Rivali de Penelope Douglas

Rivali de Penelope Douglas-recenzie

Titlul original: Rival
Număr pagini: 383
Editura Epica
Traducere: Adina Pintea
Anul 2015

Epica/EpicLove/Contemporary Fiction/Family/Drama

Seria Fall Away: 1. Intimidare (Bully), 1.5. Until you, 2. Rivali (Rival), 3. Descătușare (Falling Away), 4. Aflame

Madoc și Fallon. Doi adolescenți înstrăinați, jucându-se cu focul și forțând granițele dintre iubire și ură…
Ea s-a întors.
Acum doi ani, a plecat pe neașteptate la o școală cu internat. Și de-atunci n-a mai vorbit cu mine. Înainte, când locuiam în aceeași casă, obișnuia ca în timpul zilei să mă ignore, iar noaptea, ca să mă scoată din minți, îmi lăsa ușa dormitorului ei întredeschisă.
Eram un prost atunci, dar acum sunt hotărât să câștig acest joc cu propriile-i arme.
M-am întors.
Au trecut doi ani și cred că încă mă dorește, chiar dacă se comportă ca un nemernic.
Dar n-o să mă mai tem și nici n-o să mă las doborâtă. N-o să mai fiu intimidată de el. O să ripostez. Fiindcă, probabil, chiar asta vrea.
Rivali este a doua carte din seria Intimidare, a autoarei Penelope Douglas

În 2014 când am citit Intimidare am fost plăcut surprinsă de talentul autoarei, dar acum după ce am descoperit Rivali, pot afirma că este mult peste. Personajele, temperamentul lor, energia, intensitatea emoțiilor, pasiunea cu care ştiu să se năucească, replicile pline de subînţelesuri, dar şi elucidarea anumitor secrete din trecutul lor, fac din această carte un must read.

Cartea are o poveste surprinzătoare, într-un fel interzisă, dar atât de bine conturată încât este imposibil să nu îi acorzi o şansă. Doi tineri sunt fraţi vitregi, părinţii lor s-au căsătorit, dar nu mai locuiesc împreună. Tatăl lui este ocupat cu afaceri, iar mama ei călătoreşte foarte mult, amândoi înseală şi totuşi nu se despart în mod oficial, pare să le fie bine așa.
Madoc şi Fallon sunt victime colaterale, stau în aceeaşi casă de la paisprezece ani, sunt diferiţi, nu se suportă, se ceartă frecvent, dar undeva, bine ascunsă este atracţia. De la o simplă neînţelegere, cuvinte spuse la mânie, ceva o îndemnă pe Fallon să ducă mai departe acest joc de-a şoarecele şi pisica. Ei sunt doi poli plasaţi la extreme, dar legaţi cu un fir invizibil ce nu poate fi înlăturat. Afecţiunea dintre ei nu pare să fie vizibilă, ci ascunsă printre rânduri, cel mai mult se evidenţiază furia, până când ceva se va schimba şi vor ajunge la primul sărut … interzis.

“Ne agăţăm unul de altul cu disperare. Mă trage hotărât spre el, iar gura lui mă devorează pe de-a-ntregul.
Totul vine de la sine. Simt că așa trebuie să fie.
El se trage înapoi, respirând agitat şi cu ochii larg deschişi.
-Ah, Dumnezeule!
Sprâncenele îi sunt arcuite, a teamă.
-Îmi pare rău, Fallon. Nu ştiu ce m-a apucat. Nu am vrut…
Mă apropii timid de el, fără să fiu în stare să să mă uit în ochii lui.
-Nu te opri, îl implor.”
“-Îmi place să mă cert cu tine, îmi spune cu glasul gâtuit de emoţie, întinzându-mă pe pat şi lăsându-mă jos. Asta va schimba totul.
Îi trag tricoul peste cap.
-Asta nu schimbă cu nimic lucrurile, îi spun.”

Relaţia dintre ei chiar se va schimba, Madoc o vede ca o iubită, Fallon se preface că doar temporar se distrează, doar că fac un compromis, vor lăsa ca tentaţia să ajungă la cote maxime noaptea, iar ziua vor rămâne doi fraţi vitregi care nu se suportă, doi străini.
Pasiunea îi devorează, îi incită şi cred că vor ascunde ce li se întâmplă…până când ea este descoperită într-o ipostază compromiţătoare dormind pe o canapea, chiar de părinţii lor, iar atunci totul se năruie.
Sunt despărţiţi cu forţa şi minţiţi timp de doi ani.
Ea urăşte pe cei care au distrus-o aruncând-o singură printre străini, să sufere de parcă ar fi trebuit să ducă doar ea greul situației, dar acum ştie cum să procedeze pentru că vrea răzbunare. În schimb Madoc a dorit-o foarte mult şi nu înţelege de ce l-a părăsit fără un cuvânt de despărţire. Ceea ce nu ştie el este că ea chiar s-a întors de dragul lui la scurt timp şi l-a văzut cât de mult “suferea” alături de una din numeroasele iubite care le-a avut de-a lungul timpului. Dezamăgirea a fost destul de puternică pentru Fallon şi a decis să-l uite şi să meargă mai departe. Au fost şi au rămas doi oameni ajunşi la limita imposibilului, dar măcinaţi de aceeaşi patimă.

