10 obiceiuri care îți pot simplifica viața

10 obiceiuri care îți pot simplifica viața

by -
5
10 obiceiuri care îți pot simplifica viața

10 obiceiuri care îți pot simplifica viața

  Fiecare om are propriul lui ritm și se organizează după cum simte, însă nu întotdeauna acestea pot simplifica viața. Uneori comportarea poate fi haotică, de neînțeles sau pur și simplu de refulare. În general, omul alege să copieze, să ia ce crede că-i bun din obiceiuri, însă când lucrurile scapă de sub control, acesta schimbă direcția. Îți propun să fii diferit de ceilalți, încearcă să adopți altă strategie. 

   Experimentează timp de 7 zile și vei simți o diferență. Numai de tine depinde dacă poți crea o legătură  sau cum te vor influența.

    Așadar, să trecem în revistă cele 10 obiceiuri.

  1. Trezește-te de îndată ce sună alarma

   Te asigur că este îngrozitor mai ales dacă ții cu dintii de acest obicei. Am gustat din fructul oprit și n-a fost bine, dar într-o zi m-am resetat cu adevărat. De atunci, fără excepție mă ridic în maxim 3 secunde de la zgomot. Nu contează că am dormit 3 ore sau 10.

   Sigur poți face și tu asta. Garantat.

 2. Fă-ți patul în fiecare dimineață și pune-ți pijamalele la locul lor

   Acest obicei îți transmite mesaj mental că începi procesul de trezire. Poți fi năuc, dar în scurt timp vei întra în ritm. Pe cât posibil, încearcă să eviți în prima (jumătate de) oră verificarea notificărilor sau a mesajelor primite pe telefon. Bucură-te mai întâi de răsfățul matinal, vei avea timp pentru restul mai târziu.

  3. Dimineața bea un pahar de apă (caldă) cu lămâie, are destule beneficii și multe persoane îl recomandă.

   Dacă vei citi, există suficiente articole și studii în acest sens, însă dintre toate, am selectat numai unul care să prezinte avantajele apei cu lămâie. Dacă nu îți place, atunci fii light, bea un pahar cu apă de îndată ce te trezești.

  4. Fă ordine în jurul tău 10-15 minute zilnic

   Oricâte documentare sau cărți vei citi despre ordine, minimalism sau cum să fii în grafic cu toate, nu vei reuși să le dai de cap decât printr-o mică rutină zilnică. Totu-i simplu. Te schimbi de haine, cele murdare în coș, restul la locul lor. În felul acesta vei avea spațiu tot timpul și nu te vei lovi de ele sau mai rău, să strângi și după tine. Adoptă mentalitatea de dezordine ordonată.

   Citeam un fragment în cartea Atomic habits – James Clear despre ordine și cum interpretează cineva rutina zilnică obligatorie: “When I walk into a room everything is in its right place,” Nuckols wrote. “Because I do this every day in every room, stuff always stays in good shape . . . People think I work hard but I’m actually really lazy. I’m just proactively lazy. It gives you so much time back.

  Adoptă mentalitatea de pași mici și siguri. Dacă faci ordine zilnic timp de 10-15 minute nu te vei plictisi și nici nu vei ajunge să fii sufocat de lucruri.

5. Fă mișcare de fiecare dată când simți nevoia

   Nu te da peste cap, ci acordă-ți un interval de timp. Fie că dansezi pe muzică în casă, fie cânți și te miști în timp ce gătești sau efectiv dai un tur prin parcul tău preferat. Deși la prima vedere pare o aiureală, contează enorm să faci ceva ce-ți place.

Depositphotos - sport - 10 obiceiuri ce îți pot simplifica viața
Photo credit: Depositphotos.com

 

6. Pregătește-ți hainele și pachetul de muncă de seara

   Ani de zile nu m-a interesat acest lucru, dar undeva, în interior am realizat că funcționează mult mai bine acest sistem. Încercând, vei câștiga timp dimineața pentru plăcerile nevinovate, să bei cafeaua relaxat, fără să îți bați capul cu ținuta zilnică sau cu mâncarea. Plus că nu vei pleca din casă cu întârziere niciodată.
Dacă dimineața obișnuiești să faci altceva, lasă-ti de seara deja pregătite ustensilele necesare, tot ce trebuie este să le combini. Te asigur că este unul din cele 10 obiceiuri care ajută foarte mult.

