Sfârșitul Anului Nou – Martin Osterdahl – recenzie
Sfârșitul Anului Nou – Martin Osterdahl – recenzie
Titlu: Sfârșitul Anului Nou
Autor: Martin Osterdahl
Traducător: Loredana Frățilă-Cristescu
Anul apariției: 2023
Număr de pagini: 288
Titlu original: Parmiddagen
“Martin Österdahl este producător de televiziune și a fost director de programe al SVT. Din 2020 este director executiv al Concursului Eurovision. Și-a publicat prima carte în 2016. Odată cu Sfârșitul Anului Nou, Österdahl s-a impus drept una dintre cele mai captivante voci noi ale subgenului domestic noir.”
“Un dineu cu final dezastruos. Un trecut păstrat secret.
Ebba și Marlon, doi adolescenți, sunt îndrăgostiți nebunește unul de celălalt și organizează un plan în care să își întâlnească reciproc părinții. Când toți cei șase se strâng sub același acoperiș la un dineu de Anul Nou, nerăbdarea plină de emoții se transformă rapid în groază. Se pare că adulții au un trecut comun, iar atmosfera se împovărează de o tensiune apăsătoare.
Ce s-a întâmplat, de fapt, în viața lor din trecut?
O dramă claustrantă în care tensiunea crește de la o pagină la alta și care explorează întunericul ascuns dedesubtul relațiilor interpersonale de zi cu zi.”
Martin Osterdahl ne oferă o poveste incredibilă, totuși posibilă, și probabil datorită meseriei lui știe să dozeze misterul.
Personajele sunt prezentate cu bune și cu rele, cu realizările și greșelile lor, sunt umane, dar ceea ce s-a întâmplat între ele în trecut atârnă greu în balanță. Mai ales că viața are un stil “parșiv” de-a pune lucrurile în mișcare, de-a pedepsi în prezent greșelile trecutului.
Dar ce s-a întâmplat de fapt în viața lor cu ani în urmă? Haideți să facem cunoștiință cu personajele!
Primul cuplu Lisa și Mikael, ea asistentă medicală, el angajat inițial la o firmă, apoi devine broker și lucrează de acasă. Își construiesc o casă superbă, dar au o mare neîmplinire, nu pot avea copii. Așa că aleg să se gândească la fertilizarea in vitro, mai ales că la spitalul Sodersjukhuset din Stockholm era unul dintre cei mai mari specialiști în medicină reproductivă Soren Isaksson. Lisa lucrase la începuturi și ea aici la oncologie, apoi plecase la căminul Maria Regina, un loc de îngrijiri paleative pentru bolnavi în fază terminală. Merge inițial la un grup de sprijin pentru femei în situația ei, unde o cunoaște pe Camilla, psihoterapeut la spital, aflată și ea în aceeași situație de a-și dori un copil.
Începe o perioadă frumoasă, are în Camilla o prietenă, crede ea…
La serviciu lucrează cu Tom, un tip de încredere, cu care are și o mică relație, împinsă de comportarea ciudată a lui Mikael. Dar vrea să aibă o familie cu soțul ei, așa că încep ambii investigațiile și află că problema era la Mikael. Merg înainte cu indicațiile pe care le dă Soren, au încredere în el, mai ales că devin prieteni, acesta având o relație cu Camilla. Lisa rămâne gravidă și e foarte fericită, deși regretă că prietenia ei cu Camilla s-a distrus între timp. Camilla îi propusese Lisei să devină mamă surogat pentru ei, ceea ce ea a refuzat oripilată, mai ales că în Suedia era interzisă practica asta.
Perioada de sarcină e destul de dificilă, are puseuri de tensiune, iar asigurările lui Soren reușesc s-o sperie mai mult decât s-o liniștească, mai ales că e vorba de – o sarcină cu gemeni. Și totuși vine coșmarul sarcinii induse, mult mai devreme, unul dintre copii, băiatul, moare. Lisa aproape că moare și ea, i se face o cezariană și rămâne cu o operație urâtă și dureroasă și peste ani. Intră câțiva ani într-o depresie cumplită, ca și cum ar suferi de-o boală grea, dar existența fiicei ei, Ebba, o determină să-și revină. Reușeşte să se angajeze din nou, după câțiva ani, la cămin, își crește copila, și încearcă să trăiască cu acest nou Mikael, devenit între timp un tip agitat, nervos, dependent de calmante, și după cum va afla prea târziu, de droguri.