Fallon se ascunde după piercinguri şi ochelari, dar iubeşte skateboardingul şi libertatea. Urăşte să stea cu mama ei, se simte în plus în casa tatălui vitreg, dar de moment trebuie să suporte. Ar fi fost extrem de încântată să stea cu tatăl natural, dar afacerile dubioase îl împiedică să o lase prin preajma lui, nu vrea să o ştie în pericol. A început o relaţie interzisă cu Madoc, dar a fost aruncată ca o cârpă într-un internat. Singură, plină de ură, a fost forţată să se maturizeze.
După doi ani se întoarce în aceeaşi casă pentru a provoca şi a se bucura de răzbunare.
Dacă lui nu i-a păsat de ea şi a refuzat să o caute, chiar şi telefonic, atunci trebuie să plătească pentru fiecare lacrimă pe care a vărsat-o. El şi părinţii lor sunt pe lista neagră, doar aşa poate încheia un nou capitol din viaţa ei.

Madon este băiatul se face remarcat din Intimidare, cunoscut pentru popularitatea din liceu, aroganţa şi glumele care le face tot timpul. Atrage ca un magnet fetele, zâmbeşte mereu, incită prin naturaleţe şi senzualitate. Întotdeauna înconjurat de prieteni, îi place să fie în centrul atenţiei, până când apare ea. Viitorul îi este asigurat, dar dorințele lui sunt diferite, iubeşte pianul şi nu suportă să fie forţat să meargă la evenimente după bunul plac al tatălui. Este un rebel răsfăţat doar de menejera familiei.
Fallon este sora vitregă care nu şi-o dorea alături, se ceartă, se ignoră, dar o consideră un fel de rău necesar până când…va gusta din savoarea buzele ei. A suferit când a pierdut-o la şaisprezece ani, ceva parcă s-a rupt din lumea lui, deşi merge mai departe de parcă n-ar avea nimic, doar că, undeva în subconştient are multe semne de întrebare. Are relaţii de prietenie frumos conturate cu Tate şi Jared (în Intimidare le este descrisă povestea), urmând ca în cercul lor să apară şi fratele lui Jared-Jax, un şmecheraş de doar şaptesprezece ani, carismatic şi plăcut celor din jur.

Fallon “Madoc era Artizanul. Eu eram ţinta. El era ciocolată belgiană de lux Godiva. Eu eram Snikers. Iar în ceea ce-l priveşte, el avea tot dreptul, în timp ce eu eram fiica profitoare a unei târfe interesate de avere care pusese ghearele pe tatăl său.
Madoc mă consideră un preş pe care își putea şterge picioarele.
Să-l ia naiba.”

Madoc “Fallon şi cu mine eram ca ei. Doar că eu nu o iubeam şi nici ea nu mă iubea. Mai demult eram nebun după ea şi iubeam faptul că mă lăsa să-mi satisfac cu ea nevoile pubere, dar nu eram îndrăgostiţi. Eram doi indivizi care făceau parte din aceeaşi familie disfuncţională şi luaseră modelul părinţilor lor.
Şi niciunul dintre noi nu ştia să se comporte în alt fel.”

După doi ani, viaţa lor pare să meargă la fel de lin, numai că pentru Fallon înseamnă momentul adevărului. S-a săturat să stea în umbră în timp ce pe părinţii lor pare să nu îi intereseze. Mama ei, Patricia își trăieşte clipa, călătoreşte la fel de mult, cheltuie banii soţului, se aruncă în braţele amanţilor, în timp de Jason Caruthers dedică timpul meseriei de avocat. Afacerile sale sunt importante, dar nici nu duce lipsă de relaţii (mai târziu vom afla de iubirea lui misterioasă, dar şi de impactul acesteia asupra vieţii lor). Nu îi interesează ce se petrece cu singurii lor copii, se bucure că supraviețuiesc foarte bine şi singuri. Întoarcerea ei, acasă îi va pune în dificultate şi singura lor grijă este să îi atenţioneze că n-au voie să se vadă. Madoc vrea să se conformeze şi este trimis în altă parte, doar că tentaţia este atât de mare. Cum ar putea să stea indiferent, mai ales că ea doarme la doi paşi de camera lui, chiar în casa pe care o iubesc amândoi şi au împărţit atâtea?

Vor fi din nou singuri în aceeaşi casă, ea fără piercinguri şi ochelari, dar înconjurată de o aură de senzualitate, el la fel de arogant şi atrăgător, amândoi au renunţat la visuri-skateboarding şi pian, însă se menţin la fel de diferiţi. Pare să nu aibă ceva distinct, doar că tatuajele vorbesc de la sine, conţin mesaje ascunse. Madoc poartă cu mândrie cuvântul Fallen pe spate, doar că acel e se vede ca o simplă literă în flăcări, iar bonus un piercing plasat într-o zonă greu accesibilă. Dacă Fallon vrea război, atunci așa să fie, lui Madoc îi plac provocările.

