Secretul Pacientei – Loreth Anne White – Editura Litera – recenzie
Secretul Pacientei – Loreth Anne White – Editura Litera – recenzie
Autor: Loreth Anne White
Editura: Litera
An apariție: București 2024
Nr. Pagini: 413
“Oamenii ar face aproape orice, oricât de absurd, ca să evite să își privească în față sufletul” – Carl Jung
Perfect adevărat și extrem de bine oglindit în romanul Secretul Pacientei, un roman pe care l-am savurat încă de la primele pagini și care m-a menținut într-o stare de agitație pozitivă datorită intrigii care se răsfiră până în punctul în care fiecare personaj care are ceva de ascuns, riscă să modifice finalul poveștii.
Povestea începe cu un episod care pare să fie o crimă.
O femeie este găsită zdrobită pe plajă, după ce se presupune că a suferit o cădere în gol de pe stâncile traseului folosit de sportivi și pasionați de mișcare în antrenamentele de jogging regulate.
Identitatea neclară a femeii pune în mișcare echipa de omucideri condusă de inspectorul Rue Duval și în scurt timp aceștia realizează că victima nu este nimeni alta decât Arwen Harper, chelnerița pubului Leul Roșu, artistă nonconformistă și focoasă, spirit rebel, mama singură a unui adolescent de 16 ani – Joe, alături de care și-a făcut misterioasa apariție în Story Cove, un oraș liniștit unde locuitorii cu iz intelectual și condiție materială satisfăcătoare, își duc traiul plin de secrete, jonglând cu minciuni periculoase și prefăcătorie bine pusă la punct.
Rememorând evenimentele ultimelor două luni înainte de moartea lui Arwen Harper, povestea împletește prezentul confuz cu un trecut în care crima, depresia, trădarea și dorința de răzbunare, încep să contureze personalitatea și motivația personajelor principale.
Pe lângă ancheta desfășurată de Rue, de altă parte a baricadei se află Lilly Bradley, psihoterapeut de profesie, căsătorită cu Tom – profesor universitar în aria psihologiei anormalului, mamă a doi copii reușiți: Phoebe, adolescenta rebelă de 12 ani și micuțul Matthew, în vârstă de 5 ani.
Aparent Lilly are tot ce își poate dori – o familie frumoasă, un soț care atrage toate privirile și o carieră de care este mândră, lucruri care o susțin pe linia de plutire căci Lilly ascunde în sufletul său un trecut tumultos care, dacă ar ieși la iveală, ar distruge tot ce a reușit să obțină până în prezent. Din ce în ce mai des, propria fiică îi reactivează amintiri și senzații din trecut și îi îngreunează lupta de a menține lucrurile sub control.
“Phoebe rămâne pe loc, aruncându-i priviri feroce prin ochii creionați abundant cu negru, iar tensiunea care explodează în pântecul lui Lilly trezește ceva mai profund. Îi trezește o amintire de când avea doisprezece ani, când mama i-a cerut socoteală în privința înfățișării ei și a iubitului pe care i-a interzis să îl vadă. Își impune să coboare tonul. Trebuie să își aleagă bătăliile cu mare atenție. Știe foarte bine cât de departe pot ajunge lucrurile și cât de vulnerabilă este o fată la această vârstă, chiar dacă aparent are tot ce își poate dori un copil bine adaptat, cu prieteni și părinți implicați și rezultate bune la școală. Până când deodată totul se schimbă…”
Venirea lui Arwen agită spiritele în comunitatea retrasă și aparent bine închegată. Jobul de chelneriță pe care și-l revendică pentru a își face mai ușor intrarea în viețile celor patru profesori universitari care, în fiecare vineri, își fac veacul în pubul local, este un prim punct pe agenda lui Arwen.
“Atracția băutelor de vineri cu băieții se schimbă în ceva mai vicios. Simte că plăcuta făgăduială a unei seri cu gașca i se scurge printre degete. Pe nepusă masă a apărut o linie de falie prin structura care îi fundamentează prietenia cu Simon și ceilalți. Dinamica s-a schimbat. Între ei a intervenit o femeie.”
Seducătoare și imprevizibilă, Arwen duce jocul periculos mult mai departe și, cu ajutorul lui Tom, se mută în chirie pe strada pe care familia acestuia și a prietenului său – Simon Cody, locuiesc, insinuându-se tot mai mult într-un peisaj în care pare că nu își găsește locul.
“Îi ia mâna și își împreunează degetele cu ale lui. Tăcerea umple cabina. Îi cercetează trăsăturile atentă. Lumina lunii se reflectă în ochii ei și în piercingul de pe laterala nasului. E seducătoare, dar prin piept îi trece, ramificându-se, o străfulgerare rece. Arwen pare să se transforme. La fel ca himera ei. Ceva rece și sinistru crește în jurul ei. Se observă în intensitatea privirii și în inflexiunea ascuțită cu care i-a pus întrebări. Tom percepe un soi de foame sălbatică venind dinspre ea. O parte a minții îi spune să pună capăt acestei seri. Să încheie. Să plece. Acum. Cât e încă nevătămat.“
Când cadavrul este găsit și Tom este cel arestat, lucrurile capătă o întorsătură dramatică. Probele găsite la locul faptei și modul de operare al criminalului, scot la suprafață cazuri vechi care i-au fost atribuite Asasinului Atlet, cel care violează și ucide femei ce obișnuiesc să alerge pe traseele montane de anduranță. Înregistrările video anterioare ultimului asasinat aduc în atenția autorităților piste multiple. Seth, soțul lui Rue pare să aibă o relație cu Arwen, totodată Tom Bradley și Simon Cody. Riscul ca fiul lui Rue, Eb, să fie implicat, este de asemenea o posibilitate pe care inspectorul încearcă să o țină departe de colegii săi anchetatori. Secretele pe care Joe, fiul lui Arwen le păstrează pentru mama sa, relația sa nepotrivită cu fiica lui Lilly, pozele făcute pe ascuns de micuțul Matthew, care are o pasiune din a spiona pe cei din jur, toate acestea nu fac altceva decât să poarte întreaga anchetă pe piste diferite care par că nu se vor clarifica până la final.
Și într-adevăr, după ce se joacă cu mintea cititorului, abia spre sfârșitul cărții autoarea ne dezvăluie motivele ascunse ale personajelor, fără ca acestea să aibă pe deplin habar de modurile deviante în care poveștile lor sunt interconectate.
O carte cu o intrigă complexă și o poveste inteligent construită, capabilă să satisfacă dorința de mister, crime-thriller și dramă deplasată pentru orice iubitor de acest gen. Mi-au plăcut răsturnările ingenioase de situație, m-au ținut în priză și, chiar și după ce lucrurile au fost clarificate, tot mă așteptam la un detaliu final care să pună sub semnul întrebării deznodământul.
V-o recomand, sunt sigură că o să vă trezească interesul și dacă nu v-am convins pe deplin, menționez un ultim detaliu: romanul are la bază o poveste reală petrecută în Canada în 2006, unde uciderea șocantă a unei familii a scos la iveală povestea unui adolescente tulburate care a fost inclusă ulterior într-un program de reabilitare foarte contestat, ale cărui rezultate sunt neclare și subiective până în prezent.
Cartea este disponibilă pentru comandă pe Libris.ro