7. Calcă rufele săptămânal și aranjează-le pe umerașe

   Dacă urăști călcatul, atunci investește într-o mașinărie practică ce îți ușurează munca sau deleagă acest task. Nu ești singurul ce nu debordează de bucurie să calce, dar nici cu hainele pungă nu poți merge la muncă. Indiferent că-i o uniformă specifică sau haine scumpe, contează să fie curate și aranjate. Ele îți vor da o stare mult mai bună. Plus că aranjând hainele pe umerașe, vei economisi timp și de fiecare dată le vei avea la îndemână.

   Remarcă BONUS: Spală haine de câteva ori pe săptămână și strânge într-un loc anume lucrurile ce trebuie călcate, restul pune-le la locul lor. Deși pare o sarcină în plus, nu este așa, ele oricum se strâng, așa vei împărți timpul alocat acestora și în weekend îți faci planuri numai cu familia.

8. Dacă obișnuiești să citești cărți/ziare sau să completezi integrame, lasă-le la îndemână

   În modul acesta vor fi mereu alături și nu vei uita de ele. Același lucru este valabil și pentru cei care studiază o limbă străină. Să își păstreze într-un colț vizibil câteva ustensile pentru scris/citit. Ajută foarte mult în cultivarea obiceiului. Alocă în locuință un colț de relaxare, al pasiunilor tale, în felul acesta îți vei aminti cât de important ești și oricând ai timp liber, poți să meșterești ceva.

9. Fă-ți ordine în lucrurile personale

   Aruncă/donează/vinde obiectele vechi și de care nu mai ai nevoie. Acest lucru îl vei remarca și în strategia folosită de Marie Kondo, ea are un stil aparte de a face omul să vadă altfel colecționarea de obiecte, în special cele uitate prin cutii. În fond, ceea ce nu vezi, nu folosești, și automat poți trăi fără ele. Procesul poate fi de durată, însă de îndată ce simplifici în jur și golești din spațiile ocupate, vei remarca o schimbare. Îți va fi mai ușor să te miști și să găsești lucruri.

10. Mergi la somn la o oră adecvată și te vei odihni mai bine

  Nu trebuie să mă crezi pe cuvânt, răsfoiește cartea Despre somn. Vei remarca faptul că fiecare ființă are propriul ei ciclu, iar somnul este un element extrem de important în menținerea sănătății.

   Cele 10 obiceiuri ar putea să te ajute să vezi altfel propria rutină, să înțelegi că se poate și altfel. Mereu este de lucru într-o locuință cu 2 sau mai multe ființe ce conviețuiesc, însă cu puțină disciplină, fiecare își va găsi locul și de ce nu, liniștea.

   Obiceiurile enunțate au avut de-a lungul anilor diferite interpretări, dar de 2 ani și jumătate viziunea mea asupra acestora s-a schimbat. N-a venit de la sine totul, însă ca și tine am ales ce s-a pliat cu necesitățile mele, tocmai de aceea și tonusul meu acum este diferit. Ani de zile am amânat alarme până în ziua când mi-am propus să fiu cea mai bună versiune a mea. Acum este și timpul tău să îți simplifici viața.

   Sursă foto: canva.com

5 COMMENTS

  1. 7din 10sfaturi cu siguranță le aplic de fiecare data.celelalte 3-calcatul,somn la ore rezonabile și donarea sau selectarea de lucruri personale lasa de dorit!

    • Cred ca fiecare adoptam obiceiuri care ne pot ajuta. Acum cativa ani faceam totul pe dos, dar m-am decis sa schimb din mers.

  2. Din toate 10 respect doar 2 :)) Aia cu pachetul pregatit de cu seara, dar doar pt ca dimineata sunt prea praf pt a- ma ocupa de asta :)) Si cel cu lasatul revistelor si cartilor la indemana, pt ca sunt dezordonata :))

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.