Parcul cioburilor de Alina Bronsky-Editura ALLFA
Parcul cioburilor de Alina Bronsky
Titlul original: Scherbenpark
Traducerea: Ida Alxandrescu
Editura: ALLFA
Nr. de pagini: 208
De ce ai citi cartea Parcul cioburilor?
Primul motiv pentru care am citit această carte este titlul ei. Văzând titlul, am devenit foarte curioasă. Da, m-am gândit mult la ceea ce ar putea să stea scris între coperta cărții, care e la fel de ciudată, dar interesantă.
M-am gândit la toate, raportându-mă doar la titlu și copertă. Mi-am făcut scenarii, dar m-am apucat de citit cartea fără așteptări și cu ideea frumoasă: ”Cartea asta va fi minunată!”. După câteva pagini deja citite, am citit descrierea de pe ultima copertă.
Și dacă mai e nevoie de încă o motivație a deciziei mele de a citi această carte, mai spun una foarte subiectivă: editura. Îmi plac la nebunie cărțile de pe Strada Ficțiunii – mereu mă surprind plăcut poveștile pe care le descopăr ca pe niște cadouri, pe care nu vreau să le ratez.
Despre carte. Spune-ne ceva despre subiect/acțiune
Așa cum bine cred că mă cunoști deja, nu voi da spoilere și nici nu voi spune prea multe detalii, dar îmi doresc să fie citită această carte de cât mai mulți cititori împătimiți, pentru că merită fiecare oră din timpul fiecăruia.
Povestea este simplă, dar complexă și bine scrisă, iar lecțiile pe care le putem învăta sau ni le reamintește Parcul cioburilor, sunt foarte importante. Mesajul cărții este un strigăt de ajutor, un semnal de alarmă, o nevoie acută de iubire și ajutor pentru vindecarea interioară.
Este o carte cu o poveste atât de reală și atât de des întâlnită și trăită de copiii și adolescenții din ziua de astăzi. Adolescenta Sașa, învață de mică să facă față problemelor și devine mamă pentru cei doi frățiori vitregi, copii ce se nasc în timpul căsătoriei mamei ei cu Vadim – bărbatul care schimbă în totalitate viața întregii familii.
La cei 17 ani pe care îi are, Sașa nu-și dorește decât să scrie o carte despre mama ei, dar și să-l pedepsească crunt pe cel care i-a făcut rău femeii care i-a dat viaţă. Deși își dorește să scrie, rar iși mai amintește de acest obiectiv, ea trăind acum doar pentru ziua în care va reuși să-și pedepsească tatăl vitreg – de care nu s-a temut nici o clipă, dar în fața căruia nu a ripostat deloc atunci când i-a fost atacată mama.
În timp ce caută cea mai potrivită pedeapsă pentru vinovat, și crede că nimic nu o mai poate doborî sau impresiona, viața îi demonstrează faptul că este mereu surprinzătoare și totul se poate transforma în doar câteva minute: are parte de șocuri puternice, dar și de sprijin și iubire necondiționată, fix de unde nu se aștepta. Am trăit cu impresia pe tot parcursul lecturii că totul se va schimba, iar Sașa va renunța la răzbunare. Totul pentru iubire, dar altul era să fie destul ei.
Un roman savuros, surprinzător, cu un final neașteptat de altfel. Toate scenariile mele au fost făcute praf, căci nimic nu m-a făcut să mă gândesc la finalul pe care l-a scris autoarea.
Ce ți-a plăcut mai mult?
Ideea cărții, povestea de viață, curajul protagonistei. Totul a fost ca la carte. Cred, că romanul Parcul cioburilor nu avea același succes, dacă nu avea și un substrat psihologic.
Ce nu ți-a plăcut?
Există un pasaj în carte, în care s-a pus accent pe brutalitatea față de animale/păsări. Partea bună este că nu s-a insistat. A fost relatată doar o singură dată și am uitat foarte rapid acel episod – care m-a determinat să strâng puțin din ochi.
Recomandări
Recomand cartea aceasta din tot sufletul. Merită citită, se citește repede. Și clar, rămâi și cu ceva important și interesant, pentru care sufletul îți va mulțumi cândva.
Cartea Parcul cioburilor de Alina Bronsky este oferită pentru recenzie de Editura ALL. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editura ALL. Activitatea editurii şi promoţiile pot fi urmărite pe pagina de facebook.
Nu stiu de ce, dar cartea in sine nu m-a atras, coperta m-a dus cu gandul la ceva fantasy, si din acesta cauza am ocolit-o. Din recenzia ta se pare ca are un subiect interesant, asa ca ii voi acorda o sansa pe viitor. Mersi, Laura!
Pare interesantă 🙂 De trecut pe listă =D
Interesanta! Am auzit de cartea, dar nu am avut curioztatea sa o citesc. Dar am sa o trec si eu in carnetelul meu.
Cartea pare interesanta , iar titlul te indeamna intr-adevar sa iti faci o sumedenie de scenarii. Recenzia ta ma face sa ma intreb despre ce e vorba. Acum sunt curioasa si vreau cartea!
Recenzia imi place foarte mult! Spune lucrurilor pe nume si aduce in prim-plan esentialul. Wishlistul meu s-a marit oficial. Abia astept sa o citesc, vreau sa traiesc si eu ce ai descoperit tu in acest volum! locco_smiley_10 locco_smiley_20
Si eu am fost putin debusolata: titlul imi spunea ceva, coperta altceva si actiunea… a fost diferita.
Nu este o carte rea.. atata timp cat cele trei (titlul, coperta, actiunea) ar fi putut foarte bine sa dea nastere altor trei carti :). Multumesc!