Asasina de zei – Hannah Kaner – Editura Nemira – recenzie

Asasina de zei – Hannah Kaner – Editura Nemira – recenzie

by -
0
Asasina de zei - Hannah Kaner - Editura Nemira - recenzie

Asasina de zei – Hannah Kaner – Editura Nemira – recenzie

Titlu: Asasina de zei

Autor: Hannah Kaner
Editura Nemira
Imprint: Armada

Anul publicării în limba română: 2024
Titlul original: Godkiller (2023)

Traducere: Mihai-Dan Pavelescu
Număr de pagini: 328

   Când Kissen era copilă, toți membrii familiei sale au fost arși de vii de către un grup de fanatici religioși, adoratori ai unei zeițe a focului.

  Nu va surprinde pe nimeni să descopere, așadar, că, la maturitate, Kissen a devenit o deicidă, o ucigașă de zei, o asasină a divinităților. Una care își iubește foarte mult munca, de altfel; și asta pentru că este convinsă că ajutând la exterminarea entităților cunoscute sub numele de zei, va putea să facă o lume mai bună pentru toți oamenii.

  Asta însă doar până când Kissen nu o întâlnește pe Inara, o fată de origine nobilă, și pe prietenul ei Skedi: o creatură magică blănoasă-înaripată, care arată ca o încrucișare dintre un iepure, o căprioară și o pasăre.

  Inara și Skedi sunt legați în moduri pe care Kissen nu reușește să le înțeleagă, și amândoi sunt urmăriți de asasini necunoscuți.

  Însoțiți de Elogast, un nobil cavaler aflat într-o misiune specială, Kissen, Inara și Skedi vor trebui să călătorească până la ruinele orașului Blendaren, odată scena principală a războiului dintre oameni și zei, și să ceară ajutorul uneia dintre puținele divinități supraviețuitoare ale conflictului.

  Urmăriți de demoni și încurcați de începuturile unui război civil, cei patru eroi vor trebui să se confrunte cu o amenințare teribilă: ceva întunecat își adună forțele în centrul lumii și doar ei au puterea de a-i opri groaznica dezlănțuire.

  Inara e doar o mică domniță – moștenitoarea unei case nobile, fugind din calea celor care ar vrea să-i stingă linia de sânge, a cărei viață este legată de un mic zeu – totuși doar un copil. O copilă care este însă mult mai mult decât pare la prima vedere, chiar și în moduri necunoscute pentru ea. Un copil care a plecat din conacul său pentru a căuta o veiga care să o ajute cu problema zeului ei.

  Skedi este zeul minciunilor nevinovate; un zeu mic, necunoscut și lipsit de prestanță, a cărui existență este în mare pericol. Mai rău, niciodată nu se va ruga cineva lui sau nu va aduce ofrande la altarul său… Iar asta face parte din problemă, pentru că, spre deosebire de orice alt zeu, Skedi nu are un altar. Nici nu-și aduce aminte să fi avut vreodată unul. O are doar pe Inara – și dacă unul dintre ei este ucis, atunci cu siguranță amândoi vor muri.

  Kissen este o veiga, o deicidă, o mercenară, o vânătoare de zei – o profesie pe care o îndrăgește foarte mult -, stabilită într-un regat unde închinarea la zei este interzisă. Doar când Kissen se confruntă cu un zeu pe care nu poate să-l ucidă, brusc se află în afara zonei sale de competență. Și o problemă cum e aceasta poate fi rezolvată, probabil, doar de către un alt zeu.

  Elogast e singurul prieten al regelui Arren. Odată a fost un mare cavaler care a contribuit la încheierea războiului cu zeii, dar acum și-a lăsat în urmă acea viață. Însă regele are un secret și o cerere pentru Elo. Un secret care ar putea rupe regatul în bucăți și ar putea duce lumea în pragul unui alt război. Cu excepția cazului în care Elogast poate să-l ajute.

  Scriitoarea face o treabă excelentă în construirea fiecărui personaj în mod individual, în timp ce urmărește și evoluția celor patru protagoniști împreună, ca grup. Ei sunt o adunătură foarte pestriță: o vânătoare de zei fără un picior, un cavaler devenit brutar, o tânără nobilă fugară și un mic zeu confuz, dar au mai multe în comun decât știu. 

  Într-o lume plină de magie și zeități, Hannah Kaner a ales să permită personajelor sale să-și accepte dizabilitățile în loc să încerce să le repare. Ea merge chiar atât de departe încât să-i ofere lui Kissen șansa la un corp vindecat, pe care aceasta ajunge să o refuze pentru că acceptă cine este și vede în asta o putere a ei. 

  Construcția lumii fantasy e cu adevărat remarcabilă. Middren era o țară copleșită de zei, cu sanctuare peste tot și oameni care îi venerau deschis și îi făceau tot mai puternici. Până când a izbucnit războiul. Regele Arren a decretat că venerarea zeilor este ilegală și a încercat să-i distrugă pe toți. 

  Acum țara este divizată între cei care disprețuiesc zeii și cei care încă își asumă riscul venerării, fiindu-ne prezentate ambele perspective, de la Kissen care ar ucide cu plăcere orice zeu ieșit în calea ei, la pelerinii care parcurg lungi distanțe, risipindu-se în fața furiei regelui, pentru a ajunge la singurele sanctuare rămase în picioare, sperând ca unul dintre zeii mai mici, scăpați de distrugere, să le îndeplinească dorințele. 

  Stilul de scriere e foarte fluid, există multe părți descriptive, dar Kaner reușește să facă șuvoiul epic să se miște cu o viteză amețitoare, ceea ce înseamnă că nu apar niciodată momente bune să te oprești din citit. 

  Cu protagoniștii călătorind mereu din loc în loc, dar și prin flashback-uri și câteva scene de luptă mai mult intense decât clare, Kaner se asigură că nu există momente de liniște în poveste și fiecare lucru pe care îl înveți, fiecare personaj pe care îl întâlnești are un rol important de jucat în ansamblul ei. 

  Pentru cei care își doresc romantism în fantasy, există un pic, desfășurat extrem de lent și crescând constant. Nu explodează declarații mari de dragoste sau acte de iubire pasională, este doar oglindită interacțiunea dintre doi oameni care ajung să se încreadă unul în celălalt, prin traumele împărtășite. Apar totuși câteva momente mari de tensiune între cei doi, precum și scene amuzante de tachinare. Rolul romantismului este însă mic în poveste, în schimb, autoarea s-a concentrat pe legătura de tip cvasi-familial care se construiește între cei patru protagoniști.

  La debutul său ca romancieră, Hannah Kaner a creat un univers și o galerie de personaje la care sunt nerăbdător să mă întorc. Abia aștept să văd încotro va duce povestea în următoarea carte din ceea ce va deveni o serie – sper cât mai lungă.

 Originară din Northumbria, Hannah Kaner locuiește în Scoția. Este consultant digital în Edinburgh, furnizând instrumente și servicii digitale pentru sectorul public. E licențiată în limba engleză la Pembroke College, Cambridge, și are un master în știință la Universitatea din Edinburgh. Își găsește inspirația în mitologie, în subiecte care tratează problemele cu care se confruntă femeile, în ficțiunea speculativă și în poveștile pe care ni le spunem despre ce înseamnă să fii om.

 Drepturile pentru romanul său de debut, Asasina de zei, au fost achiziționate în 2021 de Harper Voyager și, după lansarea din ianuarie 2023, cartea a urcat instantaneu pe primul loc în topul Sunday Times.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.