ȘAH. Regele și nebunul vol. 1 – Carina-Otilia Calinca – recenzie
ȘAH. Regele și nebunul vol. 1 – Carina-Otilia Calinca – recenzie
Titlu: ȘAH. Regele și nebunul vol. 1
Autor: Carina-Otilia Calinca
Editura: LiterPress Publishing
Număr pagini: 330
An apariție: 2024
Gen: dark romance, mafia romance
În universul întunecat al Mafiei ruse, Xander manevrează femeile ca pe niște pioni într-un joc de putere, până când apariția misterioasei Cassie schimbă complet regulile. Xander și Cassie își împletesc destinele într-un vârtej al sexului, crimelor și răzbunării. Pe măsură ce pășesc pe linia fragilă dintre lege și ilegalitate, legătura lor pasională se preschimbă într-un dans periculos.
Când războiul din umbră atinge cotele maxime, el descoperă adevărul șocant despre Cassie. În fața lui nu mai stă o simplă inamică, ci o femeie al cărei adevăr ascuns amenință să schimbe cursul întregii sale căutări de răzbunare, o femeie care stârnește în el dorințe nebănuite și vise interzise.
O poveste intensă, unde loialitatea și dorința se ciocnesc, iar răzbunarea este moneda cu care se plătește într-un joc de putere implacabil. Această poveste tensionată explorează nu doar acțiunea și răzbunarea, ci și profunzimea iubirii interzise într-un mediu brutal și necruțător. ,,Până în momentul în care Regina a apărut în viața mea, femeile erau doar piese într-un joc fără sens.”
Carte rezervată cititorilor adulți, vârsta minimă 18 ani, pentru a aborda în mod responsabil și cu înțelegere subiectele mature și provocatoare abordate în această poveste.
Întâi de toate, țin să menționez că nu prea mă atrage genul dark romance/mafia romance și citesc doar anumite povești, scrise de autoare dragi sufletului meu, pentru că știu dinainte că nu mă vor dezamăgi. Totuși, atunci când un exemplar din ,,ȘAH. Regele și nebunul” a ajuns la mine, mi-am spus că e cazul să-mi depășesc zona de confort și să o citesc fără a avea prejudecăți. Am început să parcurg povestea cu reținere, pentru că nu știam dacă o să-mi placă sau dacă voi rezona cu personajele, dar am terminat-o cu mare entuziasm. Și, fie vorba între noi, mor de nerăbdare să citesc continuarea.
M-a surprins plăcut stilul de a scrie al autoarei, iar povestea m-a cucerit prin suspans, răsturnări de situație, trădări, secrete murdare, minciuni și rivalități. Am descoperit o galerie de personaje pestrițe, unul mai defect ca altul, care și-au dezvăluit pe rând imperfecțiunile și greșelile și m-au făcut să le înțeleg, cât de cât, în ciuda imoralității lor. Am apreciat faptul că nu au existat scene erotice abundente și fanteziste sau chestii penibile care să-mi dea o senzație de recul.
Recunosc că am avut momente în care Xander m-a scos din sărite, din cauza comportamentului pe care îl avea față de femei, dar am încercat să-l înțeleg, măcar puțin. Pierderea lui Emily, prima şi ultima femeie pe care și-a dorit să o ducă în faţa unui preot şi să îi jure iubire veşnică, l-a afectat într-un mod greu de descris. O mare parte din el a fost distrusă şi nu are de gând să repete greşelile din trecut. Preferă să nu mai fie disponibil emoțional. A ajuns să-și înece amarul în alcool și prin dresuri ieftine, încercând prin asta să facă tot posibilul să o uite pe soția lui. A devenit un cuceritor căruia nu îi mai pasă de nimic după prima noapte, uitând cum este să aibă sentimente. Nu mai are de gând să își riște planurile pentru nici o femeie, pentru că ,,Regina are cele mai mari șanse de a distruge Nebunul din câteva mişcări”.
A cunoscut-o mai apoi pe Cassie, care i-a dat lumea peste cap, dar cu fiecare zi ce trece, Xander începe să urască tot mai mult faptul că a cunoscut-o, pentru că femeia aproape că-l ignoră de fiecare dată când îl vede. Între ei se simte oarecum o chimie, dar Cassie preferă să-l țină la distanță. Lucru care îl determină pe Xander să se comporte aiurea, să defileze cu alte femei prin fața ei, doar ca să o rănească.
