Rusia o scurtă istorie De la Rusia Kieveana de Christopher Ward – John Thompson – Editura Meteor Press – recenzie
Rusia o scurtă istorie, De la Rusia Kieveana, de Christopher Ward – John Thompson – Editura Meteor Press – recenzie
Titlul: Rusia o scurtă istorie De la Rusia Kieveana
Autor: Christopher Ward – John Thompson
Editura: Meteor Press
Anul apariției: 2022
Nr. de pagini: 528
Categoria: Istorie Universală.
Cartea pe care doresc să o aduc în atenția dumneavoastră își propune să ofere cititorului o prezentare analitică a istorie Rusiei, organizată clar și logic, ca urmare a documentării riguroase întreprinse de profesorul universitar Christopher Ward, unul dintre autorii acestei cărții, cu o activitate de aproape patruzeci de ani în studiul trecutului popor rus. Colaborarea cu profesorul John M. Thompson a adus un plus remarcabil, rezultatul este această scurtă istorie care surprinde prin conotațiile prezentate, determinându-te să afli mai mult, să înțelegi anumite aspecte legate de acest popor mândru, temerar a cărui istorie este fascinantă și de neînțeles în unele privințe.
Este dificil de înțeles teritoriul vast al Rusiei de-a lungii sale istorii. Pentru a înțelege imensitatea acestui spațiu, trebuie să fim conștienți de faptul că această regiune uriașă acoperea cândva o șesime din suprafața terestră a întregului Pământ, traversind Eurasia de la Oceanul Pacific- în est- până la Marea Baltică ( o extensie a Oceanului Atlantic) – în vest.
Datorită dimensiuni atât de extinse a Rusiei, prima întrebare căreia autorii încearcă să-i găsească un răspuns, prin prisma unor etape istorice diferite, este cum putea fi gestionată în mod eficient. Exista posibilitatea unui control centralizat? Cum puteau locuitorii acesteia să păstreze legătura unii cu alții, dezvoltând astfel sentimentul de identități comune, este următoare întrebare, ca multe altele la fel de interesante și captivante, mai ales că fiecare etapă vine cu propriul răspuns fascinant de urmărit și înțeles. Construirea unui puzzle, într-un mod minuțios și explicativ, acesta este sentimentul pe care l-am avut citind această carte, un carusel de informații istorice și strategice transmise în așa fel încât să înțelegi impactul acestora asupra prezentului, redate cursiv și concret în același timp.
Primele capitole ale cărții sunt despre religia adoptată la aceea vreme și conceptele după care s-au ghidat în alegerea acesteia, criza Rusiei Kievene și stăpânirea mongolă. Multe dintre informațiile regăsite aici vin cu o serie de motivații care explică temerile și nesiguranța dovedită în timp de poporul rus, dar și duritatea, îndârjirea și dorința de unificare a acestuia.
Lectura ascensiunii Moscovei din acele timpuri este plină de date istorice și opinii ale unor personalități marcante din domeniul istoric, cunosterea acesteia te ajută să înțelegi multe dintre consecințele, chiar dacă unele sunt de neacceptat în noul climat politic.
Celor mai cunoscuți conducători ai acelor vremuri le sunt prezentate implicatiile pe care domniile acestora le-au avut în decursul timpului, cât și personalitatea, implicit caracterul dovedit prin scrierile care s-au păstrat. Explicații științifice care justifică într-un fel sau altul temperamentul lui Ivan cel Groaznic, despre măreția lui Petru Cel Mare, domnia lui Pavel I, sunt doar câteva dintre referințele următoarelor capitole.
Cea mai mare prioritate a lui Petru a fost securizarea granițelor vulnerabile ale imperiului sau, în special cele de sud și vest. Apoi și-a urmărit obiectivul de a extinde teritoriul statului, mai ales în ceea ce privește scoaterea imperiului din lunga sa izolare ca țară fără ieșire la mare. În sfârșit, Petru, la fel ca Ivan cel Groaznic și primii țări Romanov, a încurajat exploatarea și expansiunea în Asia, în căutarea de noi oportunități și parteneri comerciali.
Un “despot iluminat”, aceasta era denumirea, păstrată în timp, împărătesei Ecaterina cea Mare, prin comparație cu alți monarhi europeni ai secolului al XVIII-lea, datorită faptului că ea credea în dreptul natural al fiecăruia, în rațiune, în toleranță religioasă și funcționarea corectă a guvernului în sprijinul societății. Schimbările aduse în cele trei decenii de domnie, modul cu s-a dedicat idealurilor Iluminismului și îmbunătățirii societății rusești, a avut ca rezultat locul remarcabil din istoria acestui popor.
La începutul anilor 1800, Imperiul rus era țara care reușise să se extindă pe o suprafață imensă ce adăpostea patruzeci și unu milioane de oameni, cu toate acestea continuă să fie slab dezvoltată din punct de vedere economic și profund conservatoare. Un guvern autoritar condus de țarul autocrat și ajutat de o administrație complexă conducea, la acea vreme, acest imperiu a cărei diversitate etnică merită menționată.
Deși rușii erau grupul etnic majoritar, în imperiu locuiau și alte popoare slave, precum bielorușii și ucrainenii, alături de germani, finlandezi, evrei, tătări, popoare baltice și asiatici de diferite naționalități. Majoritatea slavilor erau în mare parte ortodocși, dar există și un număr considerabil de catolici, luterani, evrei și musulmani. Politica oficială a statului urmarea din ce în ce mai mult rusificarea prin impunerea limbii, culturii și a administrației imperiale ruse asupra tuturor locuitorilor.
Despre economia bazată pe sistemul iobagist, perioada Dumei, Revoluția lui Stalin, cel de-al doilea Război Mondial, urmat de scindarea sino-sovietică, ultimele reforme ale lui Garbaciov și slăbirea controlului, dar și multe alte subiecte, vă las să citiți în acesta scurtă și fascinantă istorie a Rusiei.
Carte disponibilă pe site-ul Meteor Press
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Rusia o scurtă istorie De la Rusia Kieveana de Christopher Ward – John Thompson
Foarte interesanta si instructiva.Felicitari pentru recenzie Iliuta!
Mulțumesc !