Insula Șobolanilor și alte povestiri de Jo Nesbo

Insula Șobolanilor și alte povestiri, de Jo Nesbo – Editura Trei – recenzie

Insula Șobolanilor și alte povestiri

Autor: Jo Nesbo

Editura Trei – 2023 

Traducere din norvegiană: Ivona Berceanu
Număr pagini: 383

  “Jo Nesbø (n. 1960) este muzician, compozitor și economist, precum și unul dintre cei mai apreciați autori de romane polițiste din întreaga lume. Cărțile lui au fost traduse în 50 de limbi, s-au vândut în peste 55 de milioane de exemplare și au fost recompensate cu numeroase distincții, printre care The Riverton Prize, CWA Internațional Dagger Award, The Glass Key Award.

  Jo Nesbø este autorul celebrei serii Harry Hole, precum și al seriei pentru copii Doctor Proctor (Pandora M). După al șaptelea roman al seriei Harry Hole, Omul de zăpadă, a fost realizat filmul omonim, iar romanul Vânătorii de capete a stat la baza filmului cu același nume, lansat în 2011 și nominalizat, printre altele, la Premiul BAFTA pentru cel mai bun film străin.

  La Editura Trei au apărut romanele Fiul, Vânătorii de capete, Regatul, duologia Sânge pe zăpadă și Soare în miez de noapte, primele nouă volume din seria Harry Hole: Liliacul, Carabusii, Pasărea cu piept roșu, Nemesis, Steaua diavolului, Mântuitorul, Omul de zăpadă, Leopardul, Fantoma – precum și volumul de povestiri Specialistul în gelozie.”

“În Insula Șobolanilor și alte povestiri, Nesbø povestește despre o Americă postpandemica unde elitele așteaptă într-un zgârie-nori să fie evacuate, în timp ce restul lumii se luptă în stradă pentru supraviețuire („Insula Șobolanilor“), despre un om de știință aflat în căutarea vieții eterne („Amneziatorul“), despre doi prieteni care se îndrăgostesc de aceeași fată („Cicadele“), despre un fiu care pleacă să-și viziteze tatăl la o fermă de șerpi din Africa („Antidotul“) și despre un psiholog care este și asasin plătit de marile corporații („Calul de negru“).

O reală încântare pentru fanii genului polițist, de la un adevărat maestru al suspansului”

”Dacă în primul volum de povestiri Jo Nesbø a scris despre un polițist care poate să adulmece gelozia, un gunoier mahmur și o conexiune spontană între pasagerii unui zbor spre Londra, în cel de-al doilea el continuă periplul printre minți pervertite și inimi răzbunătoare.”

  Un periplu cu povești interesante, pline de adrenalină, combinând acțiunea polițistă cu fantezie, mister și paranormal.  Avem cinci povești, sigur petrecute într-o lume imaginară, sau una a viitorului, dar bazate totuși pe unele întâmplări reale, sau pe elemente pe care le vedem în societate, în jurul nostru.

  Începem cu “Insula șobolanilor”, povestirea care dă titlul volumului. Acțiunea se petrece într-un viitor, când după pandemie, toate lucrurile știute se schimbă. Diferența dintre clasele sociale este și mai mare, oamenii nu mai au de lucru, nu mai au mâncare. Lipsa electricității blochează toate sistemele, nimic nu mai funcționează, și apar găștile care omoară, fură, distrug,fără nici o limită, fără să le fie frică măcar de autorități. O astfel de gașcă este și cea numită Haos, condusă de Brad Lowe, un tip fără pic de moralitate, convins că banii și puterea tatălui său îi vor deschide orice uși, și-l vor salva de fiecare dată. Colin Lowe, unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei, încercase cu fiul sau toate metodele posibile de a-l aduce pe calea cea bună, dar eșuase și se mărginea să-l apere în fața legii și să-l urmărească cât putea.Will Adams, avocat, era prieten din copilărie cu Colin, și-și continuaseră relația până când fusese concediat. De atunci se alăturase soției lui, Heidi, la biroul ei, încercând amândoi să ajute oamenii. Aveau doi copii: Amy de 14 ani și Sam de 4 ani. Colin, la rândul lui îl avea pe Brad și pe fiica lui,  Beth, bună prietenă cu Amy. Cele două familii petreceau timp împreună și Brad se îndrăgostise de Amy, deși ea nu-l încuraja.