“-Ce vrei de la mine?
Strigătul i-a ieşit din străfunduri.
-Nimic, am strigat cu ochi arzând de furie. Nu mai vreau nimic de la tine. Niciodată!
S-a dat un pas în spate ca şi cum ar fi fost surprins.
-Nu mai vrei? Despre asta este vorba? Că ne-am tras-o acum doi ani?”

Încetul cu încetul discuțiile, contradicţiile, certurile îi poartă către aceeaşi tentaţie greu de ţinut sub control.  Pentru Fallon este un simplu plan ce se desfăşoară conform graficului, pe când pentru Madoc după doi ani de lipsă, de întrebări fără răspuns, dar şi de dor mistuitor, el vrea ceva simplu … adevărul.
“-Spune-o, Fallon. Se împinge în mine, cu buzele în părul meu. Spune-mi cât de mult ai urât să simţi mâinile…gura.”
“-Vrei să auzi cât de mult mi-a plăcut?”
“-Lasă naibi trecutul, a zis respirând greu. Vreau să aud că ţi-a fost dor.”

Madoc “- O să mă distrugi, Fallon.”
Gândurile ei “Nu mai mult decât m-ai distrus tu deja.”

Ar fi putut fi un început pentru ei, dar Fallon nu se poate opri, va folosi armele din dotare pentru că vrea ca părinţii lor să sufere şi să plătească pentru tot răul care l-au provocat. Cărţile sunt date pe faţă, iar prima persoană vizată este Jason Caruthers:  “Verifică-ţi e-mail-ul. Ne întâlnim la tine în birou. Ai două ore.”

Răzbunarea îşi face efectul, singura cale pentru Fallon este să plece, să lase în urmă trecutul şi să o ia din nou pe propriul drum al uitării, dar Madoc oare ce va alege? “- Nu poţi să ai o relaţie cu Fallon. Pur şi simplu nu se poate așa ceva.”

Ura, durerea, trecutul, cuvintele nespunse, dragostea nedeclarată, pasiunea, dorul le vor da dureri de cap şi vor lăsa din nou timpul să le vindece rănile. Doar că, prietenii comuni, amintirile şi acel ceva existent îi vor aduce iarăşi împreună. Vor putea să ierte, să uite şi să ajungă la un sens comun?

O poveste suavă, pasională presărată cu şantaj, emoţii, dar şi cu persoane cheie care vor face imposibilul pentru ei. O carte ce transmite multe, chiar dacă de multe ori furia se manifestă prin fugă şi evitare de confruntări, multă gelozie, un playlist sugestiv pentru fiecare trăire şi momente fierbinţi pe parcursul lecturii (doar le place împăcarea 🙂 ). Cel mai mult mi-a plăcut de Madoc, a ştiut când să acţioneze pentru a le arăta celor din jur că este matur şi dacă trebuie poate deveni o persoană responsabilă. Multe momente au stârnit amuzamentul, dar când ai nebunia în sânge, impulsul prietenilor şi un motiv serios, mergi până în pânzele albe. La fiecare pas vor fi Tate şi Jared, iubiţi, prieteni nedespărţiţi, ce se bucură de propria lor relaţie cu suişuri şi coborâşuri, va fi o plăcere să îi redescoperiţi. O altă surpriză este Jax, băiatul care parcă ar fi pe urmele lui Madoc, fără un efort agaţă fete, trăieşte la maxim, dar undeva, există un autocontrol. Pasiunea lui pentru tehnologie mă duce cu gândul la următoarea din serie. Finalul şocant i se datorează, cine ar fi crezut că are asemenea abilităţi ascunse. 🙂

9.5 puncte/10

editura Epica

Cartea Rivali de Penelope Douglas poate fi comandată de pe Editura Epica.
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia şi cărtureşti

9 COMMENTS

  1. Superba recenzie Mili, foarte intensa! Imi inchipui deja cum este cartea, abia astept sa o citesc!

  2. Frumoasa recenzie!
    Cartea am citit-o si eu de curand, si mi-a mers la suflet. Desi Intimidare: primul volum al seriei, mi-a placut mult; pot spune ca Rivali a fost mai intens. Pur si simplu suferi, urasti, iubesti, alaturi de personajele cartii.

  3. Doamne, Mili! M-ai pus pe jar cu aceasta minunata recenzie pe care am devorat-o de la primul si pana la ultimul cuvant. Abia astept sa o citesc si sa descopar si povestea lui Fallon si a lui Madoc. Se vede ca ti-a placut mult mai mult decat Intimidare!

  4. Cartea e pe lista, iar recenzia ta ma tenteaza si mai mult!!! Abia astept sa o citesc! Felicitari!

  5. Oh, Doamne!!!!!!!! swoooooooooooooonnn <3 as citi despre Madoc continuu <3 o sa-ti placa si de Jax… vaiii, si aia e o poveste atat de misto 😀 sper ca 2016 sa vina si cu povestea lui 😀 si mi-am adus aminte ca nici acum n-am postat recenzia pt acel volum :)) oh, welllll….. inca nu pot sa-l parasesc pe Madoc 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.