Ragtime de E.L. Doctorow
Ragtime,de E.L. Doctorow
Titlul: Ragtime
Titlul original: Ragtime
Traducerea din limba engleză: Antoaneta Ralian
Editura: Litera
Număr pagini: 288
Recunosc faptul că autorul îmi era total necunoscut, deși datorită acestui roman pe care am avut oportunitatea să-l citesc, am aflat că E.L Doctorow a fost unul dintre cei mai mari și apreciați romancieri ai secolului al XX-lea. A câștigat premii cu mai multe cărți pe care le-a scris – are doisprezece romane, nuvele, dar și o piesă de teatru.
Cartea de față, Ragtime este scrisă în anul 1975, iar cu aceasta obține premiul National Book Critics Circle Awards. Ragtime este o carte specială, având în vedere subiectul, dar și includerea unor personaje reale, extrem de cunoscute. Toate aceste nume răsunătoare ne permit să le privim trecutul personal, fără menajamente.
Fiind romancier, povestea din Ragtime este una romantică sau chiar nostalgică, dar nu siropoasă, ci mai degrabă una plină de istorie, cu o legătură puternică cu trecutul Americii – unul nu foarte liniștit.
Este autorul care poate prezenta foarte în detaliu America secolului trecut, unul care poate transforma acțiunea romanului într-un puzzle întortocheat, pe care-l poți rezolva doar dacă ai curajul să pătrunzi barierele impuse de propriile reguli.
Acțiunea este descriptivă, bogată în evenimente, dar nu se bucură de adrenalină sau dialog, iar acest aspect mi-a îngreunat puțin lectura. Multitudinea de evenimente, de personaje reale și fictive m-a bulversat puțin. M-am rătăcit prin întâmplări și nume, pierzând rareori firul.
Personajele reale care sunt aduse și plasate în Ragtime fac toată povestea verosimilă, demnă de o capodoperă.
Autorul ne prezintă o mică parte din evenimentele americane, cele care au reușit să transforme statul, să-l anime, să-l scoată la lumină. Mulți dintre cei care au pășit pe pământ american, contribuie la înflorirea și emanciparea Statelor Unite.
Sunt prezentate de asemenea și multe probleme politice, implicarea feminină și punerea pe tapet a capacităților femeilor de a putea face fața, de a intra într-o lume a bărbaților, chiar și în domenii în care până atunci doar bărbații erau luați în seamă. Se prezintă și evenimente de criză, dar și modul cum sfârșeau mulți.
Stilul lui E.L Doctorow nu este unul facil, dimpotrivă. Nu e un stil obișnuit și te poate scoate foarte ușor din zona de confort, iar dacă nu ești obișnuit să părăsești această zonă, e foarte probabil să abandonezi lectura după doar câteva pagini.
Ragtime descrie cu lux de amănunte dezvoltarea Americii, cum au fost acceptată minoritatea, descrie anumite situații și atitudinea personajelor în anumite momente
Autorul are curajul de a ieși el însuși din tipare literare, imaginația sa în crearea poveștii mi-a depășit propria imaginație. Am căutat acțiunea și am găsit o poveste care m-a lăsat fără nici o replică, am căutat relaxarea, dar am găsit o poveste plină de enigme, de întrebări și răspunsuri .
Ce oferea America? Oportunitate tuturor celor care voiau să reușească și aveau o idee, un plan sau o viziune asupra a ceea ce voia să facă și să obțină. Ce mai oferea America secolului XX? Prețuri mici și un viitor luminos.
Ce este Ragtime? Este un tablou real despre o Americă vie, plină, prosperă. Este un tablou pe care E.L. Doctorow îl pictează prin îmbinarea cercetării cu imaginația Totuși aflăm din carte de unde vine titlui acesteia. Ragtime este melodia cântată de Coalhouse Walter. O melodie afro-americană cu acorduri de pian
Ragtime este o carte complexă: personalități răsunătoare, istorie, dezvoltare și emanciparea Americii, muzică – îmbinarea perfectă pentru iubitorii acestui gen de lectură, dar și o noutate surprinzătoare pentru toți cei care sunt mereu în căutare de evadare din cotidian.
Evaluare: 3/5
Lectură plăcută!
Cartea Ragtime, de E.L. Doctorow a fost oferită pentru recenzie de Editura Litera. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Litera.
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant şi cărtureşti
Felicitări pentru recenzie! 🙂
Mulțumesc, Daniela! :).
O carte, fără doar și poate, interesantă 🙂 Îți mulțumim pentru tentație!
Mă bucur mult că recenzia mea ți-a captat atenția! 🙂
Imi dau seama ca este o carte interesanta, din recenzia ta, Laura. Recunosc insa ca nu cred ca am sa o citesc. Cel putin nu in viitorul apropiat 😉 . Multumesc insa de recomandare.
[…] am căutat relaxarea, dar am găsit o poveste plină de enigme, de întrebări și răspunsuri .Continuarea pe Literatura pe Tocuri. Tot în februarie 2017 am citit și Poveștile micuței Ra, Elena Ștefan. Un univers colorat și […]