  Acum, după pandemie, familiile se îndepărtaseră, Colin cumpărase o insulă în apropiere, unde voia să se mute, pentru a fi în siguranță, și cumpărase și trei bilete pe nava New Frontier, un loc unde un mare număr de oameni puteau trăi o vreme, un fel de Arcă a lui Noe. În timp ce Colin își pregătea mutarea pe insulă, Brad cu gașca lui intră în casa lui Will, îl bat, îl leagă, o violează pe Heidi, soția lui, și o răpește pe Amy. În momentele acelea Yvonne, și ea membră a găștii, îl scoate pe Sam din cameră, deși ceilalți îl puseseră să privească ce-i fac mamei lui, și-l ascunde într-o baie pe care o închide. La casa bandei, Brad, nebun de furie că e refuzat, o ucide pe Amy. Între timp Will, eliberat de Heidi, merge cu ea și copilul la poliție. Deși i se înregsitreaza reclamația, poliția nu face nimic pentru că tatăl lui Brad e un om puternic. Văzând că orice discuție cu Colin este inutilă, Will își mută familia în vila părăsită de pe deal și cu aliații lui o transformă într-o fortăreață. Aliații lui sunt bărbați ai familiilor distruse de Haos. Apoi atacă casa unde Brad locuia cu gașca, îl prind pe el și pe alții din grup și-i interoghează. Îl închide doar pe Brad , ceilalți sunt eliberați. După înmormântarea lui Amy familia este și mai hotărâtă să-l aducă pe  vinovat în fața legii.  În timpul atacului Yvonne îl salvase pe Dumbo, un băiat handicapat, care este arestat, constrâns să recunoască faptele lui Brad, apoi este ucis în închisoare. Și de aici începe un adevărat joc de-a șoarecele și pisica și Will abia scapă din câteva atacuri. Până la urmă îl eliberează pe Brad, dar, cu ajutorul lui Yvonne, va concepe un alt plan. Pare că acceptă biletele oferite de Colin, ca să plece cu nava, și-i cedează acestuia vila. De-acum totul depinde de Brad.

Ce va face Will? Ce se va întâmpla cu el și familia lui?

Ce face Brad? Ce se întâmplă cu ai lui?

Citiți și veți vedea fețele răului!

  “Amneziatorul” este o variantă modernă a basmului Tinerețe Fără Bătrânețe și Viață Fără de Moarte”. Un savant care găsește leacul vieții eterne, dar conștient de ce ar însemna folosirea lui de oamenii lacomi și răi, le distruge acestora orice șansă de-a afla formula.

  “Cicadele” pare o poveste despre doi prieteni, care iubesc aceeași fată, asezonată cu o excursie și-o luptă de tauri. Dar devine o poveste cu crime, și personaje din lumi paralele, cam horror.

  “Antidotul” este despre firea umană, despre credința că răul în forma lui absolută nu are leac. Dar și un fel de “nu săpa groapa altuia că pici singur în ea.”

  Ultima poveste “Calul  De Negru” are ca personaj un psiholog, specializat în hipnoză, care în urma pierderii familiei sale, devine asasin plătit. Povestea ne poartă prin lumea asasinilor plătiți, printre poveștile și rivalitățile lor. Avem personaje dure, narcisiste, care încearcă să elimine concurența dar inteligența cîștigă și aici.

Iată și păreri avizate:

Absolut genial. Plin de suspans și bine scris.“ (Sydsvenskan)

  „Nesbø expune ingredientele-cheie care îi caracterizează și romanele: intrigi construite diavolește, în care strafulgerari de sentimente umane etalate de personaje cu defecte profunde se află într-un pericol permanent să fie înăbușite de întunecimea din ele.“ (Booklist)

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriscartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.