Cartea Cazurilor Nerezolvate – Simone St. James – recenzie

Cartea Cazurilor Nerezolvate – Simone St. James – recenzie

by -
1

Cartea Cazurilor Nerezolvate – Simone St. James – recenzie

Titlu: Cartea Cazurilor Nerezolvate
Autor: Simone St. James
Titlu original: The Book of Cold Cases
Traducător: Irina Gache
Anul apariției: 2024
Număr de pagini: 384

Simone St. James este autoare bestseller New York Times și USA Today. A câștigat două Premii RITA și un Premiul Arthur Ellis. Simone a lucrat timp de douăzeci de ani în televiziune, în culise, apoi a renunțat la domeniu și a început să scrie cu normă întreagă. Locuiește lângă Toronto, în Canada, împreună cu soțul ei și o pisică pe care a salvat-o. Îi place să scrie despre fantome, crime și anchete.”

  “Claire Lake, Oregon. Shea Collins e recepționeră, dar noaptea lucrează la propriul ei blog despre true crime, numit Cartea Cazurilor Nerezolvate. Într-o zi se întâlnește cu Beth Greer, cea mai vestită criminală în serie din localitate.

  De fapt, presupusă criminală în serie – deși toată lumea o consideră vinovată de uciderea a doi bărbați, Beth a fost achitată la procesul de acum patruzeci de ani.

  Ceea ce pentru Shea începe ca o trufanda pentru blog se transformă într-o adevărată vânătoare în căutarea adevărului, care va răsturna toate convingerile din micul oraș. Dar cineva – sau ceva – vrea să apere cu orice preț secretele pe care le ascunde conacul familiei Greer. Chiar cu prețul unei alte crime.

  “Simone St. James știe cum să te bântuie. Cartea Cazurilor Nerezolvate este St. James în cea mai bună formă, îmbinând trecutul și prezentul cu măiestrie într-o țesătură de mister din lumea reală și suspans supranatural.“ (Jennifer McMahon )

  Oh da!!! Chiar te bântuie! Dar povestea este extrem de interesantă.

  O localitate aparent liniștită și obișnuită, Claire Lake – Oregon, dar cunoscută și acum datorită crimelor întâmplate acolo acum patruzeci de ani. Apoi avem conacul Greer și locatara lui de acum Beth, presupusa criminală de acum patruzeci de ani, deși fusese achitată la proces. Și ca un “personaj aparte” avem conacul despre care toată lumea vorbea că e bântuit, în care se întâmplau lucruri ciudate. Erau lumini care se aprindeau și se stingeau aleatoriu în diferite încăperi, robinete care porneau singure, cuvinte care apăreau pe geamuri și oglinzi.

  Personajul central este Shea Collins, care lucra ca recepționeră la un cabinet ziua, iar noaptea scria la blogul ei numit “Cartea Cazurilor Nerezolvate”, un blog cu cazuri și anchete de crime. Shea are propria ei poveste, cu care rămăsese din copilărie, când fusese acostată, luată cu mașina de un străin și aproape ucisă. Scăpase, dar e bântuită și acum de ideea că adolescenta găsită moartă în acea zi fusese cumva ucisă “în locul ei”, pentru că ea scăpase. Atacatorul fusese prins și închis, dar pe ea o costase mult. Era temătoare, singuratică, cu o căsătorie terminată cu un divorț. Relațiile cu părinții erau destul de reci, mai ales că nu știuseră să gestioneze întâmplarea ei de la 9 ani. Cea care o ajutase, o sprijinise și fusese mereu alături de ea era sora ei mai mare, Esther, și mai apoi cumnatul ei Will. Își va mai umple singurătatea cu un motan, lăsat de o vecină.

  Acesta este momentul când la cabinet apare Elizabeth (Beth) Greer, pe care Shea o recunoaște. Fac cunoștiință și ea îi cere cu îndrăzneală un interviu pentru blogul ei. Surprinzător Beth acceptă și o invită la conac. Shea e bucuroasă și merge anunțându-l și pe Michael De Vos, un detectiv privat cu care este prietenă în on line, și care o mai ajutase cu investigații pentru blog.

  Cum de s-a hotărât Beth să vorbească cu ea? Ba mai mult le cere și altora: detectivului care a anchetat cazul și avocatului ei, să-i răspundă la întrebări.

  Așa că Shea merge în primul rând la Beth pentru prima parte a interviului. Totul decurge aproximativ bine, Beth la cei șaizeci de ani este o femeie încă frumoasă, dar rece și singuratică, prinsă parcă în capcana propriei case, a propriei vieți.

