Lista condamnaților de Jack Carr – Crime Scene Press – recenzie

Lista condamnaților de Jack Carr – Crime Scene Press – recenzie

by -
1
Lista condamnaților de Jack Carr

Lista condamnaților, de Jack Carr – Crime Scene Press – recenzie

Lista condamnaților

Autor: Jack Carr

Crime Scene Press – 2022

HE  TERMINAL  LIST
Traducere din engleză Roxana Brînceanu
Număr pagini: 419

“Roman adaptat într-un serial Amazon Prime de succes, cu Chris Pratt în rolul principal

Întreaga echipă a locotenent-comandorului James Reece a fost ucisă într-o ambuscadă catastrofală. Dar când persoanele cele mai apropiate lui sunt asasinate în ziua în care el se întoarce acasă din misiune, Reece descoperă că nimic din toate acestea nu a fost un act de răzbunare din partea unui inamic străin, ci o conspirație care ajunge până la cele mai înalte niveluri ale administrației Statelor Unite.

Nemaiavând nimic pentru care să trăiască, Reece aplică lecțiile pe care le-a învățat timp de zece ani pe câmpul de bătălie ca să-și răzbune familia și echipa, pornind pe urmele dușmanilor din eșaloanele superioare fără să mai țină cont de legile luptei – sau de lege în general.

Un thriller militar pe care nu-l poți lăsa din mână, scris de un autor care cunoaște toate dedesubturile războiului modern.”

Uluitor! E atât de convingător, de tensionat, de bine scris – rareori citești un roman de debut atât de bun.!”(Brad Thor)

  Da, este într-adevăr un roman de debut uluitor, bine documentat, sigur bazat pe evenimente reale, dar mai ales bine scris. Evoluția interesantă a evenimentelor și a personajelor, ritmul alert, conspiratiile, crimele, urmăririle, și mai ales răzbunarea, te țin în alertă. Am avut impresia că sunt lângă personajul principal la fiecare pas, că-l ajut în planificări, mai ales că autorul ne descrie pregătirile pentru acțiune și modul de-a gândi al protagonistului, și, sincer, am jubilat la fiecare reușită. La început m-au șocat evenimentele și mi-a fost milă de calvarul lui James Reece, dar pe urmă am urmărit cu sufletul la gură fiecare acțiune.

Dar să vedem puțin faptele.

  Comandorul James Reece își conduce oamenii într-o misiune, cum a făcut de atâtea ori în diferite colțuri ale lumii. Acum erau în Afganistan și el cu oamenii mai vechi erau surprinși și neâncrezători în privința datelor primite. Ordinele și planificarea acțiunii până la detaliu veneau de data asta de “foarte sus”, chiar și modul de desfășurare, ceea ce de obicei era hotărât de echipă și liderul ei. Totuși ordinele erau clare și trebuiau executate. Reece, care abia aștepta să revină acasă la familie, era hotărât ca asta să fie ultima misiune și să rămână apoi cu ai lui. Nu-și imagina atunci ce va urma…

  Misiunea se dovedește a fi o ambuscadă, își pierde toți prietenii, toată echipa, scapă doar el și Boozer.  Pe front, la spital, un doctor eminent îi spune că a constatat la radiografie o tumoare pe creier,  mică încă, și este surprins că a văzut același lucru și la cadavrele membrilor echipei sale. Îi spune să-l caute la clinica din Jola, să facă investigații mai amănunțite.

   Apoi Reece este abordat de cei de la NCIS, care căutau, la ordin, un “țap ispășitor”, dar nu le prea reușește. Așa că împreună cu Boozer se întoarce în țară. Se prezintă la baza și este din nou reținut toată ziua,  pentru așa zisă anchetă. La finalul zilei află că Boozer “s-a sinucis”, dar văzând cadavrul și știindu-i obiceiurile, își dă seama că de fapt “a fost sinucis”. Îngândurat merge acasă la familie, dar găsește un haos total: mașini de poliție, pereții casei ciuruiti de gloanțe, soția gravidă și fiica  de 5 ani moarte. Disperarea lui e fără margini. Se întoarce la baza unde amiralul îi vorbește urât, declarându-l  un om cu mințile tulburate, care probabil și-a ucis familia și prietenul , și eliberându-l de sarcini pentru a putea fi anchetat.

Doar că Amiralul, un om care nu luptase pe front, nu știe cu cine se pune…

  Reece nu a fost numai un bun luptător, ci și un commandant și un prieten de nădejde, un om care a salvat și a dat o șansă unor persoane din medii diferite. Acestea îl vor ajuta.

  Va primi ajutor de la prieteni ca Marco, afacerist mexican , ca pilotul Liz Riley, pe care o salvase în Irak, sau ca ziarista Katie Buranek, prietenă de familie.

Dar vor fi și prieteni –“frați” din fosta echipă SEAL  care până la urmă îl vor trăda pentru bani.

  Încercarea Amiralului de a-l determina să-și piardă cumpătul se lasă cu lovituri în spatele ușilor închise, apoi un Reece, aparent liniștit și netulburat, își face “cumpărăturile“ din depozitul de arme al echipei, pregătindu-se de luptă.

  Și urmează urmărirea pe rând a persoanelor implicate, depistarea motivelor și în final răzbunarea –moartea tuturor celor din lista pe care și-o făcuse.

  Lista îi conținea pe: cei care din, medii diferite și funcții diferite, complotaseră împreună, sub masca “binelui”, pentru o îmbogățire rapidă, cei care testasera un produs neomologat pe echipa lui, provocând tumorile cerebrale, și care, când văzuseră consecințele,  încercaseră să limiteze daunele. Mai erau cei  care trimiseseră la moarte o echipa întreagă, ca pe niște jucării, pentru a mușamaliza totul, cei care îi ucisesera prietenii și familia, și acum îl prezentau ca vinovat și instabil psihic, cei care voiau cu orice preț să-l  elimine.

Destul de lungă lista!

  Dar Reece își urmează neabătut planurile, urmărește, planifică, și cu ajutorul prietenilor își încheie misiunea, de a-i face  “să plătească” indiferent de poziția și funcția pe care o aveau.

Că să înțelegeți tot trebuie să citiți cartea.

 Mi-a plăcut Reece, mă gândeam că seamănă, în unele privințe, cu alți eroi  care  mi-au captat atenția de-a lungul timpului: Mitch Rapp(Vince Flynn), John Rain (Barry Eisler), Scott Harvat (Brad Thor) și chiar Jack Reacher (Lee Child).

Pare că Reece ar fi împrumutat câte ceva din personalitatea fiecăruia, devenind și mai bun.

Mă bucur că autorul a lăsat o portiță pentru continuarea aventurilor. Care? Veți vedea!!!

  Iar dacă veți vrea să știți mai multe despre compania farmaceutică implicată, despre teste, conspirații, nume și funcții prezente în roman,  va trebui să-l citiți.

Merită!!!

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.