Luptătorii lui Dumnezeu (Trilogia Husită #2) – Andrzej Sapkowski – recenzie

Luptătorii lui Dumnezeu (Trilogia Husită #2) – Andrzej Sapkowski – recenzie

Luptătorii lui Dumnezeu (Trilogia Husită #2) - Andrzej Sapkowski - recenzie

Luptătorii lui Dumnezeu (Trilogia Husită #2) – Andrzej Sapkowski – recenzie

Titlu: Luptătorii lui Dumnezeu (Trilogia Husită #2)

Autor:  Andrzej Sapkowski

Editura Nemira 

Colecția Armada 

Anul publicării în limba română: 2024

Titlul original: Boży bojownicy (2004) 

Traducere: Anca Irina Ionescu 

Număr de pagini: 640

  Romanul Luptătorii lui Dumnezeu, al doilea volum al Trilogiei Husite, deschise de Turnul nebunilor, continuă povestea lui Reynevan, un tânăr medic și vrăjitor, în contextul războaielor religioase devastatoare din secolul al XV-lea. Într-o Europă fragmentată de conflicte bisericesco-politice, romanul îl urmărește pe Reynevan în încercarea sa de a supraviețui și de a-și atinge obiectivele personale, de la răzbunare și salvarea prietenilor, până la regăsirea iubitei sale, Nicolette.

   Aventurile lui Reynevan îl pun în contact cu o varietate de personaje și-l obligă să încheie alianțe pentru a înfrunta mari  pericole, răzbătând optimist prin haosul și fanatismul acelor vremuri.

   Reinmar von Bielau, cunoscut mai mult ca Reynevan, este un june îndrăzneț, un adevărat Casanova, preocupat de răzbunarea morții fratelui său, dar care totodată speră să o reîntâlnească pe iubita sa Nicolette și să-și elibereze prietenul Samson de sub un blestem. Pe deasupra, este medic, simpatizant al husiților și pasionat de orice formă de magie. Astfel, el își atrage tot felul de probleme simultan. Îndrăgostit și naiv, ajunge marioneta puternicilor zilei, a Inchiziției, devine momeală și agent fără voie, lăsându-se ușor prins în situații riscante și antrenat în tot felul de acțiuni prostești primejdioase.

  Suntem în anul 1427. Reinmar a găsit adăpost în Praga. Aici, împreună cu alți magicieni, încearcă să descopere adevărata identitate a misteriosului său prieten, Samson Honig. Între timp, un război crunt are loc între Boemia husită și Silezia catolică. Cândva, Reinmar a fugit în Boemia, lăsând în urmă atât pe iubita sa Nicolette, cât și unele datorii neplătite. Așa că nu-i displace faptul că serviciile secrete boemiene îi propun o misiune de întoarcere în Silezia…

  Cu Luptătorii lui Dumnezeu, Andzrej Sapkowski abordează o direcție diferită față de primul volum, Turnul nebunilor. Dacă în tomul precedent, Reinmar era în centrul atenției, iar povestea se concentra pe aventurile sale în contextul istoric, în Luptătorii lui Dumnezeu accentul este pus mai mult pe războaiele husite, iar firul narativ dedicat lui Reinmar este relatat doar incidental, în cadrul unor acțiuni paralele.

   Descrierea detaliată a războiului produce o schimbare de ton în stilul lui Sapkowski, acesta devenind mai întunecat și mai brutal. Nenumărați oameni sunt răstigniți, arși, spânzurați sau torturați în moduri diverse, până la moarte. Această reprezentare a războiului medieval este foarte realistă, dură, cu inevitabile scene sângeroase, astfel încât umorul ce dădea primului volum aproape un ton de satiră apare în mult mai mică măsură.

  În această atmosferă întunecată se încadrează perfect și dezvoltarea personajului Reinmar. La început, el este încă un idealist cu opinii morale adesea simpliste, lucru care îl face să pară destul de naiv, dar și simpatic. Pe parcursul poveștii, acest lucru se schimbă. Reynevan nu poate rămâne imun la cruzimile ce-l înconjoară și devine el însuși tot mai dur și nemilos. Se răzbună fără milă pe dușmanii săi ori de câte ori are ocazia, contrastând astfel cu comportamentul său obișnuit, condus de idealism și de dorința de pace. Totuși, chiar dacă recurge la violență, nu o face niciodată fără un motiv întemeiat și până la urmă asta face povestea sa credibilă, deoarece orice alt comportament ar fi fost neadecvat epocii violente în care trăiește.

  Un punct forte al cărții este personajul Samson Honig. Acesta a fost un însoțitor important al lui Reinmar în Turnul nebunilor și joacă un rol și mai mare în al doilea volum. Originea sa supranaturală și căutarea propriei identități, în care Reinmar îi oferă ajutor, reprezintă partea cea mai captivantă a acțiunii. În această parte, Sapkowski include din nou multe elemente fantasy într-un roman altfel tipic de ficțiune istorică. Reinmar și Samson caută ajutor la vrăjitori și la ființe mitice pentru a înfrunta un enigmatic inamic care-și poate schimba forma.

   Sapkowski îmbină cunoștințele sale vaste despre Evul Mediu și mitologia vremii cu umor subtil și comic de situație, persiflând această perioadă și oamenii ei, într-o manieră plină de afecțiune și abilitate. Superstiția și magia capătă un aspect realist, iar magia întunecată nu scapă de umorul negru. Deși stereotipurile despre preoți tăvălindu-se în pat cu maici sau servitoare rămân prezente, erotismul umoristic din volumul anterior al seriei este semnificativ mai redus. Acest roman pare mai complicat decât primul, iar momentele de amuzament sunt mai rare comparativ cu cele din Turnul Nebunilor. În Luptătorii lui Dumnezeu, Sapkowski dezvoltă o intrigă din ce în ce mai complexă, care solicită o atenție sporită din partea cititorului. Reynevan nu avansează pe un drum drept, ci prin devieri și ramificații, adăugând galeriei sale de cunoștințe noi personaje și noi grupări. Cititorii care nu au parcurs primul volum ar putea să se simtă copleșiți, pentru a înțelege acest roman, este recomandat să înceapă cu primul din trilogia husită despre Reynevan/Reinmar de Bielau.

  Andrzej Sapkowski s-a născut în 1948, în orașul polonez Łódź. A devenit celebru datorită seriei WIEDŹMIN (VRĂJITORUL). Saga care l-a consacrat cuprinde volumele de povestiri Ostatnie życzenie (1993; Ultima dorință, Armada, 2019) – publicată inițial cu titlul Wiedźmin, în 1990 – și Miecz przeznaczenia (1993; Sabia destinului, Armada, 2019), precum și romanele Krew elfów (1994; Sângele elfilor, Armada, 2019), Czas pogardy (1995; Vremea disprețului, Armada, 2019), Chrzest ognia (1996; Botezul focului, Armada, 2019), Wieża jaskółki (1997; Turnul Rândunicii, Armada, 2020), Pani Jeziora (1999; Domnița Lacului, Armada, 2021) și Sezon burz (2013; Anotimpul furtunilor, Armada, 2021). De un imens succes s-a bucurat și TRILOGIA HUSITĂ, o serie de romane istorice cu elemente fantastice, compusă din titlurile: Narrenturm (2002; Turnul Nebunilor, Armada, 2022), Boży bojownicy (2004; Luptătorii lui Dumnezeu, Armada, 2024) și Lux perpetua (2006; Lumina Eternă, Armada, 2024).

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: bookzone, libris şi cărtureşti

Recenzii cărți

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.