Și, cel mai rău lucru, din punctul meu de vedere, a fost să-l văd pe Xander apropiindu-se de o altă femeie, care a reușit să-i trezească interesul, dar nu și sentimentele, doar ca să o folosească pentru a se gândi la orice altceva în afară de Cassie.
,,Fără să realizez a început să simtă ceva pentru mine şi asta nu mă deranjează neapărat. Sunt conştient că nu îi voi putea împărtăși vreodată sentimentele, dar am ajuns la concluzia că uneori este bine să ai pe cineva aproape. De când am rămas fără soția mea, am aflat că singurătatea este uneori apăsătoare.“
Și dacă tot am ajuns la descrierea personajului principal, mărturisesc că m-a surprins plăcut faptul că autoarea m-a determinat practic să analizez semnificația titlului împreună cu restul cărții. De asemenea, am găsit interesant modul în care a făcut asocierea dintre personaje și piesele de șah – Nebunul, Pionul, Regina.
,,Nebunul este privit cu un soi de admiraţie de către celelalte piese de şah. Deşi are posibilităţi infinite de mișcare, el alege adesea drumurile aparent puerile sau ilogice. În spatele acestor mutări, se ascunde o strategie subtilă.
Cu cât înaintează pe tabla de şah, cu atât mai mult, este îndemnat să aleagă calea sigură, să fie precaut şi calculat în fiecare pas.
El ignoră însă orice. Singurul lui scop este de a construi propriul său drum: un amalgam de emoții, idei şi riscuri. În ciuda caracterului său impulsiv, Nebunul este ghidat de o viziune profundă şi de o intuiție ascuțită. El nu se teme de incertitudine şi este dispus să riște totul pentru a-şi atinge obiectivul. Chiar dacă alegerile sale par nebunești, el este dușman redutabil pentru adversari. Poate fi subestimat și uneori nu i se acordă atenţia cuvenită, iar el profită de acest lucru și surprinde prin imprevizibilitatea sa. Datorită stralegiilor sale unice, aduce dezordine în joc şi face în aşa fel incă! adversarul să fie confuz.
Alegerile Nebunului nu sunt dictate de convențiile sociale sau de așteptările celorlalți, ci de propriile sale convingeri şi intuiție, fiind o piesă intr-adevăr aparte pe tabla de şah.”
După cum se vede în citatul de mai sus, personajului principal, Alexander Johnson/ Xander, i s-a conturat un portret moral complex. Cu toate că a existat de multe ori riscul de a-și pierde viața, nu i-a fost frică niciodată. A fost mereu convins că trebuie să trăiască fiecare minut la maximum. Nu se consideră pe deplin un monstru, chiar dacă este asasin plătit. În ciuda aparenţelor, nu a luat niciodată viaţa cuiva nevinovat. În marea majoritate, au fost traficanţi, politicieni corupți sau asasini plătiți.
,,Nu sunt neapărat un om corect, dar nici viața nu este, așa că aleg să fiu eu, cel care spune: MAT.”
Lăsând la o parte latura întunecată și imorală a poveștii, pot spune că m-a captivat modul în care autoarea a știut cum să dozeze suspansul și să-mi stârnească curiozitatea. Intriga bine gândită, dar și acțiunea alertă, m-a invitat parcă să iau parte la planurile, jocurile și mai ales, la răzbunarea lui Xander. Iar partea cea mai captivantă mi s-a părut ultima lui misiune, aceea de a o captura pe Fedorova, o rusoaică extrem de periculoasă, specializată în otrăvuri și arme de foc. Xander o caută de mult prea mult timp pentru că femeia este întotdeauna cu un pas înainte și reușește să scape.
De obicei, vă ofer detalii despre acțiunea unei cărți, însă cred că fiecare detaliu în plus ar putea fi un posibil spoiler. Nu-mi rămâne decât să vă invit să descoperiți lumea întunecată a mafiei, în care Xander și Cassie își împletesc destinele într-un vârtej al sexului, crimelor și răzbunării.
,,Toate aceste lucruri fac dorința de răzbunare să ardă ca un foc mocnit în interiorul nostru. Ne dorim răzbunare chiar și atunci când ne mințim că putem să trecem peste orice, chiar și fără să facem nimic. În esenţă, oamenii sunt la fel, oamenii rănesc, mint, trădează și pedepsesc. Nu am certitudinea că odată ce planul meu va lua sfărșit voi fi liniştit sau că voi putea vreodată să uit toată suferința care mi-a fost provocată. Știu însă cu siguranţă că dacă nu voi face nimic, nu voi putea trăi în pace pentru tot restul vieții.”
Cartea este disponibilă pentru comandă de pe literpress.ro