remea Disprețului (Witcher - Cartea IV) de Andrzej Sapkowski

Vremea Disprețului (Witcher – Cartea IV), de Andrzej Sapkowski – Editura Nemira – recenzie

Vremea Disprețului (Witcher – Cartea IV)

Autor: Andrzej Sapkowski

Editura Nemira
Colecția Armada
Data publicării în limba română: 2019
Titlu original: Czas pogardy (1995)
Traducere: Mihaela Fiscutean
Număr de pagini: 328

  A patra carte din saga The Witcher își poartă eroii printr-o lume tot mai tulburată de violență și de războaie, în care fiecare tabără și-i dorește ori de partea sa, ori șterși de pe fața pământului.

  Forțele armate fanatizate ale Nilfgaardului atacă și regatele rămase încă neinvadate, iar magii au de ales între a servi imperiul aflat în expansiune, a se alătură fățiș rezistenței sau a încerca să rămână neutri. Fiecare își transferă fidelitățile în funcție de propriile interese, fiind zădărnicită orice speranță într-o acțiune comună.

  Împărăția absolutistă Nilfgaard are multe similarități istorice cu Imperiul Roman din lumea reală, bazându-se pe o armată puternică și disciplinată, utilizată să cucerească popoarele considerate barbare din restul Continentului, ca apoi să le asimileze în vastitatea sa.

  Cultul Marelui Soare, specific nilfgaardienilor, poate fi echivalat cu credința în Sol Invictus, atât de populară la un moment dat printre romani.

  Misiunea asumată de Geralt și Yennefer, de a o apăra pe prințesa Cirilla, devine tot mai greu de îndeplinit. Pentru prima oară vedem un Geralt care, cu toate super-puterile lui de mutant, simte neputință umană împotriva forței imense a magiei malefice și senzația descurajantă că toți și toate sunt împotriva lor, chiar și cei pe care i-ar fi numit odată prieteni.

  Ciri însăși nu se complace în rolul de domniță aflată la ananghie, caracterul ei adolescentin e în continuă evoluție, acum fata ajungând în etapa când, împotriva pericolelor ce o pândesc la tot pasul, dorința de libertate și de a decide singură în privința destinului său se contrapun dragostei și respectului față de protectorii ei, Geralt și Yennefer.

  Se remarcă, de la volum la volum, o creștere a dramatismului narațiunii. În Vremea Disprețului, se ajunge la momentele cele mai dificile pentru protagoniști, implicați într-o avalanșă de evenimente cumplite și confruntați cu probleme enorme, ce, fiecare, le-ar putea aduce pieirea.

  Cărțile lui Sapkowski îți lasă aceeași impresie de documentare masivă pe care o lasă și romanele lui Georg R.R. Martin. Da, paradoxal, deși plăsmuiesc istorii dintr-un univers inventat, autorii mari de fantasy au grijă să își solidifice componenta de realism prin referințe credibile la toate domeniile unei lumi complexe perfect definite (politică, războaie, istorie, gastronomie, geografie, biologie, zoologie, botanică etc) consolidându-și astfel întregul worldbuilding.

Seria completă The Witcher (Wiedźmin) conține titlurile:

Ultima dorință / The Last Wish / Ostatnie życzenie (1993)
Sabia destinului / Sword of Destiny / Miecz Przeznaczenia (1992)
Sângele elfilor / Blood of Elves / Krew elfów (1994)
Vremea disprețului / Time of Contempt / Czas pogardy (1995)
Botezul focului / Baptism of FireChrzest ognia (1996)
Turnul rândunicii / The Tower of the Swallow / Wieża Jaskółki (1997)
Anotimpul furtunilor / The Lady of the Lake / Pani Jeziora (1999)
Domnița lacului / Season of Storms / Sezon burz (2013)remea Disprețului (Witcher - Cartea IV) de Andrzej Sapkowski

Carte disponibilă pe site-ul Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.