„Pacea trebuie să fie mereu țelul nostru.”

Ultima colonie de Steve Berry

Ultima colonie, de Steve Berry – Editura Rao – recenzie

Ultima colonie

Steve Berry

Titlul original: The 14th Colony

Seria Cotton Malone

Editura: Rao

Anul apariţiei: 2019

Traducere din limba engleză: Graal Soft

Număr pagini: 502

Gen: Thriller politic, Historical Fiction

Cotație Goodreads: 4,04

  Ultima colonie de Steve Berry thriller politico-istoric.

   O carte care până la urmă mi-a plăcut, chiar dacă nu e genul meu. Deși nu se numără printre lecturile pe care le-aș fi ales în mod obișnuit și multe pasaje m-au plictisit, nu pot nega documentarea foarte amănunțită și stilul palpitant al autorului. Subiectul nu este neapărat unul de interes pentru mine, dar mai ales spre final, cartea mi se lipise de degete.

„Ultima colonie” este un thriller politico-istoric, îmbinând faptele reale cu ficțiunea.

   Conform intrigii, URSS-ul s-a destrămat ca urmare a unui plan pus la punct de Papa Ioan Paul al-II-lea și Ronald Reagan, președintele Statelor Unite de la vremea respectivă.

„- Au fost momente interesante pe vremuri, spuse ea, mai mult pentru sine decât pentru el. Reagan plănuia să schimbe lumea. La început, am crezut cu toții că e nebun. Dar exact asta a făcut.

   În prezent, foști membri ai KGB-ului, ultimii nostalgici al URSS-ului, încearcă să saboteze Statele Unite, profitând de o breșă în actul constitutiv. Cotton Malone, personaj familiar cunoscătorilor seriei (nu vă uitați la mine, e prima carte din serie citită), își riscă viața pentru a lupta împotriva fanaticilor ce se consideră eroi sovietici.

   Interesantă mentalitatea acestora din urmă; nu le pasă de propria supraviețuire, nu mai au nimic de pierdut, fiind capabili să se sacrifice pentru îndeplinirea unor idealuri în care au fost învățați să creadă.

„- Am fost învățați de la naștere că America este dușmanul nostru. Că tot ce era legat de America era împotriva modului nostru de viață. Datoria noastră era să fim pregătiți să ne luptăm cu adversarul principal. Asta a fost toată viața noastră.

– Și noi am fost învățați același lucru despre voi.

– Și ne întrebăm de ce nu am avut încredere unii în alții? De ce nu am putut trăi împreună ca prietenii? Nu a existat nicio șansă ca asta să se întâmple.”

„Se întrebase des dacă era unicul comunist adevărat rămas în lume. Ideologia în forma ei cea mai pură dispăruse de mult, sau poate că nu existase vreodată, cel puțin nu așa cum intenționase Karl Marx. Versiunea chinezească era de nerecunoscut, iar micile regimuri variate din întreaga lume erau comuniste doar cu numele. Din toate punctele de vedere, filosofia care i se predase cândva  fusese uitată.”

  5 bombe tip servietă există undeva, pe teritoriul american, iar foștii agenți KGB încearcă să pună mâna pe ele, scopul fiind unul măreț.

Din fericire, până azi, nu a apărut nicio bombă. În cele din urmă, nebunia legată de existența unor potențiale probleme a dispărut și armele nucleare servietă au intrat pe tărâmul filmelor și al televiziunii. Niciuna nu fusese văzută în realitate. Acum tocmai i se spusese că au existat 250.

Vor reuși americanii să-i oprească? Vor da de urma acelor bombe?

  Ce mi-a plăcut: documentarea, ritmul rapid și palpitant, stilul autorului, care m-a prins și m-a determinat să citesc pe nerăsuflate, mai ales spre final.

  Ce nu mi-a plăcut: pasaje plictisitoare privind legislația americană, materialul destul de stufos, care m-a împiedicat să văd intriga din prima; citeam și nu știam unde bate, abia trecând de jumătate, m-am lămurit cu privire la ceea ce se întâmpla, de fapt; lipsa umorului – lectura este mult prea serioasă pentru gustul meu, personal, mi-e greu să parcurg o carte fără ceva amuzant; totodată, n-ar fi stricat dacă romanul ar fi fost mai scurt.

Despre autor:

  Steve Berry a profesat ca avocat timp de 30 de ani și este membru fondator al International Thriller Writers. Potrivit New York Times, este cel mai bine vândut autor de bestsellers (seriile Cotton Malone și Cassiopeia Vitt).

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Cartea o găsiţi şi pe site-ul Editura Rao

Recenzii cărţi Steve Berry

Recenzii cărţi thriller

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

16 COMMENTS

  1. Stiti deja ca imi place foarte mult Steve Barry,iar Malone e un personaj deosebit.
    Cartile autorului care se refera la istoria,legislatia,organizarea americana au unele pasaje destul de complexe dar fara ele nu ar fi evidente evenimentele.Am citit si eu cartea,mie imi plac mult genul acesta de romane.
    Multumim Sorina.

  2. Ce-i drept, cartile lui Steve Barry intra cumva intre thrillere si romanele de spionaj. Cand imparti doua nise, poti sa placi cititorilor ambelor genuri sau risti sa nu te considere niciunul de-al lui. 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.