Mikael își amenajase magazia din capătul grădinii, inițial ca loc de lucru, mai apoi și ca loc de dormit. Relațiile lor deveniseră mai mult de suprafață, ea-și găsea câteodată refugiul la Tom, dar “ținea cu dinții” de familie.
Ebba avea acum 17 ani, avea un prieten Marlon, percuţionist, erau frumoși și îndrăgostiți, însă doar platonic. Ebba nu-i cedase, simțea o teamă ciudată, totuși în secret planificase să facă asta ca un cadou de Anul Nou. Complotaseră să-și facă familiile să se cunoască, așa că îi invitaseră pe părinții lui Marlon de Revelion, apoi tinerii voiau să meargă la o petrecere, să se simtă bine împreună.
Chiar în seara de Sfârșit de An din seiful clinicii-cămin dispar medicamentele cele mai tari de alinare a durerilor, opiacee și mai ales fentanil, cele mai puternice droguri. Tom cheamă poliția, se constată că a fost folosit cardul Lisei (doar ei doi aveau acces la seif). Acasă Lisa constată că i-a fost spartă în cursul nopții mașina, și-i lipsea geanta de sport în care își lăsase cardul.
Cine a spart mașina? De ce? Cum știa că acolo e cardul? Cum de știa codul Lisei?
Dar nu e timp de prea multe reflecții pentru că vin musafirii și constată, cu stupoare, că părinții lui Marlon sunt Camilla și Soren. Lisa e de-a dreptul șocată întrebându-se “cum e posibil să aibă un copil de vârsta Ebbei?”, când ea nu știuse ca prietena ei să fi fost gravidă în aceeași perioadă cu ea. Seara se transformă într-o seară de rememorări, de amintiri dureroase, de reacții ciudate. Camilla își cere scuze pentru vechile neînțelegeri și chiar încearcă să-i facă Lisei o ședință de “meditație ghidată” (cu asta se ocupă ea acum). Procedura o liniștește pe Lisa, dar din păcate o și face să-și amintească cu claritate momentele nașterii, ce s-a întâmplat în sală și urmările.
Copiii pleacă la petrecere. Ebba, care observase unde își ascunde tatăl ei drogurile, pentru că asta devenise Mikael un dependent, ia niște fentanil cu ei.
Lucrurile se precipită. Ebba ajunge la spital în comă, dar Marlon nu mai are șanse.
Apoi se petrec o serie de rememorări, mai ales când Lisa cercetează baraca și află secretele lui Mikael. Norocul ei în toată nebunia asta este Tom, care-i stă alături, și care în secret își făcuse un dosar cu toate problemele ei medicale.
Din păcate vedem din nou cum trecutul își întinde tentaculele în prezent, cum se pot distruge prietenii și familii.
Ce se întâmplă cu Camilla, Mikael, Soren? Ce se întâmplă cu Marlon? Cine este el de fapt? Ce se întâmplă cu Tom? Cine furase stupefiantele? Ce se întâmplă cu Lisa? Dar cu Ebba?
Trebuie să citiți cartea, să vedeți ce întorsături poate lua viața, să trăiți cu Lisa fiecare moment al poveștii ei de viață. Și să vedeți ce putere uriașă poate avea o mamă când e vorba de copilul ei.
Iată și păreri avizate:
“Osterdahl este un scriitor talentat care ne oferă încă o realizare literară care merită nota cea mai mare.”(Randaberg 24)
“Martin Osterdahl a scris un thriller combinat cu dramă psihologică, extrem de tensionat, cu o remarcabilă răsturnare de situație – ca o piesă modernă de teatru cameral pe care nu o veți uita.”( BTJ)
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia şi cărtureşti