Între politica şi gramatică

Între politica şi gramatică

by -
3
Între politică şi gramatică

Între politică și gramatică

   Între politică şi gramatică articol în rubrica colţul misoginului.

  Țara fierbe și e greu de gândit acum în termenii masculin vs feminin, așa cum o fac de obicei. Și totuși, în timp ce participăm (sau nu) la tot acest tumult câteva cuvinte mi se învârt prin cap.

Politică

Democrație

Dictatură

Manifestație

Represiune

   Au ceva în comun toate aceste cuvinte, în afară de faptul că sunt dintr-o arie semantică foarte la modă acum? Desigur. Toate sunt substantive de genul feminin.

   Nu sunt lingvist, nu am habar cum evoluează o limbă. De altfel cred că nimeni nu știe asta, pentru că este un proces atât de lent, subtil și inefabil, încât nu poate fi prins în chingile unor definiții sau analize.

   Dar nici nu cred că este întâmplător faptul că în limba română, cele mai importante substantive care definesc această realitate, a gestionării cetății, aparține genului feminin.

   Desigur, nu am să aduc în discuție celebra butadă cu politica și cea mai veche meserie din lume. Este prea la îndemână. Dar am să mă gândesc că pentru români ce ține de treburile cetății e ceva imprevizibil, capricios și nestatornic. Fiecare dintre noi am gândit sau gândim asta. Unii o spunem cu voce tare, alții doar o gândim. Și așa devine mai clar de ce în mentalul colectiv aceste substantive sunt de genul feminin.

   Și încă ceva legat de politică, gen și gramatică. Că tot e la modă termenul protest. Sper că ați observat că este de genul neutru.

Colţul misoginului

Între politică şi gramatică.

 

SIMILAR ARTICLES

7

3 COMMENTS

  1. Interesant articol, precum si asocierea de cuvinte, cu genul feminin. Sunt de acord cu ceea ce ai scris.

  2. Cred că neutră sunt şi eu în toată treaba asta cu politica. :)))
    Mdaa.. oricum, îmi place ce ai scris, având în vedere că prin casa mea circulă DOAR astfel de vorbe. S-ar putea ca, în final, să ajung să înnebunesc din cauza asta.

  3. Interesant articolul tau Alexandru. Pana acum nu m-am gandit la aceasta combinatie de cuvinte 😉 😉

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.