  Ea îi spune lui Shea o parte din poveste, dar la mirarea acesteia că totul pare neatins de la moartea părinților ei, că ea pare că trăiește aici ca într-un mausoleu al memoriei, explicația primită este surprinzătoare și parcă greu de crezut. Beth îi spune că de fiecare dată când a încercat să scape de lucruri cineva parcă le punea la locul lor.

  La început Shea nu știe dacă nu e fabulație dar când merge să vadă camerele de sus, să cerceteze, vede că ușile se deschid și se închid singure, apa la baie pornește, așa că se sperie. Începe cercetările luând legătura cu Joshua Black, fost detectiv la Claire Lake, cel care cercetase cazul și, spre deosebire de colegul lui Melvin Washington, de la poliția din Oregon, nu a fost convins de vinovăția lui Beth. Chiar și acum avea îndoielile și dubiile lui. Înainte de cele două crime aleatorii fusese ucis tatăl lui Beth, împușcat în propria bucătărie, iar mama ei murise într-un accident de mașină. Discutând cu Ransom Wells- avocatul familiei și cu secretara de la firma tatălui lui Beth, Shea află că mama fetii, Mariana, era o ființă labilă, care lua pastile, bea foarte mult, și fusese internată la psihiatrie înainte de căsătorie. Se dovedește că de fapt Mariana a fost internată la Casa Elizabeth Trevor pentru Femei, fondată în 1949 pentru fete și femei aflate în dificultate.

  Apoi detectivul îi spune că la cei doi bărbați, uciși aleatoriu, s-au folosit același mod de operare și aceeași armă ca la uciderea tatălui lui Beth. La prima crimă se găsise un bilet care-ți dă fiori:

“Sunt amară sau sunt dulce? Doamnele pot fi oricare dintre ele. Publică asta sau vor fi mai multe.”, iar la a doua doar “Prinde-mă!

  Beth recunoaște cele două propoziții folosite și de Mariana în copilăria ei. Pe atunci, înainte și după achitare, la toate întrebările reporterilor Beth spunea atât:

“Sunt doar o fată care-și vede de treaba ei.”

  Și toți anii ăștia a suportat părerile oamenilor, cele mai multe datorate situației materiale, frumuseții și eleganței ei. Se pierde în ani de beții și în pauze între excese, acum fiind “curată” de ceva timp.

  Joshua Black, detectivul, a fost mereu convins că Beth acoperă pe cineva, dar n-a putut afla niciodată pe cine și de ce.
Mărturisirile lui Beth, pe care i le face lui Shea, descoperirile făcute de aceasta cu ajutorul lui Michael, vor duce la lămurirea evenimentelor.

  De ce a fost Mariana la Casa pentru Femei? Cine l-a ucis pe tatăl lui Beth și de ce? Cine i-a omorât pe cei doi bărbați? Dar pe cel din alt stat ? De ce? Pe cine acoperă Beth și acum ? De ce ? Ce s-a întâmplat cu criminalul? Ce se întâmplă cu Beth? Ce se întâmplă cu Shea și Michael?

  Curajul lui Shea de-a cerceta vechea poveste și de-a o aduce la lumină, interacțiunile ei cu Beth, înfrângerea spaimei datorată fenomenelor paranormale din conac, o fac să devină mai sigură pe ea și hotărâtă să-și schimbe viața. Are curajul de-a respinge propunerea de eliberare condiționată a omului care a agresat-o în copilărie, și chiar de –a se întâlni cu Michael, pe viu, și a clădi o relație cu el.

 Bineînțeles că în roman sunt multe întâmplări, sentimente, frici, resentimente, multe secrete și multă durere. Modul în care este structurat romanul, cu capitole intercalate din trecut și prezent, și mărturiile personajelor accentuează totul.

  Dar trebuie să citiți cartea ca să vedeți și să înțelegeți toată povestea.

  Doar să nu citiți noaptea, dacă sunteți mai impresionabili. Mie, sincer, mi-a plăcut și am “devorat-o” cu mare interes.

   Așa cum spune și Kirkus Reviews :  “Un mister paranormal sinuos și plăcut pe care nu veți vrea să-l citiți singuri noaptea” iar Publishers Weekly adaugă : ”Un thriller paranormal care îți îngheață sângele…St. James ține suspansul la cote înalte”

Recenzii cărți

blog tour

Recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului: Cartea Cazurilor Nerezolvate

Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:

Anca și cărțile  

Fata cu cartea  

Analogii, Antologii 

Ciobanul de Azi 

Cărțile mele 

Citește-mi-l

Falled 

Biblioteca lui Liviu

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.