.

  Toată lumea e surprinsă, mai ales că nu știau ca acolo să fie momentan chiriaș. Și totuși, după cum se va dovedi ulterior, știau câte ceva, dar o ascund din varii motive.

Surpriza vine când legistul le spune că femeia fusese ucisă brutal, mult înainte de alunecarea de teren.

Jimmy o anunță pe Willow, care vine însoțită  de criminalistă și încep cercetările.

  Inițial, după numele fals pe care și-l dăduse, cred că e proprietara casei, dar căutările amănunțite duc la aflarea identității reale. Avocatul bătrânei, Tom Rogerson, îi închiriase casa, era o fostă actriță, iesită din industria filmului. După îndelungi verificări, cercetări, discuții cu localnicii, polițiștii îi află numele, crâmpeie de viață, cu cine a interacționat sau a fost văzută în orășel. Semne de întrebare pun eleganța ei, vizita la psiholog, cumpărăturile făcute și faptul că vorbea despre o afacere.Totul indica că are mulți bani.

Dar de unde veneau banii ținând cont că nu mai avusese contracte și cu cine demarase afacerea, dar și ce fel de afacere????

Moartea violentă a lui Tom Rogerson și cercetarea conturilor acestuia aduc unele lămuriri, dar și noi întrebări.

Discuția lui Willow cu fratele victimei, acesta fiind deținut, vine cu multe lămuriri și explicații.

Până la urmă din aproape în aproape și mai ales după ce Willow este atacată, reușesc să prindă criminalul.

Cine este criminalul?

De ce a ucis cele două victime?

Ce legătură era între fosta actriță și Tom Rogerson?

Ce afacere aveau împreună?

Ce secrete ascundea avocatul chiar și familiei lui ?

Ce secrete ascundea familia Hay?

Ce legătură avea Andy Hay cu actrița?

De ce alesese ea să vină pe insulă?

Ce legături ascunse avea aici?

Ce se va întâmpla cu Willow?

Ce va face Jimmy în continuare?

Veți găsi toate răspunsurile și explicațiile citind cartea.

  Stilul lui Ann Cleves este alert, aproape cinematografic, interesant, fără amănunte inutile, plin de adrenalină.

Merită să-i citiți cărțile!

Iată și câteva păreri avizate:

  “Peisajul sobru din Shetland creează fundalul și atmosfera potrivite pentru personajele complexe ale lui Cleeves, care ne fac să rezonăm cu ele.”(Publishers’ Weekly)

  „Puțini scriitori britanici se pot mândri cu măiestria de a crea atmosferă pe care o are Cleeves […] Descendența mediteraneană a lui Perez înseamnă că este mereu un străin în această comunitate închistată. Unul dintre cele mai memorabile romane din serie.”(Barry Forshaw)

  „Shetland e un loc fascinant, iar personajele, unele născute și crescute acolo, altele căutându-și consolarea sau mântuirea în insula aceea izolată, coexistă și creează fondul pentru desfășurarea misterului.”(Crimesquad)

Mulțumesc Crime Scene Press!

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Pământ rece de Ann Cleeves – Crime Scene Press – recenzie

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.